Ειρωνία: Ο Ηλίας Μόσιαλος βρίσκει το κλείσιμο της #ERT απίστευτη προχειρότητα

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, υπεύθυνος για το προς διετίας σχέδιο «συρρίκνωσης της ΕΡΤ» μίλησε στις 11/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Γιαννακίδη. Για την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, είπε: «Απίστευτη προχειρότητα. Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι πριν από λίγες ώρες, υπήρχε παντελής άρνηση της κυβέρνησης ότι σχεδίαζε να κάνει κάτι στην ΕΡΤ. Δεν υπάρχει σχέδιο. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν έχουν σχέδιο. Είναι, επίσης, σαφές ότι τους έχει ζητήσει η Τρόικα να μειώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και αφού δεν μπορούν οι υπουργοί να βρουν με ποιο τρόπο θα μειώσουν τους δημόσιους υπαλλήλους, καταλήγουν σε αυτή τη λύση. Δηλαδή, η απίστευτη προχειρότητα του υπουργικού συμβουλίου καταλήγει σε μία λύση χωρίς σχέδιο. Και είναι πρωτοφανές, να κλείνεις δημόσια μέσα ενημέρωσης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απίστευτος ανορθολογισμός.

Υπάρχει. Τεράστια κομματικοκρατία. Έχει γίνει και κυβερνητικό παράρτημα απίστευτο, αυτή τη στιγμή, η ΕΡΤ με όλους αυτούς τους διορισμούς των ημέτερων, πρώην Νομάρχες, κολλητοί δημοσιογράφοι, συγγενείς. Έχει κατακλυστεί. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για να κλείσει ένα κανάλι, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε φορτώσει, δεν προσπάθησε επί έναν ολόκληρο χρόνο, να το αναδιαρθρώσει και να το εξορθολογίσει και ξαφνικά, με βίαιες αποφάσεις, επειδή υπάρχουν πιέσεις απ’ έξω, αποφασίζουν να κλείσουν δημόσια μέσα ενημέρωσης, αντί να θέσουν κάποια σοβαρότερα ερωτήματα.

Πρέπει να έχουμε, κατ’ αρχήν, δημόσια μέσα ενημέρωσης; Νομίζω, η απάντηση είναι, ότι ναι, δεν μπορεί να υπάρχει μία χώρα χωρίς να έχει δημόσια μέσα ενημέρωσης. Τώρα, τί τύπου δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι το άλλο ερώτημα. Δηλαδή, κομματικά ή κυβερνητικά φερέφωνα; Προφανώς κι όχι. Θα έπρεπε, επομένως, να δουν μια μορφή ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης κι είχαν το σχέδιο της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Είχε κατατεθεί στη Βουλή από το Μάρτιο του 2012, μία Επιτροπή την οποία είχα συστήσει εγώ τον Οκτώβριο του 2011, συνέχισε να εργάζεται αμισθί, παρέδωσε το πόρισμά της στον κ. Καψή, τον μετέπειτα υπουργό Επικρατείας, ο οποίος το κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο κι έμεινε στα αζήτητα».

Δημοσιογράφος: Τι έλεγε αυτό το πόρισμα;

Η. Μόσιαλος: «Το πόρισμα έλεγε ότι θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη Αρχή η ΕΡΤ, με ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δεν θα ελέγχεται από τον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας, ούτε από την κομματικοκρατία. Θα είχε κανονική λογοδοσία κι Εποπτικό Συμβούλιο, πάλι ανεξάρτητα ορισμένο, με αποτέλεσμα να γίνει μία δημόσια τηλεόραση και ένα δημόσιο ραδιόφωνο, που θα εκφράζουν ισορροπημένα όλες τις απόψεις και κυρίως, δεν θα εκφράζουν τις απόψεις των συνδικαλιστών που εργάζονται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πάμε προς δημόσια μέσα ενημέρωσης, όπως είναι στο εξωτερικό, όπου δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου κομματικές παρεμβάσεις, όπως στη χώρα μας.

