Πώς το "ξεκαθάρισμα" των ΜΜΕ σκάλωσε στις τηλεοπτικές άδειες

Βρισκόμαστε ήδη εννέα μήνες μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος προκηρύχθηκε από τον υπουργό Νίκο Παππά και ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά την πάροδο του χρόνου και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν υπήρξε η παραμικρή θετική εξέλιξη σε σχέση με την ολοκλήρωση ενός σχετικού διαγωνισμού αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών. . Το έθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, του οποίου η πλειοψηφία αποτελείται από μέλη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο και το πώς μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αδειοδότηση και έτσι αναμένονται πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, λόγω της εστίασης αποκλειστικά και μόνο στις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση παραμέλησε πλήρως όλους τους υπόλοιπους τομείς των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος του ραδιοφώνου, παραμένουν στην ίδια, κατά τη γνώμη μας, άθλια κατάσταση την οποία βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι άδειες έχουν λήξει ή σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία δεν έχουν χορηγηθεί ποτέ, ενώ υπάρχει ένα σύμπλεγμα επιπρόσθετων νομικών άρθρων, ή εγκυκλίων, που έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά μία νομική ζούγκλα στα ερτζιανά ολόκληρη της χώρας. Πέρα από το νομικό κομμάτι, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη ούτε στην εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, αφού τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα, όπως για παράδειγμα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δεν φαίνονται ικανά και διατεθειμένα (;) να επιτηρήσουν ουσιαστικά την εφαρμογή της, έστω και πολύπλοκης, νομοθεσίας, ευνοώντας τη λειτουργία των κατά τόπους ραδιοφωνικών μαφιών.

Λόγω αυτών των συνθηκών είναι πολύ δύσκολη η υγιής λειτουργία του κλάδου από πλευράς οικονομικών όρων. Αφενός έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργούνται κατά τόπους οικονομικά μονοπώλια, μέσω της αποκλειστικότητας των αδειών ή των βεβαιώσεων νόμιμης λειτουργίας, αφετέρου οι αβέβαιοι όροι για το μέλλον δεν δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κατάθεση επιπλέον επενδύσεων στον χώρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση του κεφαλαίου που βρίσκεται στη ραδιοφωνική αγορά, με προφανείς επιπτώσεις τόσο στον τομέα του προγράμματος που απολαμβάνουν οι ακροατές, όσο και στον εργασιακό χώρο και τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, εννιά ολόκληρους μήνες μετά το σοκ της θεσμικής πίτας της ακύρωσης του τηλεοπτικού διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φαίνεται πλήρως σαστισμένη κι αδύναμη να δράσει. Παράλληλα, φαίνεται πλήρως παγιδευμένη στην αρχική και κατά τη γνώμη μας στενόμυαλή αντίληψη  ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την τακτοποίηση των ερτζιανών της χώρας είναι η τηλεοπτική αδειοδότηση. Η αντίληψη η οποία έχει, λόγω του μπλόκου που έχουν επιβάλλει τα μεγάλα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, σταματήσει μέχρι στιγμής όλες τις άλλες διαδικασίες ξεκαθάρισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, οι οποίες ενδεχομένως από μόνες τους να μην είχαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις.

Καθώς λοιπόν ένα ακόμη καλοκαίρι φαίνεται να καταφθάνει ολοταχώς, με την ατάσταση στο ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας να παραμένει σε πλήρες καθεστώς στασιμότητας αλλά και αβεβαιότητας, η κυβέρνηση έχει άμεση υποχρέωση να ξεπεράσει έστω και προσωρινά τον σκόπελο των τηλεοπτικών αδειών και να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για τακτοποίηση άλλων παραμέτρων του τοπίου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και του ραδιοφώνου.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Αν η ραδιοφωνική αδειοδότηση για την οποία έχει υποχρέωση η κυβέρνηση, όπως γράφετε, να γίνει άμεσα γίνει με παρόμοιους όρους με την φαρσοκωμωδία της τηλεοπτικής αδειοδότησης ή αν γίνει με τον τραγικά ελλιπής χάρτη συχνοτήτων του Καψάλη, τότε καλύτερα να μην γίνει απολύτως τίποτα.

Χαίρετε, έτυχε να μπω στο site του ΕΣΡ, στη λίστα της Μετοχικής Σύνθεσης των Ραδιοφωνικών Σταθμών. Σε αυτή την λίστα αναφέρεται μια επιχείρηση που ονομάζεται "ΡΑΔΙΟ DOLCE - ΛΙΑΣΚΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε." με αριθμό φακέλου 169 και ιδιοκτήτη τον ΛΙΑΣΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟ του Βασιλείου και της Βικτωρίας. Το θέμα είναι ότι στον πίνακα βεβαιώσεων λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η επιχείρηση και από ποιον νομό είναι. Μήπως ξέρετε εσείς αν κατέχει ή κατείχε από παλιά κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό και αν ναι, σε ποιο νομό της Ελλάδας ήταν αυτός ο σταθμός? Ευχαριστώ.

