Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση του αρχείου της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης Θεσσαλονίκης

Με την πρόσληψη μιας δημοσιογράφου ξεκινούν οι «πρόδρομες εργασίες» του έργου για την Ψηφιοποίηση και Διάσωση του Οπτικοακουστικού Αρχείου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα διατίθεται ένα Αρχείο video (12.000 ώρες) με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Το αρχείο της ΔΕΠΘΕ είναι το σημαντικότερο οπτικοακουστικό αρχείο της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό από το 1986 μέχρι το 2011.

Περιλαμβάνει το αρχείο της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης που αποτελείται από υλικό σε φορμάτ βίντεο μίας (1) ίντσας, VHS, DVD, U-Matic low band, U-Matic High Band, Hi8, Betacam SP, Digibeta, Dv, DvCam και κινηματογραφικά φιλμ 16 χιλ. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου που προαναφέραμε έχει ιστορικό χαρακτήρα και είναι απαραίτητη η διάσωση, η συντήρηση, η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η ανάδειξή του. Η ΔΕΠΘΕ ξεκίνησε πιλοτικά την ανάδειξη του οπτικοακουστικού της υλικού μέσα από το διαδίκτυο.

Οι αλλαγές στην τεχνολογία του οπτικοακουστικού κατέστησαν ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της ΔΕΠΘΕ μη συμβατό με την σύγχρονη τεχνολογία. Λόγω της μοναδικότητας του αρχείου σε σχέση με τις πολιτιστικές δράσεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθιστούν πλήρως απαραίτητη την ανάγκη διάσωσης, τεκμηρίωσης του ώστε αν καταστεί προσβάσιμο στο κοινό, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ερευνητές. Η μοναδικότητα του στην καταγραφή πολιτιστικών θεσμών, ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων και η συστηματική καταγραφή της όλων των μνημείων του αρχαίου, βυζαντινού και σύγχρονου πολιτισμού δημιουργεί μια επιπλέον αναγκαιότητα για την διάσωση και ανάδειξη του.

H ΔΕΠΘΕ διαθέτει Τομέα Μηχανοργάνωσης και Πληροφορικής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα τεχνολογιών και επικοινωνιών πληροφορικής σε όλη την εταιρεία. Στον Τομέα Παραγωγής υπάγεται το Τμήμα Ψηφιακής Τεκμηρίωσης (ΤΨΤ) που δημιουργήθηκε με στόχο την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και την σταδιακή ψηφιοποίηση του πλούσιου και σημαντικού οπτικοακουστικού αρχείου της εταιρείας.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εύγε! Καλή αρχή και δύναμη σε αυτούς που θα ασχοληθούν με τη διαδικασία, και υπομονή σ' εμάς που περιμένουμε να δούμε ή να θυμηθούμε...

Εγγραφή στο all greek radio news