Σπατάλες και κακοδιαχείριση στην ΑΕΠΙ σύμφωνα με πόρισμα

Και νέες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, λίγο πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.  Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Φωτεινής Λαμπρίδη για το TVXS.gr, μέρη του οποίου διέρρευσαν και από την Εφημερίδα των Συντακτών, δίνεται στη δημοσιότητα πόρισμα για λογαριασμό του Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο "καίει" τον ηγεμονικό φορέα διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο ο διευθύνοντας σύμβουλος απολάμβανε ετήσιο μισθό ύψους 635.000, ενώ συγγενής μέλους του ΔΣ λάμβανε κοντά στο μισό εκατομμύριο. Παράλληλα υπήρχαν δικαιώματα ύψους 42 εκατομμυρίων που δεν είχαν διανεμηθεί, καθώς και παράνομα δάνεια προς τα μέλη του ΔΣ για την περίοδο 2011-2014. Παρά τους παχυλούς μισθούς, σημειώνεται ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το πόρισμα δεν μπορούσε να ξεκινήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να διαθέσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι σταμάτησε το έργο του ελέγχου και ξεκίνησε ξανά μετά το πρόστιμο στην εταιρεία από το Υπ. Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή.

Οι σπατάλες στην ΑΕΠΙ έχουν προκαλέσει οργή και στον κόσμο του ραδιοφώνου, καθώς όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, να καταβάλλουν ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων τους στην ιδιωτική εταιρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα "φωτιά" έρχεται στη δημοσιότητα λίγο καιρό αφού μετά από σειρά αναβολών "πάγωσε" η διαδικασία κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει σε τάξη το τοπίο της διαχείρησης των πνευματικών δικαιώματων. Το νομοσχέδιο επιχείρησε  να αμφισβητήσει την ηγετική θέση της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα σειρά διαμαρτυριών εκ μέρους της εταιρίας, αλλά και ντόμινο αντιδράσεων από επαγγελματικούς φορείς. Αναμένουμε να δούμε πώς οι αποκαλύψεις θα επηρεάσουν τη διαδικασία, η οποία πλέον βρίσκεται υπό την ευθύνη της νέας Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news