Τι εξυπηρετεί τελικά η συρρίκνωση του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3;

Ένα από τα ξεχωριστά ραδιόφωνα του ελληνικού ραδιοφώνου έπεσε και αυτό θύμα της τροϊκανής απαίτησης για «συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών» και του έντεχνα προωθούμενου λαϊκού φανατισμού εναντίον του δημοσίου τομέα. Ενώ η ΕΡΤ3 γενικά «τη γλύτωσε» μετά από ασφυκτικές πιέσεις των τοπικών "παραγόντων", το δεύτερο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας και πολιτιστικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης 9.58fm, μαζί με τον αδερφό των βραχέων κυμάτων, έμελλε να πέσουν ατυχή θύματα συγχώνευσης. Μιας συγχώνευσης που παραμένει αναιτιολόγητη και θολή, χωρίς συνολική οικονομοτεχνική μελέτη για τα οφέλη της και χωρίς ίχνος στρατηγικής θεώρησης του συνολικού προφίλ του (εναπομείναντος) ραδιοφώνου της ΕΡΤ3.

Ελάχιστα τα κέρδη από τη συγχώνευση

Έχει ήδη γραφτεί ότι τα κέρδη από τη συγχώνευση θα είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα κινούνται σε επίπεδα που θα χαρακτηρίζαμε «πενταροδεκάρες», ιδίως στην περίπτωση που τηρηθεί η (επίσης ασαφής) υπόσχεση ότι ο μεγαλύτερος όγκος των εργαζομένων θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις εντός της ΕΡΤ. Ο 9.58 χρησιμοποιεί σχετικά μικρές εγκαταστάσεις στην Αγγελάκη, η απελευθέρωση των οποίων ελάχιστα χρήματα θα προσφέρει στο ταμείο της ΕΡΤ3, ενώ ο πομπός του Χορτιάτη μοιράζεται εδώ και αρκετά χρόνια τις ίδιες εγκαταστάσεις με τις υπόλοιπες 5 δημόσιες συχνότητες της πόλης, κατά συνέπεια η απελευθέρωση της συχνότητας (αν αυτή δεν διατεθεί για την αναμετάδοση του νέου ραδιοσυνονθυλεύματος) θα αποφέρει ελάχιστη εξοικονόμηση. Εκτός αυτού, η μεταδιδόμενη ειδησεογραφία έχει ούτως ή άλλως μηδενικό κόστος, καθώς αποτελείται από αναμεταδόσεις του 102. Τέλος, ούτε η (σχεδόν εγκαταλελειμμένη) διαδικτυακή παρουσία και το streaming κοστίζουν κάτι, αφού «τρέχουν» κεντρικά από την ert-online στην Αθήνα.

Το αδικοχαμένο πρόγραμμα των βραχέων

Το τρίτο πρόγραμμα (τα «βραχέα») του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας αποτελεί ακόμη πιο κραυγαλέο παράδειγμα της ματαιότητας της συρρίκνωσης: ο σταθμός έχει εδώ και χρόνια συγχωνευθεί ουσιαστικά με τον 102FM. Εκπέμπει ελάχιστες ώρες την ημέρα και τις περισσότερες από αυτές διαθέτει κοινό πρόγραμμα με τον 102, ενώ δεν έχει καν ξεχωριστές εγκαταστάσεις studio. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα δεν διαθέτει δικό του πομπό, καθώς «δανείζεται» για λίγες ώρες την ημέρα έναν πομπό της ΕΡΑ5 στην Αττική, ίσα ίσα για να συνεχίσει την επικοινωνία των βορειοελλαδιτών μεταναστών και εργαζόμενων στο εξωτερικό, με τις οικογένειές τους και τους συμπατριώτες τους στα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, ωστόσο τα βραχέα της ΕΡΤ3 έχουν εδώ και χρόνια τη δική τους πιστή ραδιοφωνική κοινότητα, που συντονίζεται κάθε βράδυ «στου βοριά τα κύματα», για να ακούσει τηλεφωνήματα από φορτηγατζήδες στις εθνικές οδούς της Ευρώπης, ναυτικούς στη Μεσόγειο, μαγείρους στη Γερμανία και δεκάδες άλλους ξενιτεμένους. Ένα κοινό που σίγουρα δεν θα προσεγγίσουν εύκολα τα πολυμέσα και το internet.

Όσο για τον 9.58, πολλοί ξεκινούν αναφέροντας τη σχεδόν εικοσαετή πορεία με τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη και του Θάνου Μικρούτσικου στο ξεκίνημά του, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν την υπογραφή του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου πολιτευτή (sic), σημερινού υπουργού οικονομικών και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενίζελου. Κατά την ταπεινή μας άποψη το παρελθόν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην καθημερινή παρέμβαση του σταθμού στη ζωή της πόλης. Στο σήμερα, το εν λόγω ραδιόφωνο έχει καταφέρει να βρίσκεται πίσω από όλων των ειδών τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, διατηρώντας στενή επαφή με δημιουργούς και καλλιτέχνες στη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η καλλιτεχνική ζωή μιας πόλης αξίζει και μπορεί να κινείται σε διαφορετική συχνότητα από αυτή της πολιτικής ειδησεογραφίας (και κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Εξυγίανση δεν σημαίνει λουκέτο

Από τα παραπάνω γίνεται μάλλον αρκετά σαφές ότι το τρίπτυχο του δημόσιου ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης αποτελούσε ένα καλά ισορροπημένο ραδιοφωνικό φορέα με καλή οικονομία κλίμακας και ορθολογική χρήση των υλικοτεχνικών του εγκαταστάσεων, παρέχοντας τρία ραδιόφωνα στη συσκευασία του ενός. Φυσικά δεν στερούνταν τα κακώς κείμενα ολόκληρου του δημόσιου τομέα καθώς και των ιδιοτροπιών των κατά καιρούς τοπικών διοικήσεων. Ωστόσο ελπίζουμε να έγινε ξεκάθαρο ότι εξυγίανση δεν σημαίνει λουκέτο, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες μια τέτοια εξέλιξη ότι θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δαπανηρό στήσιμο νέας διοικητικής δομής, αποδιοργάνωση και μείωση της απόδοσης του προσωπικού που θα κληθεί να δουλέψει σε άλλου είδους υπηρεσίες, έλλειψη ταυτότητας του τελικού προϊόντος και απώλεια ακροατών.

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι μόλις 5 ημερών και στερούνται λεπτομερειών, οπότε γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι θα συμβεί και πώς ακριβώς. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό θα κληθεί να δώσει τα φώτα της για την υλοποίηση των αλλαγών και κάθε άλλη μελλοντική τροποποίηση. Ίσως αρκεί οι Θεσσαλονικείς να ευχηθούν οι αλλαγές να περιέχουν κάποιου είδους μέλλον και για τον 9.58 και για τα βραχέα, ίσως να απαιτείται και κάτι παραπάνω...

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news