Ο ραδιοφωνικός «Καλλικράτης»: Πώς συγχωνεύονται τα περιφερειακά ραδιόφωνα

Εννιά ενιαίοι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση των 19 επαρχιακών ραδιοφωνικών σταθμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση Μόσιαλου (το πλήρες κείμενο της οποίας κυκλοφόρησε online από το Mediablog). Όπως προκύπτει από το νέο σχέδιο, 2 σταθμοί παραμένουν ως έχουν (Βόρειου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και Νότιου  Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο). Οι υπόλοιποι σταθμοί συγχωνεύονται ως εξής:

 

ενιαίοι σταθμοίσταθμοί υπό συγχώνευση
ΚρήτηςΗράκλειο, Χανιά
ΠελοποννήσουΤρίπολη, Καλαμάτα
Δυτ. ΕλλάδαςΠάτρα, Πύργος
ΙονίωνΚέρκυρα, Ζάκυνθος
ΘεσσαλίαςΒόλος, Λάρισα
Ηπείρου & Δυτ. ΜακεδονίαςΙωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα
Μακεδονίας - ΘράκηςΚαβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ορεστιάδα

 

Η υπουργική ανακοίνωση αποφεύγει επιμελώς να διασαφηνίσει πού θα είναι οι έδρες των νέων συγχωνευμένων σταθμών, ενώ δεν αναφέρεται αν θα κλείσουν τοπικές εγκαταστάσεις. Σημαίνει αυτό ότι οι κατά τόπους παραγωγοί θα συνεχίσουν να παράγουν τοπικό πρόγραμμα που θα στέλνεται στην "έδρα" του ενιαίου σταθμού και από κει θα αναμεταδίδεται κεντρικά; θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικητική αναδιάρθρωση που θα προκύψει θα προκαλέσει μια αναπόφευκτη αναστάτωση, ενώ δε διευκρινίζεται πουθενά αν θα υπάρχει εξοικονόμηση κόστους και με ποιον τρόπο -οπότε πιθανότατα δεν θα υπάρχει.

[img_assist|nid=2833|title=Νέα περιφερειακά ραδιόφωνα Ε.ΡΑ.|desc=|link=popup|align=left|width=479|height=391]Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι με ποια κριτήρια χωρίστηκαν έτσι οι ραδιοφωνικές περιφέρειες. Για παράδειγμα, οι δύο σταθμοί των Ιονίων, από τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, ίσως θα ήταν καλύτερα να είχαν συνδεθεί με τους σταθμούς Δυτ. Ελλάδας και Ιωαννίνων αντίστοιχα. Ο δε o σταθμός των Ιωαννίνων (με εμβέλεια σε όλη την Ήπειρο), επίσης δεν φαίνεται να έχει κανενός είδους κοινωνική συνοχή με τους σταθμούς Κοζάνης και Φλώρινας και ίσως να έδενε καλύτερα μόνος του ή μαζί με αυτόν της Κέρκυρας. Πολιτικές πιέσεις ή απλώς τυχαία κατανομή; ίσως να μη μάθουμε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι τοπικοί σταθμοί της Ε.ΡΑ. είχαν τα τελευταία χρόνια γνωρίσει σημαντική υποβάθμιση, καθώς διέθεταν προσωπικό για τοπικό πρόγραμμα ελάχιστες ώρες, ενώ την υπόλοιπη μέρα μετατρέπονταν σε αναμεταδότες των αθηναϊκών προγραμμάτων. Η διοικητική αναδιάρθωση ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, που είχε επιχειρηθεί τη δεκαετία του '90, δημιουργώντας τις κατά τόπους "Ε.ΡΑ. Δίκτυο" παρόμοια με τη σημερινή, επίσης έπεσε στο κενό. Έτσι, η ακόμη μεγαλύτερη "διεύρυνση" της εμβέλειας των σταθμών θα προκαλέσει μια προφανή κρίση ταυτότητας, αφού θα πρέπει στην ίδια συχνότητα να υπάρχει συνολική κάλυψη ενός ολόκληρου γεωγραφικού διαμερίσματος (ή και δύο) με κίνδυνο να χάνονται τοπικές ειδήσεις, αλλά και να σερβίρεται εξειδικευμένο τοπικό πρόγραμμα άλλων περιοχών, σε ακροατές που ουδεμία σχέση έχουν με αυτές.

