700 απολύσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να πλήξει σύντομα και τα δημοτικά ραδιόφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης. Πρόκειται για εξυγίανση εν λειτουργία, που θα σημάνει περίπου 700 απολύσεις εντός του έτους, ώστε να συμπεριληφθούν στο μνημονιακό στόχο των 2.000 απολύσεων μέχρι τα τέλη του 2013.
 
Ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Μιχελάκης έκανε δηλώσεις, ο οποίες όμως δεν ήταν δεσμευτικές: «Είμαστε κατά των οριζόντιων περικοπών με την προϋπόθεση να προχωρήσει η αξιολόγηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Οι δήμοι είναι εκείνοι που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης που θα κάνουν», πρόσθεσε.
 
Έντονα αντέδρασε και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενο στη δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση της πόλης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο δημοσιογραφικός κόσμος της Μακεδονίας-Θράκης δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εκτελέσει το καταστροφικό σχέδιό της ‘εξορθολογίζοντας’ Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΘΕ, ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδέχεται ότι λειτουργούν πλέον με τρόπο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
 
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επεσήμανε ότι ο αριθμός "700" είναι προφανώς εσφαλμένος, καθώς το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας είναι ζήτημα να ανέρχεται σε 450. "Συνεπώς ο αριθμός των 700 εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ που φέρονται να εντάσσονται στην «κινητικότητα», δεν υφίσταται ούτε στη φαντασία των αυτόκλητων εκκαθαριστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
 
"Σε ό,τι αφορά τη «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης – η οποία λειτουργεί δύο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (FM100 και FM100,6) και έναν τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας (TV100) – από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση, θέσαμε με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας τους, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητά τους ως Μέσων δημόσιου χαρακτήρα και χαμηλού κόστους. Μέσα σε λιγότερο από 30 μήνες, πετύχαμε τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 55% (από 8 εκατ. Ευρώ το 2009 σε μόλις 3,5 εκατ. Ευρώ φέτος). Παράλληλα, και με μεγάλο κοινωνικό κόστος, μειώσαμε το προσωπικό τους κατά 43%, καταργώντας 49 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και άλλες 17 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου ή έργου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη, ακόμα και σε τομείς όπου οι αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις δημιουργούν νέες ανάγκες για στελέχη με ανώτατη εκπαίδευση. Με τη σημερινή συνθήκη των 120 εργαζομένων, η ΔΕΠΘΕ μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας ενός ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού και δύο ραδιοφώνων (εκ των οποίων το ένα λειτουργεί σε εθελοντική βάση). Παρόλα αυτά, η ΔΕΠΘΕ έχει ανταποκριθεί με αξιοθαύμαστη επάρκεια στις ανάγκες ενημέρωσης σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 μεταδίδει ζωντανά το σύνολο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαφάνεια του τοπικού πολιτικού συστήματος".
 
Η πλήρης εξυγίανση και η αξιολόγηση στη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης άρχισε πριν 30 μήνες κι έχει ολοκληρωθεί. Αυτό υπογράμμισε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, o γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

Πηγή: Βήμα, Salonica News

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news