Γιατί δεν πρέπει να κλείσουν οι εγκαταστάσεις των βραχέων

Ακόμα και από τη σχετική απόσταση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι επώδυνο να παρακολουθεί κανείς τη βάναυση φίμωση της ευρύτερης εμβέλειας της φωνή της καναδικής διεθνούς διπλωματίας.

Οι πρόσφατα ανακοινωθείσες περικοπές στην Καναδική Ραδιοτηλεόραση έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις. Ωστόσο, κάτι που δεν έχει λάβει επαρκή κάλυψη είναι η ιστορία των περικοπών που απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Radio Canada International.

Η παράλειψη αυτή συμβαίνει πιθανώς, επειδή, δυστυχώς, πολλοί Καναδοί δεν έχουν επίγνωση της RCI, ή του σημαντικού ή αφανούς ρόλου της στις διεθνείς σχέσεις. Το Radio Canada International είναι ένας βραχίονας της Καναδικής Ραδιοτηλεόρασης, που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τις διεθνείς ειδήσεις και το πρόγραμμά του, προσφέροντας μια μοναδική καναδική οπτική στα παγκόσμια γεγονότα σε εκατομμύρια ακροατές, οι οποίοι περιμένουν αυτές τις εκπομπές κάθε μέρα.

Αν θα μπορούσα να μιλήσω εξ ονόματος των εκατομμυρίων που ακούν την RCI στο σκοτάδι της νύχτας, θα έλεγα πολλά. Εδώ στην υπερβολικά φωτισμένη και κορεσμένη από πληροφορίες βορειοαμερικανική ήπειρο, είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι - το ένα τέταρτο από εμάς - δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε αξιόπιστη παροχή ρεύματος και Internet. Σε μακρινές, φτωχές, συχνά πληττόμενες από τον πόλεμο περιοχές, το ραδιόφωνο έχει γίνει μια γνώριμη φωνή μέσα στο σκοτάδι. Χωρίς ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως η RCI - και το φως των πληροφοριών που μπορεί να αναμεταδώσει - η νύχτα μπορεί να γίνει πολύ σκούρα, πράγματι.

Εν τω μεταξύ, το Διαδίκτυο, ενώ είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο μέσο, ​​μπορεί να ταξιδέψει μόνο αν υπάρχει η (ακόμη περιορισμένη) πρόσβαση. Με άλλα λόγια, το Διαδίκτυο βασίζεται σε μια δαπανηρή υποδομή, όχι μόνο στην πηγή του, αλλά και στη λήψη του. Φυσικά, ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους για τους οποίους έχω μιλήσει δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές με Internet, ή ακόμα και σε πηγή ηλεκτρική ενέργειας, κάποιοι που έχουν, είναι συχνά παγιδευμένοι κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα των οποίων η κυβέρνηση λογοκρίνει ή παρακολουθεί ή ελέγχει τη χρήση του διαδικτύου στους πολίτες τους, και μερικές φορές χρησιμοποιεί ό,τι μαθαίνει να ελέγξει αυτά τα άτομα, και να τα απειλήσει.

Για το ραδιόφωνο βραχέων, από την άλλη πλευρά, το οποίο απαιτεί το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής στην πηγή του, έχει ελάχιστη σημασία η απόσταση και δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε στο ποιοι και πόσοι συνδέθηκαν και μπορούν να ακούσουν. Αυτός ο φαινομενικά δεινόσαυρος της πληροφορίας ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, μεταδίδει πληροφορίες ασύρματα σε προσιτές συσκευές χειρός (τρανζιστοράκι, κανείς;), είναι σχεδόν ανέγγιχτος από τη λογοκρισία, και δεν αφήνει ίχνη. Προσπάθειες λογοκρισίας μέσω παρεμβολών είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής και συνήθως μπορούν να παρακαμφθούν. Το ραδιόφωνο είναι, άλλωστε, πιο γρήγορα από ό,τι το Διαδίκτυο. Το ραδιόφωνο είναι απλό, αποτελεσματικό - και στον αναπτυσσόμενο κόσμο εξακολουθεί να είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Συχνά λειτουργεί ως μια μορφή στήριξης της ζωής στις αγροτικές και εξαθλιωμένες κοινότητες - για παράδειγμα, προσφέροντας ζωτικής σημασίες πληροφορίες, όταν ξεσπά μια καταστροφή, όπως σεισμοί ή τσουνάμι.

