Συνέντευξη με τον Αλέξη Αλεξίου για την επιστροφή στο ραδιόφωνο μετά από 15 χρόνια

Με αφορμή την επιστροφή του στο μικρόφωνο του ραδιοφώνου μετά από 15 χρόνια μιλήσαμε με τον Αλέξη Αλεξίου. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια, την πορεία του μετέπειτα, τις εμπειρίες, τις προσωπικές του ανησυχίες και προβλέψεις για το ραδιόφωνο, θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Δημοσιογράφος: Πότε ξεκίνησες να εκδηλώνεις το καλλιτεχνικό σου ενδιαφέρον από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου;

Αλεξίου: Όταν ήμουν μικρός έγραφα κασέτες με καθημερινούς ήχους ή παράξενους ήχους από τη φύση αλλά και ζωντανή μουσική και έφτιαχνα εκπομπές με τη φωνή μου, τις οποίες διένεμα συνδρομητικά σε συγγενείς προκειμένου να αγοράζω παιχνίδια. Επίσης μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς, τα αδέρφια μου και άλλους φίλους και παρουσιάζαμε παραστάσεις, όπου διακωμωδούσαμε κυρίως εκπομπές και διαφημιστικά τηλεόρασης (ένα είδος σάτιρας που πολύ μετέπειτα έγινε της μόδας). Παράλληλα είχα δημιουργήσει το περιοδικό «Αλέξης» με ποικίλα θέματα το οποίο μάλιστα θυμάμαι ότι το έγραφα όλο στο χέρι, το έδενα με κλωστή και βελόνα και κάθε αντίτυπο ήταν μοναδικό. Βλέπετε δεν υπήρχε συρραπτικό, ούτε φωτοτυπικό τότε.

Δημοσιογράφος: Πως καλλιεργήθηκε λοιπόν αυτή σου η κλίση και σε έφερε κοντά στο ραδιόφωνο;

Αλεξίου: Στα φοιτητικά χρόνια ξεκίνησα ζωντανό ραδιόφωνο στα FM μαζί με ένα φίλο, τον Δαυίδ Ναχμία. Η εκπομπή λεγόταν «Ψαροκόκαλα», που από εκτός από jingle υπερπαραγωγή (με τη φωνή της Μπέσσυς Αργυράκη), είχε πάντα 1 ξένο και 1 ελληνικό τραγούδι στη σειρά (βινύλια τότε), διάφορες πρωτοτυπίες και παιχνίδια όπως το «Αλήθεια ή ψέματα», «καλλιστεία φωνής» και πολλά άλλα. Χαρακτηριστική τότε ήταν η υποτιθέμενη συνέντευξη του Ρίτζ από την «Τόλμη και Γοητεία» τον οποίο είχα υποδυθεί και θυμάμαι είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό στον κόσμο, που ερχόντουσαν στο στούντιο και έψαχναν για τον Αμερικανό γόη της εποχής.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν λοιπόν τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα; Είχες συγκεκριμένο είδος μουσικής που σε εξέφραζε;

Αλεξίου: Ξεκίνησα πρωινό ραδιόφωνο από τον Seven X και από τότε έμεινα αποκλειστικά στο ξένο ρεπερτόριο. Η εκπομπή λεγόταν “Wake Up” και λόγω των hits της εποχής και των πρωτότυπων διαγωνισμών, συγκέντρωνε εκατοντάδες τηλεφωνήματα του νεανικού κοινού και μάλιστα πολλών μαθητών. Αργότερα ήρθαν άλλοι σταθμοί όπως ο KISS FM στο ξεκίνημα, POP FM, εκφωνούσα τα δώρα στις «Κόντρες» του Mega με το Βλάση Μπονάτσο, έκανα διαφημιστικά σπικάζ και συμμετείχα και ως μοντέλο.

Το 1993 δημιούργησα δικό μου studio παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών και διαφημιστικών. Έστελνα εκπομπές (σε κασέτα αρχικά) σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια, αλλά και χιλιάδες διαφημιστικά όπου έγραφα εγώ και η ομάδα μου στο studio. Οι περισσότεροι συνεργάτες μου μετέπειτα έκαναν καριέρες στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο κλπ.

Δημοσιογράφος: Από ό,τι γνωρίζουμε όμως ο σταθμός που συνεργάστηκες περισσότερο ήταν ο Galaxy.Τι έγινε από εκεί και πέρα;

Αλεξίου: Στον Galaxy ήμουν για περίπου 10 χρόνια όπου και είχα την πρωινή ζώνη 10-2. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι. Το 2002 αποφάσισα να σταματήσω το ζωντανό ραδιόφωνο ενώ το 2010 έκλεισα την διαφημιστική επιχείρηση και ασχολήθηκα επαγγελματικά με το χρηματιστήριο.

Δημοσιογράφος:  Τι σε έκανε λοιπόν να επανέλθεις στα ραδιοφωνικά δρώμενα και τι θα ακούσουμε στη νέα σου εκπομπή;

Αλεξίου: Το ραδιόφωνο πάντα μου έλειπε και συν τις άλλοις παραμένει το αγαπημένο μου μέσο, έχει ένα μυστήριο. Η τηλεόραση μπορεί να σου δίνει έτοιμη εικόνα, τη στιγμή που το ραδιόφωνο σε κάνει να την πλάσεις μόνος σου. Φυσικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μας χωρίς μελωδίες.