Πολλές δυσκολίες αλλά και μεγάλες προκλήσεις για αυτούς που θα κληθούν να διοικήσουν τους ενιαίους πια σταθμούς, καθώς ο κίνδυνος να συσσωρευθεί η λειτουργία γύρω από την έδρα του ενιαίου σταθμού και να εξασθενήσει η κάλυψη των υπολοίπων πόλεων είναι υπαρκτός, έχοντας υπόψιν το θλιβερό ιστορικό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Παράλληλα, η μάχη για το ποιες θα είναι οι νέες έδρες πιθανώς ακόμη παίζεται στο παρασκήνιο...

Σχόλια

Στο ερώτημά σας με ποια κριτήρια συνενώνονται οι περιφερειακοί σταθμοί Κέρκυρας και Ζακύνθου, παραβλέπετε (ελπίζουμε, όχι σκόπιμα) το προφανές: Κέρκυρα και Ζάκυθος ανήκουν στην ίδια περιφέρεια, έχουν ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο, έχουν ενιαία ένωση επιμελητηρίων των Επτανήσων, διαθέτουν κοινά οικονομικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, διαθέτουν κοινό πρόγραμμα ΕΣΠΑ με συνέργειες μεταξύ των νησιών, διαθέτουν καθημερινή αεροπορική σύνδεση και το κοινό πρόγραμμα των δύο ραδιοφωνικών σταθμών από το 1998 έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄00 ήταν απόλητα επιτυχημένο ως προς τη διαμόρφωσή του και κόπηκε (όπως και το σύνολο του δικτύου) για λόγους... κόστους λειτουργίας των ευθείων γραμμών του ΟΤΕ που συνέδεαν τον ένα σταθμό με τον άλλο!..
Αντίθετα, τα οικονομικά, πολιτικά, διοικητικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της Πάτρας καμία σχέση δεν έχουν με τη Ζάκυνθο ή των Ιωαννίνων με την Κέρκυρα: στην πρώτη περίπτωση είναι μία βιομηχανική πόλη που στηρίζεται στο λιμάνι της και στη δεύτερη, μία αγροτική περιοχή,, κέντρο της Ηπείρου, ουδεμία σχέση έχουν με τουρισμό, με τα προβλήματα πρόσβασης και διακίνησης οχημάτων και αγαθών που έχουν οι νησιωτικές περιοχές κλπ.
Άρα, τα ερωτήματά σας για πολιτικές πιέσεις ή τυχαία κατανομή προκαλούν άλλα ερωτήματα σε όσους διαβάζουν το κείμενό σας... Θεωρούμε ότι ουδέποτε έχετε βρεθεί στα Επτάνησα ή έχετε προσωπική άποψη για την ειδησεογραφία της περιοχής και το κείμενό σας διαμορφώθηκε έτσι λόγω άγνοιας των πραγματικών χαρακτηριστικών, διότι αν συμβαίνει το αντίθετο, μάλλον βρίσκεστε πιο κοντά στο παρασκήνιο που ο ίδιος αναφέρετε στο κείμενό σας...

Όντως ουδέποτε έχουμε βρεθεί στα Επτάνησα, οπότε δεν έχουμε και λόγο να σας διαψεύσουμε. Μάλλον κίνητρο για την παρατήρηση ήταν η (ομολογουμένως) μεγάλη γεωγραφική απόσταση. Θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε από κάποιον ντόπιο αναγνώστη ένα σχόλιο για την ενσωμάτωση της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, ή και για τις άλλες συγχωνεύσεις.

Είναι πάντως γεγονός ότι ακόμη και εντός γεωγραφικού διαμερίσματος ή περιφέρειας υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και (ίσως τοπικιστικές) αντιπαλότητες. Χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στον τύπο της Κομοτηνής, το τελευταίο εξάμηνο, σχετικά με τη συγχώνευση με την Ε.ΡΑ Καβάλας, ή τον τίτλο διαδικτυακού μέσου της Μεσσηνίας που αναφέρει «Λουκέτο και στην ΕΡΑ Καλαμάτας; Γίναμε χωριό της …Τρίπολης», το οποίο στη συνέχεια σχολιάστηκε περιπαιχτικά από ηλεκτρονικά μέσα της Αρκαδίας.

