Ψηφιακό ραδιόφωνο ανοιχτού προτύπου από βρετανό ραδιοερασιτέχνη

Ένα τρίμηνο πείραμα στο Brighton απέδειξε ότι ψηφιακές εκπομπές ήχου μπορεί να μεταδοθούν φθηνά και εύκολα με εξοπλισμό που δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, ανοίγοντας το δρόμο για τους κοινοτικούς και τους τοπικούς σταθμούς - και ίσως έναν ή δυο πειρατές.

Το πείραμα διεξήχθη από τον ειδικό εκπομπών της Ofcom, Ρασίντ Μουσταφά, στον ελεύθερό του χρόνο και με δικά του έξοδα. Παρά το γεγονός αυτό, η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα ως απόδειξη ότι η χαμηλής ισχύος μετάδοση DAB μπορεί να γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, και χωρίς να παρεμβαίνει με τις υφιστάμενες υπηρεσίες.

Το πείραμα του Brighton, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο άδειας μη λειτουργικής δοκιμής και ανάπτυξης, χρησιμοποίησε έναν παλιό υπολογιστή που εκτελεί Software Defined Radio για να παράγει το σήμα DAB.

Αργότερα δοκιμές απέδειξαν ότι το Raspberry Pi θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το ρόλο αυτό, αλλά και για τρεις μήνες χρησιμοποιήθηκε ένα κουτί 2GHz Pentium.

Το κουτί λάμβανε τα δεδομένα ήχου μέσω μιας ροής IP, το μετέτρεψε σε MP2 (το προτιμώμενο audio codec της DAB) και τα τροφοδότησε στο open-source CRC-DABMUX: ένα λογισμικό πολυπλέκτη DAB που αναπτύχθηκε από το καναδικό Communications Research Centre που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ενώ επίσης δοκιμάστηκαν άλλα πακέτα λογισμικού.

DAB Transmitter

Το πιάτο λαμβάνει την ροή IP μέσω Wi-Fi, η κεραία τριών τμημάτων τη στέλνει σε DAB

Η τελευταία πατέντα που δέσμευε τη χρήση του DAB έληξε τον Ιανουάριο, οπότε πλέον τα ραδιόφωνα λογισμικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν DAB χωρίς το φόβο των νομικών προβλημάτων - κάτι το οποίο δεν ισχύει για την πιο τεχνολογικά προηγμένη τεχνολογία DAB+.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν η χρήση ενός ενισχυτή RF με επιπλέον τροφοδοσία και φίλτρα, ο οποίος δούλευε πολύ πιο κάτω από την ονομαστική ισχύ για να κρατήσει μεταδόσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής μάσκας που απαιτείται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών για μεταδόσεις DAB . Η μάσκα καθορίζει πόσο τετράγωνο πρέπει να είναι ένα σήμα, καθώς οι ραδιοφωνικές εκπομπές τείνουν να πάρουν σχήμα καμπάνας, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται σε γειτονικές μπάντες στην περιοχή τους.

Στο DAB, τετραγωνισμός επιτυγχάνεται συνήθως με (ακριβά και ογκώδη) φίλτρα κοιλότητας, αλλά αυτό το εγχείρημα έγινε για να δούμε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι σχετικά φθηνό.

Το οποίο και κατάφερε. Η παρεμβολές ελαχιστοποιήθηκαν το σήμα παρέμεινε εντός της μάσκας της ITU, αποδεικνύοντας ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα σταθμό DAB με ελάχιστη δαπάνη.

Η Ofcom υπολογίζει ότι αυτό θα βοηθήσει τους κοινοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να γίνουν ψηφιακοί. Πολλές περιοχές έχουν καταφέρει να φτιάξουν σταθμούς της κοινότητας που λειτουργούν στα FM, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς λειτουργούν με δανεισμένο υλικού που δεν θα καταφέρει να χωρέσει σε ένα εμπορικό multiplex DAB.

«Εδώ στο Vulture Central, η πρώτη σκέψη μας κατά την ανάγνωση της έκθεσης (PDF, εκπληκτικά μη τεχνική) ήταν να αναρωτιόμαστε ποιος πειρατικός σταθμός θα είναι πρώτος στην ψηφιακή μετάβαση».

Πηγή κειμένου και εικόνας: The Register

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news