Τα τελευταία δευτερόλεπτα του ιστορικού πομπου μακρών κυμάτων της Γαλλικής Ραδιοφωνίας

Εκτός λειτουργίας τέθηκε από τα μεσάνυχτα του νέου έτους η εκπομπή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στους 162 χιλιοκύκλους των μακρών κυμάτων. Ένας ακροατής κατέγραψε τα τελευταία δευτερόλεπτα της εκπομπής του France Inter, που σίγησε όταν ολοκληρώθηκε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του νέου έτους. Το κλείσιμο του πομπού είναι ιστορικής σημασίας, καθώς επρόκειτο για έναν από τους ισχυρότερους πομπούς μακρών κυμάτων, που εξέπεμπε με ισχύ 2 μεγαβάτ και εντάσσεται σε μια γενικότερη τάσης αποχώρησης των μεγάλων ραδιοφωνικών οργανισμών από τις παλιές ραδιοφωνικές τεχνολογίες.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο πομπός των μακρών κυμάτων της Γαλλίας θα συνεχίσει να λειτουργεί με ευθύνη άλλης κρατικής υπηρεσίας, χωρίς να εκπέμπει ραδιοφωνικό πρόγραμμα, καθότι εμπεριέχει το σήμα ασύρματου συγχρονισμού 200.000  ρολογιών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς από το 1980 τροφοδοτείται με την ακριβή ώρα μέσω ενός ατομικού ρολογιού.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο με τα τελευταία λεπτά της εκπομπής:

Οι περικοπές

Το κλείσιμο του γαλλικού ραδιοφωνικού πομπού μακρών κυμάτων εντάσσεται σε μια γενικότερη κίνηση περικοπών της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, η οποία μαζί με το κλείσιμο αρκετών πομπών μεσαίων αναμένεται να μειώσει το κόστος εκπομπής και συντήρησης κατά 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου μηχανήματος ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια το χρόνο. Αντίστοιχες προθέσεις για αποχώρηση από τα μακρά είχε εκδηλώσει η ιρλανδική ραδιοφωνία, ωστόσο αναβλήθηκαν μετά από έντονες διαμαρτυρίες ακροατών. Επίσης το BBC έχει ανακοινώσει ότι η συνέχιση της μετάδοσης του BBC 4 από τους  198 χιλιόκυκλους κινδυνεύει, καθότι δεν παράγονται πια τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη λειτουργία του τεράστιου μηχανήματος.

Η ιστορία του μηχανήματος

Ο ιστορικός πομπός μακρών κυμάτων ήταν σε λειτουργία από το 1939 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Allouis. Πριν την καταστροφή του το 1944 από τις γερμανικές δυνάμεις, χρησιμοποίησε μια κεραία με τέσσερις ιστούς και έναν πομπό ισχύος 500 κιλοβάτ. Από το εκπέμπει 1981 με 2000 kW ενώ η ισχύς εκπομπής μειώνεται στα 1000 kW κατά τη διάρκεια των ωρών που επικρατεί σκοτάδει.

Save

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news