Δικαιούνται να εκπέμπουν στα τουρκικά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θράκης;

Για μια ακόμη φορά αντιμέτωπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με 3 από τους λεγόμενους «μειονοτικούς» ραδιοσταθμούς της Θράκης, αφού σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να αποστείλει σύσταση σε τρεις από αυτούς, επειδή δεν μεταδίδουν πρόγραμμα στα Ελληνικά. Ωστόσο, έγκριτος νομικός της Θράκης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το ΕΣΡ έχει προβεί σε λάθος ερμηνεία του σχετικού νόμου, ο οποίος αφορά μόνο τηλεοπτικούς και όχι ραδιοφωνικούς σταθμούς -άρα οι εν λόγω ραδιοσταθμοί δικαιούνται να εκπέμπουν πρόγραμμα στα τουρκικά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΡ, επιβλήθηκε σύσταση στους μειονοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θράκης City fm, Joy fm και Cinar fm, καθώς μετέδιδαν μόνο τουρκόφωνο πρόγραμμα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, που αναφέρει μετάδοση δελτίων ειδήσεων κατά 50% στην ελληνική γλώσσα και 25% μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος. Είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα στις 23/7/13, που είχε αποσταλεί στο Συμβούλιο.

Με την απόφαση του ΕΣΡ διαφωνεί ανοιχτά ο νομικός Καδήρ Αϊκούτ, ο οποίος μέσω της εφημερίδας «Χρόνος» επισημαίνει την εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου από τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής. «Η σύσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα γύρω από το άρθρο 14 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα / ελευθερία έκφρασης (ανεξαρτήτως της γλώσσας που θα χρησιμοποιηθεί). Το σκεπτικό του ΕΣΡ βασίζεται στα εξής δύο άρθρα:

α) στο άρθρο 3, παρ. 18 εδ. β του ν. 2328/1995 το οποίο αναφέρει τα εξής : “Η ΕΡΤ Α.Ε. και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους με πρωτότυπη γλώσσα την ελληνική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του χρόνου εκπομπής τους, εκτός του χρόνου των αθλητικών ειδήσεων, των τηλεοπτικών παιχνιδιών, των διαφημίσεων ή των υπηρεσιών τηλεειδησεογραφίας.” Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς το άρθρο δεν αναφέρεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ όμως για να επεκτείνει την υποχρέωση αυτή και σε ραδιοφωνικούς αταθμούς επικαλείται σε συνδυασμό με το προηγούμενο άρθρο παράνομα και αυθαίρετα,

β) το άρθρο 8 παρ.13 περ.α του ν. 3592/2007 (το οποίο αφορά τελείως διαφορετικό θέμα, αυτό της αδειοδότησης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών) και το οποίο αναφέρει τα εξής: “Η διάρκεια του προγράμματος πρέπει να καλύπτει το σύνολο του εικοσιτετραώρου, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του σταθμού, με κύρια γλώσσα μετάδοσης των εκπομπών λόγου την ελληνική.”»

Για την ιστορία

Πρόκειται για μια ακόμη φορά, που τα ραδιοφωνικά δρώμενα αντανακλούν το ιδιαίτερο γεωπολιτικό χαρακτηριστικό, την μειονότητα στην οποία απευθύνονται αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η λεγομενη «μουσουλμανική μειονότητα» σήμερα αποτελεί περίπου το 33% του πληθυσμού της Θράκης, με συνολικό επίσημο πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός αυτός εντοπίζεται στους Νομούς Ροδόπης (το μισό του συνολικού πληθυσμού) και Ξάνθης (το ένα τρίτο του πληθυσμού)  στους οποίους λειτουργούν τουλάχιστον 5 ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην τουρκική γλώσα.

Η αντιπροσώπευση του πληθυσμού αυτού στη ραδιοφωνική μπάντα έχει προκαλέσει και στο παρελθόν διαφωνίες. Tο 2010 υπήρξαν αντιδράσεις δεξιού κόμματος για το τουρκόφωνο πρόγραμμα της Ε.ΡΑ Κομοτηνής, ένα νωρίτερα το ίδιο έτος το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ προς τον Kral FM λόγω της μειωμένης χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Τον Οκτώβρη του 2009 είχε επιβληθεί η διοικητική κύρωση της «σύστασης» προς τον επίσης ομιλώντα τουρκικά Teleradio. Τότε είχε δημιουργηθεί εσωτερική διαφωνία, καθώς τα «προοδευτικά» μέλη του ΕΣΡ Εύη ∆εμίρη και Ίρις Αυδή Καλκάνη είχαν επιμείνει ότι δεν συντρέχει λόγος διοικητικής κύρωσης και πέτυχαν να επιβληθεί σύσταση αντί του προστίμου, που είχε αρκετά προταθεί.

Πηγή εικόνας: By w:en:User:Tekleni [Public domain], via Wikimedia CommonsΠηγή κειμένου: curia.gr

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news