Όντως, προκαλεί περιέργεια η συγχώνευση του σταθμού των Ιωαννίνων με αυτούς της δυτικής Μακεδονίας αφού καταστρατηγείται η λογική της διοικητικής και αυτοδιοικητικής περιφέρειας. Εργαζόμενοι και, κυρίως, δημοσιογράφοι των ΕΡΑ Φλώρινας και Κοζάνης και των Ιωαννίνων έχουν μείνει με την αναπάντηση απορία για τη σκοπιμότητα όλων αυτών και για το ποιος είναι ο "εγκέφαλος" (εντός ή εκτός ΕΡΤ;) που έβαλε τις πινέζες στο χάρτη με μόνο κριτήριο, προφανώς, τα χιλιοστά απόστασης των κουκίδων πάνω στο χαρτί και δεν έλαβε κανένα άλλο στοιχείο υπ΄ όψιν του. Μιλάμε για σταθμούς που στην πλειονότητά τους λειτουργούν πολλές δεκαετίες (πολλοί από τις αρχές του '50) και κάθε περιφέρεια ξεχωριστά έχει πολλά στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί για την όποια απόφαση.

Αν και, όπως καταλάβατε, μιλώ ορμώμενος από τα Επτάνησα, απ΄ ό,τι γνωρίζω, η Ήπειρος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από αυτά των νομών της Δ. Μακεδονίας: τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά - αναπτυξιακά. Μπορεί στην Ήπειρο να μην υπάρχει άλλος περιφερειακός σταθμός της ΕΡΑ, ωστόσο, έστω και περιορισμένο, υπάρχει δίκτυο ανταποκριτών και ένα σοβαρό σχέδιο θα έπρεπε να λάβει υπ΄ όψιν του τις ελλείψεις και τις εγγενείς αδυναμίες κάθε σταθμού προκειμένου να τις διοφθώσει ώστε να μπορεί να παράξει ένα σοβαρο, αξιόπιστο και χρήσμιμο για την κάθε κοινωνία πρόγραμμα.

Όσον αφορά για την υποβάθμιση των ραδιοφωνων της ΕΡΑ στην Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν ακούτε τους ραδιοφωνικούς αυτούς σταθμούς (π.χ. μέσα από το live streaming που διαθέτουν). Διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα ανακαλύπτατε ότι στην πλειονότητά τους παράγουν πολλαπλάσιες ώρες προγράμματος σε σχέση με τα περισσότερα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Έστω και με λίγο (για τα δεδομένα της επαγγελματικής παραγωγής αλλά πολύ για τα δεδομένα της επαρχίας) προσωπικό.

Για να καταλάβετε τον πλούτο της παραγωγής των περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΑ (εγώ θα εστιάσω λόγω... ιδιότητας στο δημοσιογραφικό πεδίο): με τρεις - τέσσερις δημοσιογράφους, ίδιο αριθμό τεχνικών και μετρημένους σε όλη την Ελλάδα στα δάκτυλα τους μουσικούς παραγωγούς, παράγουν ειδήσεις, δελτία και εκπομπές οι οποίες σε οποιοδήποτε ραδιόφωνο της Αθήνας θα χρειαζόντουσαν πολλαπλάσιο προσωπικό (30 και 40 άτομα στο ελάχιστο) για να "βγαίνει" το πρόγραμμα. Ένα δείγμα της προσφοράς των ανθρώπων αυτών μπορεί κανείς να δει εύκολα στο site της ΕΡΤ, στη στήλη των τοπικών ειδήσεων με περισσότερα από 300 (!!!) ρεπορτάζ ημερησίως!

