Έφυγε από ηλεκτροπληξία ο «μεσατζής» ραδιοπειραματιστής Τάκης Κ44

Αιφνίδιο θάνατο είχε ο γνωστός ραδιοπειραματιστής «Τάκης Κ44» από Θρακομακεδόνες Αττικής το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με το χόμπι του, τις ραδιοεπικοινωνίες μεσαίων/βραχέων. Ο 45χρονος συμμετείχε σε μια από τις νυχτερινές συνομιλίες ερασιτεχνών των μεσαίων στους 1710 χιλιόκυκλους (γνωστές ως «κύκλωμα»), οι οποίες γίνονται τακτικά με σκοπό τον έλεγχο και τη βελτίωση του σήματος. Όπως μαρτυρούν οι συνάδελφοί του, η τελευταία του επικοινωνία ήταν στις 11 το βράδυ και στη συνέχεια «έκλεισε» για να κάνει μια τεχνική αλλαγή, οπότε και συνέβη καθώς φαίνεται η ηλεκτροπληξία την ώρα που είχε τα χέρια του μέσα στο μηχάνημα.

Ο Τάκης Κ44 ήταν αρκετά γνωστός εντός και εκτός της κοινότητας των ερασιτεχνών των μεσαίων, καθώς με την πολυετή ενασχόλησή του είχε πετύχει να κατασκευάσει ένα πολύ καλό σύστημα εκπομπής και οι εκπομπές του είχαν λήψη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχε σύζυγο και δυο ανήλικα παιδιά.

Η είδηση σκόρπισε θλίψη στην κοινότητα των ερασιτεχνών των μεσαίων, οι οποίοι μέσα από τις ραδιοσυχνότητες και τα φόρουμ αποχαιρέτησαν τον άτυχο ερασιτέχνη. Παράλληλα επέστησαν προσοχή για τους κινδύνους του χόμπι από το ηλεκτρικό ρεύμα, τον «αόρατο δολοφόνο» και θυμήθηκαν άλλους χομπίστες ραδιοερασιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή με παρόμοιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο Β52 και ο Γιάννης ο «Αισθηματίας». 

«Το χόμπι μας έχει τους κινδύνους του. Είναι επικίνδυνο όσο είναι του κυνηγού, του ψαροτουφεκά, του ορειβάτη και άλλων, με τη διαφορά ότι ο κίνδυνος είναι μη ορατός που σημαίνει πως ό,τι και αν κάνουμε προέχει η ατομική ασφάλεια», επισημαίνει ο Γρηγόρης ο Τζερόνιμο από την Ξάνθη: «Γάντια υψηλής τάσης, καουτσούκ δάπεδο, δεξί πόδι πάντα μπροστά». Ο Καθηγητής Στυλιανός συμπληρώνει: «Κάποτε έλεγα στους μαθητές μου στους πάγκους εργασίας να έχουν στρώση από λάστιχο. Τα παπούτσια στενά με καλή σόλα, το βραχιόλι γειώσεως και τροφοδοσία από μετασχηματιστή». Ο ραδιοερασιτέχνης Ήτα Βήτα προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μέσω «επαγωγής», αναφέροντας σχετικό περιστατικό «Από τότε οτιδήποτε θέλω να δω δια της αφής, κλείσιμο οι διακόπτες!» Επίσης προσοχή χρειάζεται με κοσμήματα όπως μεταλλικοί σταυροί κτλ.

Ευχόμαστε συλληπητήρια και καλή δύναμη στην οικογένειά του.