Μήπως λιμπίζεστε καμμία άδεια στην επαρχία; Γιατί το να αγοράσεις ραδιόφωνο ακόμα και σήμερα έχει ένα κόστος. Και σε νέες άδειες να πάμε πάλι θα κοστίζουν αυτές. Αν γίνει διαγωνισμός ποιός θα πάρει άδεια με αυτές τις συνθήκες; Και δεν έχετε υπολογίσει και το πολιτικό κόστος της εκάστοτε κυβέρνησης το οποίο θα είναι δυσανάλογο σε σχέση με την τηλεόραση, πιστέψτε με. Καλύτερα θα ήταν να πάμε σε διατήρηση (ανανέωση) των σημερινών ΒΝΛ με κάποιο μικρό κόστος (ετήσιο), αν μπορέσουν να ανταποκριθούν ακόμα και σε αυτό,ειδικά οι σταθμοί της περιφέρειας. Άρα τι μας γράφετε εδω; Μάλλον δεν το γνωρίζετε καλά το θέμα... Ή δεν έχετε τίποτα άλλο να γράψετε;

Θα μπορούσαν οι ΒΝΛ όντως να γίνουν άδειες, με ένα μικρό κόστος για κάθε σταθμό που θα ορίζεται με την πληθυσμιακή κάλυψη του κάθε σταθμού. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αλλαγές συχνοτήτων σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται, π.χ. σε συνεννόηση με σταθμούς γειτονικών νομών ή και του ίδιου νομού σε κάποιες περιπτώσεις, για αποφυγή παρεμβολών. Θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν σταθμούς να λειτουργήσουν νόμιμους αναμεταδότες για το νομό ή την περιφέρεια τους στην ίδια ή σε διαφορετικές συχνότητες εφόσον δεν θα δημιουργούν πρόβλημα σε άλλους σταθμούς. Και μετά, θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός για νέους ενδιαφερόμενους που ενδεχομένως να θέλουν να αποκτήσουν άδεια ή σταθμοί που λειτουργούσαν παλιά, έχασαν την ΒΝΛ αλλά θα ήθελαν να επαναλειτουργήσουν. ΔΕΝ θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστο αριθμό προσωπικού, ιδίως για τα επαρχιακά ραδιόφωνα. Επίσης, πρέπει να καταργηθεί αυτός ο διαχωρισμός "ενημερωτικού" και "ψυχαγωγικού" σταθμού και οι ευνοϊκοί όροι που υπάρχουν για τους ενημερωτικούς. Στην Αθήνα πρέπει να αποκατασταθεί επιτέλους η αδικία του 2001-2002 και να δοθούν άδειες στις πολλές ελεύθερες συχνότητες που άφησαν τότε, και να μειωθεί η απόσταση με τους σταθμούς της ΕΡΤ στο 0.3 ή στο 0.2 MHz (όπως κάνουν οι Ιταλοί και οι Τούρκοι χωρίς να προκαλεί προβλήματα). Το θέμα είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν θέλουν να κάνουν απολύτως τίποτα, ενώ οι κατά τόπους "ενώσεις" επίσης μάλλον βολεύονται από την τωρινή κατάσταση και δεν μιλούν, με πρώτη-πρώτη την ΕΙΙΡΑ. Είναι γελοίο να ζητάμε νέα αδειοδότηση από την αρχή και πόσο μάλλον από μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που έστησαν μια παράνομη, αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μάλιστα βασιζόταν σε ψέμματα όσον αφορά το αριθμό των καναλιών που "χωράει" το τηλεοπτικό φάσμα και όπου "βόλεψαν" τα δικά τους παιδιά ύστερα από μια υποτιθέμενη "καθαρή" διαδικασία δημοπράτησης στα πρότυπα του Survivor.

Από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν άδεια για να λειτουργήσουν, πρέπει να γίνει το ίδιο με τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και όποιος δεν έχει χρήματα για άδεια ας βάλει λουκέτο. Είναι τόσο απλό.