Θα μου πείτε, τί έκανες εσύ όταν ήσουν υπουργός; Το λέω ανοιχτά. Ας βγει ένας εργαζόμενος στην ΕΡΤ, που μπορεί να πει ότι εγώ πήρα τηλέφωνο κι είπα να βγει ο τάδε υπουργός ή ο τάδε ακαδημαϊκός ή ο τάδε συνδικαλιστής σε συγκεκριμένη εκπομπή ή που να πήρα τηλέφωνο σε δελτίο ειδήσεων και να έδωσα γραμμή».

Δημοσιογράφος: Εσείς τώρα, τι θα κάνατε; Δεν σκοπεύατε κι εσείς να κλείσετε ένα κανάλι ή να περιορίσετε λειτουργίες; Η. Μόσιαλος: «Προφανώς. Εγώ είχα πει από τότε ότι θα έκλεινε η ΕΤ1 κι έκλεισα και κανάλια κιόλας. Έκλεισαν τρία ψηφιακά και στη θέση τους ήρθε το BBC, το ZDF και το TV5, εντελώς δωρεάν, στη χώρα μας. Θα μου πείτε, τι σημασία έχει αυτό; Έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να δείχνουμε ψηφιακά ελληνικά, για τα οποία πληρώναμε παραγωγές που δεν έπιαναν κανένα τόπο και δεν τα έβλεπε και κανείς, σε τελική ανάλυση. Τώρα έχουμε τρία διεθνή κανάλια, κρατικά, δημόσια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και στο ελληνικό περιβάλλον για όσους είναι ξενόγλωσσοι και τα παιδιά να μάθουν ξένες γλώσσες, αλλά και στον ελληνικό τουρισμό.

Μειώσαμε το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ, μόνο σε 4,5 μήνες, κατά 50 εκ. ευρώ και θα γινόταν μετακύληση, μετά, του ανταποδοτικού τέλους. Θα έκλειναν οι μισοί ραδιοσταθμοί, γιατί σε μία χώρα 10 εκ. ατόμων δεν μπορείς να έχεις 25 κρατικούς ραδιοσταθμούς. Δεν είναι στην ποσότητα το θέμα. Είναι στην ποιότητα».

Δημοσιογράφος: Τί πιστεύετε ότι θα γίνει από εδώ και πέρα με τη δημόσια τηλεόραση; Τι νομίζετε ότι θα δούμε στο μέλλον;

Η. Μόσιαλος: «Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω, γιατί γίνονται βεβιασμένες κινήσεις χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα… Δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει κάποιο πρόγραμμα. Δεν είχε ένα σχέδιο. Αν είχε σχέδιο, θα μας το ανακοίνωνε ταυτόχρονα, γιατί αυτό θα αύξανε και την αξιοπιστία της. Θα μπορούσε να πει κανείς, δηλαδή, ότι την κλείνει, αλλά παράλληλα, παρουσιάζει κι ένα σχέδιο εξορθολογισμού. Το παρουσίασε αυτό; Όχι. Θα ήταν μια σοβαρή κίνηση, να πει κανείς, ναι, εντάξει, κλείνει για ένα μήνα, για δύο μήνες, αλλά παράλληλα, παρουσιάζει και το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευς,η για να δούμε πού πάμε. Εδώ, δεν υπάρχει τίποτα και μάλιστα, φαίνεται ότι γίνεται και με μονομερή ενέργεια, ενός κόμματος της τρικομματικής, καθότι τέσσερις υπουργοί δεν υπέγραψαν καν αυτή την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Επομένως, θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά, με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Είχαν περίπου 12 μήνες, είχαν δύο υπουργούς υπεύθυνους να παρουσιάσουν σχέδια. Δεν το έκαναν αυτό. Κι είχαν και την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Επιτροπή του Ράιχενμπαχ. Γιατί δεν αξιοποίησαν, επομένως, όλες αυτές τις διεθνείς δυνατότητες και δεν αξιοποίησαν και το σχέδιο της Επιτροπής Αλιβιζάτου για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία τηςΕΡΤ;».

Πηγή: Polis Press

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news