Επιτυχής ολοκλήρωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά».  Περισσότερα από 600 στελέχη από τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ταχυδρομείων, καθώς και ραδιοτηλεοπτικών μέσων, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς επεσήμαναν την αναπτυξιακή διάσταση των ευρυζωνικών επενδύσεων, τη δυναμική της υβριδικής τηλεόρασης και τις προοπτικές των αγορών ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών στο πλαίσιο εφαρμογής του «Ψηφιακού Θεματολογίου 2020» και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, η πορεία των αγορών σταθερής και κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της υβριδικής τηλεόρασης και τα όσα συνεπάγεται για την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, καθώς και οι πολιτικές βέλτιστης αξιοποίησης του ραδιοφάσματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ενότητες για το θεσμικό πλαίσιο και τις ρυθμιστικές προκλήσεις, αλλά και για τη διεύρυνση των υπηρεσιών στις αγορές ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών. 

Η ΕΕΤΤ δηλώνει ότι στο πλαίσιο του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου της, θα αξιοποιήσει τα πολύτιμα συμπεράσματα του Συνεδρίου στη χάραξη της στρατηγικής της και στις μελλοντικές της παρεμβάσεις προς όφελος των δύο αγορών, του καταναλωτή και της ελληνικής οικονομίας.

Η έξοδος από την κρίση είναι ψηφιακή

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης, στην εναρκτήρια ομιλία τόνισε ότι "η αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας ψηφιακής εποχής και η επίτευξη των στόχων του ψηφιακού θεματολογίου για το 2020 αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Προς την κατεύθυνση μιας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς μας φέρνουν καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός, η στρατηγική και η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των δικτύων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Η ΕΕΤΤ παραμένει σημαντικός παράγοντας διευκόλυνσης και εγγυάται τη σταθερότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων, εξασφαλίζοντας συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού, ποιοτικές υπηρεσίες για τους καταναλωτές και μέγιστη απόδοση για την οικονομία. Το Διεθνές μας Συνέδριο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση για τις βέλτιστες πρακτικές και παρουσίαση των πιο ενημερωμένων αποτελεσμάτων στις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ένα μήνυμα που προκύπτει από την εργασία της πρώτης ημέρας της διάσκεψης της ΕΕΤΤ επικεντρώνεται στα εξής: Η έξοδος από την κρίση και την ανάπτυξη είναι επίσης ψηφιακή."

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 5G και στη βέλτιστη χρήση του φάσματος καθώς και στη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και στις προοπτικές ανάπτυξης στην ταχυδρομική αγορά. Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, ανώτερα στελέχη που εκπροσωπούν πάροχους από ελληνικές και διεθνείς τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Μεταξύ άλλων επικεντρώθηκαν στη σύσταση του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ο οποίος αναθεωρεί το πλαίσιο ηλεκτρονικών επικοινωνιών και επιδεικνύει συνδεσιμότητα - δηλαδή τη χρήση πολλαπλών ή συνδυασμένων υπηρεσιών επικοινωνιών (τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, over-the-top κ.λπ.) μέσω Σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης - ως κύριο σημείο αναφοράς και πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών και των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών θα συζητήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά το όραμα, το περιεχόμενο και τις ρυθμιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις επερχόμενες θεσμικές αλλαγές.

Παράλληλα Εεκπρόσωποι του Ελληνικού Κράτους και των θεσμικών οργάνων, στελέχη τηλεοπτικών σταθμών και πλατφόρμες εκπομπής περιεχομένου συζήτησαν τη σημασία του περιεχομένου και της μετάδοσης μέσω δικτύων NGA, της υβριδικής τηλεόρασης του μέλλοντος και της εμπειρίας του θεατή.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news