Όχι, φίλε προστάτη της νομιμοφροσύνης. Δεν είναι τόσο απλό. Αν το κράτος ζητάει, για παράδειγμα, 100.000 ευρώ για ένα ραδιοφωνικό σταθμό σε ένα μικρό νησί, αυτός ο σταθμός θα κλείσει και η τοπική κοινωνία θα μείνει χωρίς δικό της σταθμό. Το ίδιο αν ζητάει να έχει 10 ή 12 ή 15 άτομα προσωπικό. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού δεν υπάρχουν αυτές οι "υποχρεώσεις" ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ποσό για μια άδεια είναι μικρό έως και τίποτα, ιδίως για σταθμούς μικρής εμβέλειας ή σε περιοχές με μικρό πληθυσμό.

Αυτό είπαμε αγαπητέ (Απο τη στιγμή που όλες οι) , ανανέωση υπό την μορφή "άδειας". Αλλά όχι με διαγωνισμούς την στιγμή που κλείνουν επιχειρήσεις και δεν υπάρχει και ενδιαφέρον!

Νομίζω ότι είναι δίκαιο οι σταθμοί που λειτουργούν πλέον για σχεδόν 20 χρόνια μέσα σε αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας και "προσωρινής" νομιμότητας, πληρώνοντας ασφάλειες, μισθούς, ρεύματα, τεχνικούς, ΑΕΠΙ και λοιπά δικαιώματα, και επενδύοντας στους σταθμούς τους, να έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν ένα λογικό ποσό στα μέτρα της σημερινής κατάστασης στην αγορά για να αποκτήσουν επίσημη άδεια.

Κι επίσης είναι λογικό όσοι καταλαμβάνουν συχνότητες για να λειτουργούν ραδιοφωνικούς σταθμούς με μηδενικό προσωπικό, 24ωρες πλέιλιστ και απλήρωτους εθελοντές εργαζόμενους να κλείσουν και οι δημόσιες συχνότητες να πάνε σε επιχειρήσεις που να μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να προσφέρουν στο ακροατήριο. Για να μη μιλήσω για αυτούς που έχουν 4 και 5 συχνότητες υπό την ίδια ιδιοκτησία στον αυτόματο πιλότο

[quote=ανώνυμος]

Κι επίσης είναι λογικό όσοι καταλαμβάνουν συχνότητες για να λειτουργούν ραδιοφωνικούς σταθμούς με μηδενικό προσωπικό, 24ωρες πλέιλιστ και απλήρωτους εθελοντές εργαζόμενους να κλείσουν και οι δημόσιες συχνότητες να πάνε σε επιχειρήσεις που να μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να προσφέρουν στο ακροατήριο. Για να μη μιλήσω για αυτούς που έχουν 4 και 5 συχνότητες υπό την ίδια ιδιοκτησία στον αυτόματο πιλότο

[/quote] Και τι σε βάλαμε εσένα για αστυφύλακα των συχνοτήτων? Η μήπως για εισγγελέα?? Δες λίγο πως είναι τα πράγματα στο εξωτερικό με τις συχνότητες και το προσωπικό...

[quote=ανώνυμος]

Κι επίσης είναι λογικό όσοι καταλαμβάνουν συχνότητες για να λειτουργούν ραδιοφωνικούς σταθμούς με μηδενικό προσωπικό, 24ωρες πλέιλιστ και απλήρωτους εθελοντές εργαζόμενους να κλείσουν και οι δημόσιες συχνότητες να πάνε σε επιχειρήσεις που να μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να προσφέρουν στο ακροατήριο. Για να μη μιλήσω για αυτούς που έχουν 4 και 5 συχνότητες υπό την ίδια ιδιοκτησία στον αυτόματο πιλότο

[/quote] Φίλε είσαι εκτός τόπου και χρόνου!!!

[quote=ανώνυμος]

Κι επίσης είναι λογικό όσοι καταλαμβάνουν συχνότητες για να λειτουργούν ραδιοφωνικούς σταθμούς με μηδενικό προσωπικό, 24ωρες πλέιλιστ και απλήρωτους εθελοντές εργαζόμενους να κλείσουν και οι δημόσιες συχνότητες να πάνε σε επιχειρήσεις που να μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να προσφέρουν στο ακροατήριο. Για να μη μιλήσω για αυτούς που έχουν 4 και 5 συχνότητες υπό την ίδια ιδιοκτησία στον αυτόματο πιλότο

[/quote] Γνωρίζεις μεγάλε πως επιβιώνουν τα ραδιόφωνα της περιφέρειας αυτή την εποχή? Και τι θα ρθούν οι κανούργιοι (του Σύριζα ?) με το μαγικό ραβδάκι?  Άντε μάθε και μετά μίλα...Η βαλτός είσαι ή άσχετος είσαι. Ποιός είσαι ο Σκοτώνω ? Όπως έλεγε ένας παλιός καλός ερασιτένης!

Εγγραφή στο all greek radio news