Πηγή: Ερασιτέχνες των FM και AM Ξάνθης, Satleo Forum, Anodos Forum

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Για τους φίλους ραδιοπειρα-ματισ-τες: ΠΑΝΤΑ να βάζετε αντιστάσεις bleeder οχι μόνο στην υψηλή αλλά ακόμα και στις τάσεις SCREEN και GRID! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ που ΚΑΘΕ πομπός επαγγελματικών προδιαγραφών τις εχει! Ειναι αντιστάσεις της τάξεως των μεγαώμ και μεγάλης ισχύος, οι οποίες εχουν την δουλειά να εκφορτίζουν τους πυκνωτές εξομάλυνσης εντός τριλέπτου οταν κλεισει η τροφοδοσία. υπολογίστε τις σχετικές τιμές συναρτήσει της τάσης ανόδου και του χρόνου εκφόρτισης των πυκνωτων που χρησιμοποιείτε. ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ DB EKEI!!!! Αν δεν μπορείτε, βρείτε κάποιον που μπορεί. Εχω δει 500V σε μηχάνημα κλειστό επι μήνα με πυκνωτές ελαίου.

Σε μεγάλες ισχυς, ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ το τροφοδοτικό απο τον πομπό. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ καλωδια για την ενωση πομπου και τροφοδοτικου και κάντε τα καλώδια να αποσυνδεονται απο το ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ μονο, ωστε να μην εχουμε ακροδέκτες με χιλιάδες βολτ να κοβουν βόλτες τριγύρω, με τελευταία την ΓΕΙΩΣΗ η οποία θα πρέπει να εγκαθίσταται με ημιμόνιμο τρόπο (πχ πεταλουδες και μπάρα). Αν πρέπει να δουλέψετε στον πομπό, αποσυνδέστε τις γραμμές τροφοδοσίας απο το τροφοδοτικό. . Σε τέτοια περίπτωση bleeder θα έχει τόσο το τροφοδοτικό όσο και ο πομπός. ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΟΥΜΕ αν δεν ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ το κιλοβολτόμετρο στο τροφοδοτικό.

ΠΑΝΤΑ να βάζετε διακόπτη προσαρμοσμένο στο σασί, ωστε να σκοτώνει την υψηλή στην γείωση αν το σασί ανοιχτεί. καλύτερα να σκοτωθεί ο πυκνωτής παρά εσείς.

ΠΑΝΤΑ να βάζετε κιλοβολτόμετρο πανω στους πυκνωτές στην υψηλή. ΠΑΝΤΑ. Αν μπορείτε, βάλτε και στο SCREEN ειδικά σε κάτι 4CX#### που θέλουν κάτι κιλοβόλτ. Αν χαλάσει, μην το ανάβετε κάν το μηχάνημα μεχρι να το φτιάξετε. Ειναι μια άμεση ενδειξη του τι γίνεται στους πυκνωτές.

ΠΑΝΤΑ να υπερβάλλετε στα μονωτικά ανάμεσα στους μεταβλητους πυκνωτές φόρτιου και στα ρυθμιστικά τους. Εχω δει απίστευτες μλκς εκει. Ελεος! Οι πυκνωτες κενου ΔΕΝ θα εχουνε κενό για πάντα.ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ. ΚΑΘΕ ΓΕΙΩΣΗ θα πρέπει να ειναι ικανή να κάψει την ασφάλεια της ανοδικής.

ΞΕΧΑΣΤΕ: ΒΕΡΕΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΙΑ, ΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΔΕΝΕΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ. Ο γράφων φοράει πάντα την βέρα του στο λαιμό σε κολλητή καδενα (δεν κρεμεται πάνω απο 1,5 cm). Η γυναίκα του καταλαβαίνει πως ετσι θα εχει τον γράφοντα αυριο μαζί της και όχι την βέρα του. και πάλι προκειμένου να εργαστεί σε ΥΤ βγάζει την καδένα.

ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΜΠΟΥΣ ΥΤ ΕΧΟΥΜΕ ΦΟΡΕΣΕΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΑ. ΞΕΧΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΦΛΙΤΣΕΣ.

ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΑ ΓΑΝΤΙΑ. Αν δεν κλείσει κύκλωμα μπορεί να ακουμπήσεις 10KV και να μην το καταλάβεις κάν, το κάνουν τα πουλιά κάθε μέρα. Αν κλείσει την γ@^^|σες.

Ο ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 230V. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΤΥΠΩΣΤΕ τις συμβουλές και ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.

Εγγραφή στο all greek radio news