Αυτό που με έκανε όμως να πάρω την απόφαση να επιστρέψω είναι ο σταθμός Νostos 100,6 και η ανάγκη μου να προσφέρω ψυχαγωγία. Το γεγονός ότι συνεργάζομαι με έναν ποιοτικό, ανερχόμενο σταθμό με κοινό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εκλεκτές μουσικές επιλογές αποτελεί κινητήριο μέσο της έμπνευσής μου. Η εκπομπή «Νostos 100,6 με τον Αλέξη» παίζει μουσική που αποτελείται κυρίως από παλιά κλασικά κομμάτια με εναλλακτικά ροκ κ πιο cool τραγούδια του σήμερα. Το ενδιαφέρον βρίσκεται σε αυτό το «πάντρεμα». Θα ακούσετε από Elvis Presley, Doors σε Rolling Stones, Dire Straits Michael Jackson μέχρι Arctic Monkeys, Rag’n’Bone Man και άλλα. Η εκπομπή απευθύνεται σε όσους θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να μην ακούσουν τις συνήθεις ειδήσεις που αφορούν τη δυσοίωνη οικονομική επικαιρότητα αλλά να πληροφορηθούν κυρίως για μουσική, για πολιτιστικές-καλλιτεχνικές προτάσεις στην Αθήνα, ιδιαίτερες ειδήσεις από όλο το κόσμο, παιχνίδια, πρωτότυπες ενότητες όπως τα ζώδια με μια λέξη και το πρόγραμμα συνεχώς εμπλουτίζεται.

Δημοσιογράφος: Τι έχει αλλάξει από τότε;

Αλεξίου: Καταρχήν ετοίμαζα την εκπομπή από το σπίτι, έβαζα τα βινύλια στη σειρά, τα σήματά μου, τις ειδήσεις, ουσιαστικά γινόταν η παραγωγή εξ ολοκλήρου από εμένα. Δεν υπήρχε internet, δεν υπήρχαν κινητά, πόσο μάλλον smart phones και η μόνη επαφή με τον ακροατή ήταν δια αλληλογραφίας (γράμμα στο σταθμό) ή τηλεφωνικά. Όταν έπαιζα CD το ανακοίνωνα «Τώρα θα ακούσετε το τάδε τραγούδι από CD». Τώρα υπάρχουν Playlists με τον υπολογιστή να κάνει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς. Φυσικά στην εκπομπή μου και πάλι εγώ διαλέγω τα τραγούδια, από μια γενική βάση όμως, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στο σταθμό. Δεν υπάρχουν CD, δεν υπάρχουν μπομπίνες (κόβαμε και ράβαμε με ξυράφι για μοντάζ!!!) και cartridges για τα jingles των διαφημιστικών και σημάτων, τα οποία έπαιζαν και από κασέτες τότε. Όλα παίζουν πλέον από ηλεκτρονικά αρχεία ήχου και η ροή είναι πιο εύκολη. Έχει και τα καλά της η τεχνολογία και ας μην βγάζει το «ζεστό» ήχο του βινυλίου. Τώρα μπορεί κανείς να ακούσει την εκπομπή ζωντανά, εκτός από τα ερτζιανά, μέσω internet από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, από το site του σταθμού www.nostosradio.gr αλλά και από άλλες πλατφόρμες όπως live24, e-radio, tunein. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν επικοινωνούν ακροατές από ΗΠΑ, την Ευρώπη και γενικά την ομογένεια. Επίσης αυτό που έχει αλλάξει είναι η δυνατότητα να ακούσει κανείς οποιαδήποτε εκπομπή θέλει, την ώρα που το θέλει, δηλαδή on demand, εφόσον ηχογραφούνται και ανεβαίνουν καθημερινά στο mixcloud.com/nostosradio ή από την προσωπική μου σελίδα στο Facebook @alexisalexiouradio.

Δημοσιογράφος: Πως προβλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα ραδιοφωνικά στο μέλλον ;

Αλεξίου: Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι ο κόσμος νοσταλγεί τα παραδοσιακά μέσα αναμετάδοσης της μουσικής και αυτό φαίνεται από την αναζήτησή του για βινύλια και από την τάση των καταστημάτων να εμπορεύονται ξανά πικάπ. Oπότε όσο κι αν εξελιχθεί η τεχνολογία, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να μεταδίδεται το ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσω αναλογικού σήματος FM. Αυτό που προβλέπω να αλλάζει στο άμεσο μέλλον, σχετίζεται με το ψηφιακό ραδιόφωνο και την έλευση του Wi-Fi internet στο αυτοκίνητο μαζικά, κάτι το οποίο θα ενισχύσει μεν το ραδιόφωνο, αλλά θα λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά.

Δημοσιογράφος: Τέλος με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο εκτός από το ραδιόφωνο και ποια είναι τα σχέδια σου;

Αλεξίου: Ο δεύτερος τομέας με τον οποίο ασχολούμαι είναι η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία έχει κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο. Τα σχέδιά μου δεν είναι άλλα, από το να συνεχίσω ατομικά να προσφέρω όπως μπορώ στο κοινωνικό σύνολο. Ο κόσμος λόγω των δύσκολων ημερών που διανύει η χώρα μας, έχει ανάγκη την ψυχολογική «τόνωση», είτε αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ιδιωτικής του διασφάλισης είτε μέσω της μουσικής ψυχαγωγίας που προσπαθώ να παρέχω μέσω του ραδιοφώνου. Σας περιμένω λοιπόν καθημερινά 11:00 – 13:00 να αποδράσουμε στο μουσικό κόσμο του Νόστος 100,6.

Πηγή: Δελτίου Τύπου

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news