Αλλά το σχετιζόμενο, επώδυνο γεγονός παραμένει: Η καναδική φωνή στον αιθέρα θα σιωπήσει. Η παρουσία της RCI στο ραδιόφωνο βραχέων θα εξαληφθεί και το μοναδικό διεθνές κέντρο εκπομπής που ανήκει στον Καναδά -inSackville, NB- έχει πάρει το δρόμο προς τη διακοπή λειτουργίας.

Δεν διατείνομαι πως μπορώ να έχω μια απάντηση για τα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στις περικοπές ακρωτηριάζοντας της RCI. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι δαπανηρό να λειτουργεί ένας ευυπόληπτος διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του οποίου η εμβέλεια της δυναμικής, μέχρι αυτό το σημείο, έχει αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά σύντομα, ο Καναδάς - όπως και τόσες άλλες οικονομικά πληττόμενες χώρες, που περικόπτουν τους (ραδιοφωνικούς) προϋπολογισμούς τους, και πετούν όλα τα αυγά τους σε ένα (διαδικτυακό) καλάθι - δεν θα έχει καμία υποδομή για να μοιραστεί τη φωνή του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι, αν θα μπορούσα να δώσω, μια σύντομη συμβουλή: Καναδά, δείξε προσοχή και εισήγαγε πολυμορφισμό στα σχέδιά σου. Στο γράφημα πίτας που αντιπροσωπεύει τα συστήματά σας με διεθνή εμβέλεια, η φέτα ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων σύντομα θα φύγει. Και δεν θα υπάρχει τίποτα πια από αυτό από το οποίο προήλθε, αν φύγει και η υποδομή.

Πλέον, το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων αντιπροσωπεύει την καλύτερη επιλογή για τις βασικές επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, πολύ προτιμότερη από το ευάλωτο Διαδίκτυο. Αυτό ισχύει τόσο στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για το καλό σου καθώς και του κόσμου, κάνε συρρικνώσεις, αν έτσι πρέπει, αλλά μην διαλύεις τις υποδομές του ραδιοφώνου. Το κόστος για να στηθεί εκ νέου, αν το καταστήσουν απαραίτητο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή πολιτικής κρίσης, θα είναι πολύ μεγαλύτερο στη χώρα σας και τον αλληλοεξαρτώμενο με εμάς κόσμο από ότι αν έμενε η φωνή αυτή ενεργή εξαρχής.

Ναι, το ραδιόφωνο κοστίζει κάτι. Αλλά σκεφτείτε το κόστος ανά ακροατή. Εκατομμύρια και εκατομμύρια ακροατές - δεν μπορούμε καν να τους μετρήσουμε όλους - ακούνε με κόστος δεκάρας - ή υποπολλαπλάσια δεκάρας - ο καθένας. Ένα μικρό κόστος, πράγματι, για να προσφέρει κανείς στον κόσμο μια ημερήσια δόση των αξιόπιστων ειδήσεων και πληροφοριών. Για να σωθούν ζωές (συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, της δική σου ζωής). Για τον επιμερισμό της συνεχώς διευρυνόμενης πολιτιστικής κατανόησης και τις διαφωτιστικές προοπτικές για τις οποίες εκπροσωπεί ο Καναδάς.

Παρακαλώ, Καναδά, βρες έναν τρόπο να αποφευχθεί η διάρρηξη της δικής σου φωνής. Ο πλανήτης σε ακούει.

Ο Thomas Witherspoon (αμερικανός πολίτης) είναι ιδρυτής και διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργανωσης Ears to Our World η οποία διανέμει ραδιόφωνα βραχέων σε σχολεία και κοινότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης γράφει ενεργά σε ιστολόγια για το ραδιόφωνο και τη διεθνή ραδιοφωνία σε ευκολοανάγνωστα αγγλικά στο the SWLing Post.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news