Σε πολλά άλλα, περί των κινδύνων για το ύφος και το περιεχόμενο των κοινών προγραμμάτων, για τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις πολιτικές πιέσεις, υπάρχουν σημεία στα οποία προφανώς και μπορεί οποιοσδήποτε να συμφωνήσει με τς επισημάνσεις σας αυτές. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μόσιαλος δεν έχει ουδένα σχέδιο, για τους περιφερειακούς παρασύρθηκε (;) από "κακούς" συμβουλάτορες και δεν έχει καν κοστολογήσει ή, έστω, συγκεκριμενοποιήσει τις αλλαγές και τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας.

Συναδελφικά

Υ.Γ. Μην δίνετε πάντα μεγάλη βάση στα κάθε λογής δημοσιεύματα τα οποία, άλλωστε, θα πρέπει να "ζυγίζονται" και από την υποκεμενικότητα της άποψης του γράφοντα, την αξιοπιστία του και του μέσου που τα φιλοξενεί, την επώνυμη ή ανώνυμη άποψη, την εγκυρότητα του site ή blog. Και, φυσικά, των σκοπιμοτήτων που οι σχολιαστές, ειδικά στις κοινωνίες της επαρχίας, εξυπηρετούν χωρίς ή με το αζημίωτο.

Δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί σας. Επίσης, όταν γράφαμε για την υποβάθμιση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, δεν την εννοούσαμε σε σχέση με το αποτέλεσμα που παράγουν σε σύγκριση με τα τοπικά ραδιόφωνα, αλλά σε σχέση με τη προσοχή της οποίας τύγχαναν από την κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ, τη χρηματοδότηση που λάμβαναν και τις δυνατότητες που τους δίνονταν να παράγουν ένα ολοκληρωμένο ολοήμερο πρόγραμμα, όπως οφείλει ένας τοπικός ενημερωτικός σταθμός.

Σχετικά με τις καλές προθέσεις των εργαζομένων (με τις όποιες κατά τόπους εξαιρέσεις) ουδεμία αμφιβολία υπάρχει, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την κεντρική διοίκηση, που θυμήθηκε τα περιφερειακά ραδιόφωνα μόνο όταν χρειάστηκε να περικόψει τους συμβασιούχους και να εξορθολογήσει το ταμείο. Η μεταρρύθμιση του '98 όπως κι εσείς γράψατε λειτούργησε μόνο μερικά χρόνια και κατέρευσε λόγω... κόστους τηλεφωνικών γραμμών, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα στήνονταν πανάκριβες τηλεπικοινωνιακές υποδομές για τους Ολυμπιακούς και ξεκινούσαν δύο νέοι ραδιοσταθμοί στα FM. Αφού εγκαταλήφθηκε και η ενιαία ιστοσελίδα eraweb.gr, το μόνο που έμεινε από τότε είναι τα λογότυπα, ή μάλλον το ένα και μοναδικό λογότυπο της Ε.ΡΑ. Δίκτυο, το οποίο κανείς ιθύνων δεν σκέφτηκε ποτέ να εντάξει στους ακριβοπληρωμένους κεντρικούς διαγωνισμούς για σχεδίαση λογοτύπων -ούτε κατά διάνοια φυσικά πρόβλεψη για κατά τόπους διαφημιστικές εκστρατείες, αντίστοιχες αυτές που έτυχαν τα προγράμματα της Αθήνας. Τέλος, από τους 19 σταθμούς μόνο 9 μπόρεσαν να βγάλουν στο διαδίκτυο streaming, τα περισσότερα με πολλές διακοπές και με παραχώρηση υποδομών από τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, την ώρα που στην Αθήνα η ert-online μετέδιδε μόνο τα κεντρικά προγράμματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το πόιντ είναι ότι ο εξορθολογισμός του Μόσιαλου, καλός θα ήταν, αν εστίαζε πολύ περισσότερο όχι στο πώς διαρθρώνεται η διοίκηση στην περιφέρεια, όσο στο τι δυνατότητες δίνει στη περιφερειακή διοίκηση της Ε.ΡΑ. η κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ.

δεν νομιζω οτι πρεπει να γινει στην πατρα ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ

ΟΠΩΣ ΚΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ!!! ΣΕΡΓΟΥΝΙΑ (ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΛΕΞΗ (ΓΛΩΣΣΑ ΒΛΑΧΩΝ)

με εκτιμηση κωστας πεττας απο περιβολα πατρας

Εγγραφή στο all greek radio news