Έκλεισαν οριστικά οι πομποί μεσαίων της Θεσσαλονίκης

Τα κρατικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης αποχαιρετούν μια για πάντα τα μεσαία κύματα, καθώς ο ιστορικός πομπός μεσαίων της Περαίας, που αναμετέδιδε τον “102FM της ΕΡΤ3” στους 1044 χιλιόκυκλους, τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας την Τετάρτη. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο του πομπού μεσαίων του 9.58 στα Μάλγαρα στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο άλλοτε πανίσχυρος πομπός της Περαίας αυτές τις ημέρες αποξηλώνεται και αποσυναρμολογείται και κομμάτια του θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για πομπούς ίδιου τύπου που θα παραμείνουν ανοιχτοί. Ταυτόχρονα απομακρύνεται όλος ο εξοπλισμός της ΕΡΤ3 από το οικόπεδο, το οποίο εκκενώνεται άμεσα και σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων [Έθνος, Ελευθεροτυπία] είναι ένα από τα «φιλέτα» που σχεδιάζεται να διατεθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας για να πωληθούν. Πρόκειται για μια έκταση 820 στρ. ανάμεσα στο Αεροδρόμιο και τον οικισμό της Περαίας και η οποία μέχρι σήμερα φιλοξενούσε τα κτίρια που υποστήριζαν τους πομπούς, δύο ιστούς (κεραίες) μεσαίων ύψους 99,5 μέτρων καθώς και συστοιχία κεραίων για τα βραχέα.

 

Το κλείσιμο των δυο πομπών σημαίνει το τέλος μιας εποχής για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας (ΕΡΤ3), που έκανε τα πρώτα του βήματα στα μεσαία και παρέμεινε σε αυτά 65 χρόνια. Η πρώτη εκπομπή στους 1044 χιλιόκυκλους έγινε την 1η Μαρτίου 1947 από το ΕΙΡ, ενώ ο πομπός εγκαταστάθηκε στην Περαία το 1954, έχοντας αρχικά ισχύ 5KW. Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν στο κρατικό ραδιόφωνο από την Φωνή της Αμερικής το 1972 μαζί με έναν πομπό 50KW και στο απώγειό τους φιλοξενούσαν 25 εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων.

Ο μέχρι σήμερα πομπός της Περαίας, μάρκας Siemens, είχε ισχύ 200KW και εγκαταστάθηκε το 1984. Αποτελούνταν από δύο πομπούς των 100 KW, λειτουργούσε με διαμόρφωση PDM (Pulse Digital Modulation) και διέθετε μεικτή ψύξη με αέρα και νερό. Στις καλές εποχές του κάλυπτε με εμβέλεια ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον Πόντο. Λόγω έλειψης ανταλλακτικών τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με ισχύ 75KW, ενώ από το καλοκαίρι του 2011 είχε έντονο πρόβλημα διαμόρφωσης με αποτέλεσμα πολύ κακή ποιότητα ήχου.

Ο πομπός των 1179 στα Μάλγαρα είχε εγκατασταθεί το 1973 από την ΥΕΝΕΔ, διέθετε ισχύ 50KW και κεραία ύψους 86m, από την οποία εκπέμπει σήμερα η ΕΡΑ Σπορ.

 

Τα «μεσαία της Θεσσαλονίκης» θα λείψουν από πολλούς πιστούς ακροατές που συντονίζονταν στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας από μακρινές περιοχές εντός κι εκτός συνόρων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ειδήσεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και να επικοινωνήσουν με τους ομογενείς που ήταν συντονισμένοι τα βράδια στο πρόγραμμα των βραχέων.

τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από τις σημειώσεις του Στέλιου Χατζηγιαννάκη για το Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσ/νίκης

η φωτογραφία προέρχεται από το ιστολόγιο του Θανάση Γωγάδη

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Ένα ένα, τα κομμάτια που συνέθεταν το τοπίο των αναμνήσεών μας χάνονται...
Πάει και ο 1044, με τόση εμβέλεια, λες και αυτό ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας.
θα μου λείψουν τα φώτα που αναβοσβήναν ρυθμικά στην κορυφή των ιστών.
Κάποτε τα έβλεπα από την Κρήνη και μόνο στη θέα τους αισθανόμουν συγκίνηση.

Καληνύχτα Θεσσαλονίκη, όπου και αν βρίσκεσαι...

Πιστευω οτι μα τα χαλια που ειχε ο 1044 ηταν προτιμοτερο να σταματουσαν τους 1044 και 792 και να κρατουσαν μονο τον 1179 για να ακουγεται στο εξωτερικο. Τωρα ποσο ενδιαφερον ια ειχε γαι τους ομογενεις η ερα σπορτ? Αν ηταν ετσι θα ηταν καλυτερα να αφηναν τον 981.
Μια ακομη εναλακτικη λυση θα ηταν ο πομπος του 1179 να γυριζε στοθς 1044 για ακομη καλυτερη εμβελεια καθως στα 1179 υπαρχει ενασ ισχυρος σταθμος απο Ρουμανια

Ζαχαρία έχεις δίκιο, ο 1044 από το καλοκαίρι εξέπεμπε με πολύ χάλια ήχο, προφανώς γιατί δεν έβρισκαν ή δεν ήθελαν να αγοράσουν ανταλλακτικά στον διαμορφωτή, δεδομένου ότι ο Μόσιαλος είχε ήδη εξαγγείλει περικοπές στα μεσαία.

Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς, στα ντουζένια του ήταν πολύ καλό μηχάνημα και υπερέβαινε σε δυνατότητες (και ποιότητα ήχου) τον 1179. Επίσης αγοράστηκε σχετικά πρόσφατα σα μηχάνημα, το 1984, και φαντάζομαι ήταν μια τεράστια επένδυση τότε για το κρατικό ραδιόφωνο. Ίσως δεν είχαν ψυχανεμιστεί ότι 4 χρόνια αργότερα θα άρχιζε η άνοιξη της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και θα αναγκάζονταν να στήσουν πομπό FM (1988).

Με 28 χρόνια λειτουργίας, δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός «έκανε απόσβεση». Πιθανώς ναι. Πάντως παραμένει ερώτημα αν τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη διακοπή λειτουργίας είναι περισσότερα από την αξία των εγκαταστάσεων που θα διαλυθούν σε παλιοσίδερα και θα αποσυρθούν.

Καλά τα βόλεψε η Siemens με την αποζημίωση που θα δώσει στο ελληνικό κράτος για να γλιτώσει τον αποκλεισμό από τα δημόσια έργα, μετά τα σκάνδαλα για τις δωροδοκίες. Δεν μπορούσαν να τους ζητήσουν και μερικές αποζημιώσεις εν είδη ανταλακτικών για πομπούς (της οποίας τόσο πιστοί πελάτες υπήρξαμε). Έτσι κι αλλιώς πιθανότατα τα έχουν στις αποθήκες και κάθονται.

Άλλωστε οι μισές εγκαταστάσεις του κρατικού ραδιοφώνου έχουν γίνει από αποζημιώσεις και δωρεές (βλέπε ιταλικές αποζημιώσεις Β' Παγκοσμίου, παλιές εγκαταστάσεις Φωνής της Αμερικής)

Ζω στην γερμανια εδω και χρονια.ο Ρ.Σ.Μακεδονιας στους 1044 μεγακυκλους στα μεσσαια ακουγωταν (τις νυχτες μονο),με ενα καλο ραδιοφωνο ως εδω!!!μπορει να εχουμε πλεον νεες δυνατοτιτες (διαδυκτιο κ.α.) αλλα το να καταργουν εντελως μεσσαια και βραχεα (γιατι εκει παμε) με την δικαιολογια οτι κανουν...οικονομια,ειναι τουλαχιστον ανοησια!!!ας τους το πει καποιος επιτελους...

Φίλε που ζεις στη Γερμανία, θα πρέπει να ξέρεις ότι οι πολιτικοί μας ζουν σε γυάλινους πύργους και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και τα προβλήματα του λαού.
Δυστυχώς...

Θα πρέπει να τους τη στήσουμε την επόμενη φορά που θα ανέβουν Θεσσαλονίκη και να τους πετάμε όχι γιαούρτια, αλλά λυχνίες μεσαίων. ΛΟΛ!

Εγώ που μένω στην Αλεξαωδρούπολη έπιανα με full σήμα τα βράδια τους 1044AM και τους 1179AM.Το πρόγραμμα του 102 αναμεταδιδόταν στα fm από τους 100,8, αλλά στην πόλη μου κάνει παραμβολές ένας ελληνικός σταθμός στους 100,6.Πριν βάλω Internet άκουγα καθαρά από τα μεσαία.Πιστεύω πως το κράτος έπρεπε να πάρει λεφτά από αλλού και όχι από τους πομπούς.Να σκεφτούμε λίγο και τους απόδημους Έλληνες που δεν έχουν Internet.

Ακούω ότι σε ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες αντικαθιστούν τους παλιούς αναλογικούς πομπούς μεσαίων με νέους ψηφιακούς.Και εδώ αντί να εξελισσόμαστε ακούμε μπούρδες.Ότι τα μεσαία είναι ένας παλιός τρόπος εκπομπής και πως πρέπει να εξυγχρονιστούμε.Ορίστε οι κεντρικοευρωπαϊοι εξελίσσονται.Εμείς γιατί πρέπει να είμαστε πάντα από τις χερότερες χώρες της Ευρώπης;

Διαβασα με προσοχη τα σχολια σας.αυτο που εχω να πω ειναι οτι ειναι ολοι τους προδοτες,τελος...και για να μην γραψω για αγγλια,γερμανια,γαλλια,ρωσσια που διατηρουν ποπμους μεσσαιων μεχρι 2000 kw!!! και φυγει σε μερικους...το μαλλι,παμε παρακατω...1.σκοπια/βουλγαρια 1200kw στα μεσσαια,2.τουρκια/ισπανια/κροατια απο 600kw,3.αλβανια 500kw,ρουμανια 400kw,RAI ιταλιας 200kw....οι δικοι μας οι...φωστηρες πηγαν και εκλεισαν οτι πιο ισχυρο ειχε η ελλαδα στα μεσσαια....1044khz ρ.σ.μακεδονιας 150kw και ερα σπορ 200kw απο αθηνα....!!!και για να μην νομισουν μερικοι οτι τα παραπανω τα βγαζω απο την...κουτρα μου μπορουν να μπουν εδω > Radiomap.eu για περισοτερες πληροφοριες!ελπιζω την κυριακη οι...κυριοι και το συναφι τους να παρουν τετοιο μαθημα που να το φυσανε και να μην κρυωνει!!!!αλλιως ειμαστε αξιοι της μοιρας μας!ουφ,τα γραψα και ξεθυμανα!!!ευχαριστω για την φιλοξενια.ΝΙΚΟΣ

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Κανονικός πίνακας";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Ευτυχώς που υπάρχει το ράδιο Μακεδονία των Σκοπιανών στους 810 khz . θα ακούμε αυτόν. Άλωστε μας αγαπούνε τόσο πολύ, που έχουν κάθε ημέρα ελληνόφωνο πρόγραμμα

Εγγραφή στο all greek radio news