Μαύρη μέρα για την ΕΡΤ: Κλείνει ο 9.58, 10 περιφερειακοί σταθμοί και η Ραδιοτηλεόραση

Ανακοινώθηκαν από τον Ηλία Μόσιαλο (video) τα σκληρά μέτρα αναδιάρθωσης της Ε.Ρ.Τ, που αφήνουν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα μισό. Πέρα από το κλείσιμο των τηλεοπτικών ΕΤ1, και του Σινεσπορ+, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το κρατικό ραδιόφωνο, όπου οδηγούνται σε κλείσιμο ο 9.58 fm και το 3ο πρόγραμμα (βραχέων) της ΕΡΤ3. Επίσης συγχωνεύονται σε 10 οι 19 περιφερειακούς σταθμοί της Ε.ΡΑ, ενώ "σβήνουν" 15 από τους 20 πομπούς μεσαίων. Μεταξύ άλλων, κλείνει το ιστορικό περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", το μόνο περιοδικό που αφιερώνει κομμάτι της ύλης του αποκλειστικά στο ραδιόφωνο. Επίσης συγχωνεύεται το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο με τη διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ, ενώ δημιουργείται μια διεύθυνση πολυμέσων.

Περικοπές ενώ υπάρχει... πλεόνασμα

Η ουσιαστική αιτιολόγηση των ανακοινωθέντων μέτρων παραμένει ασαφής: η Ε.Ρ.Τ. παρουσίασε πλεόνασμα την τελευταία σεζόν,  φυσικά δεν ανακοινώθηκε καμιά μείωση του ανταποδοτικού τέλους. ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος η Ε.Ρ.Τ να αποδίδει φόρους στο δημόσιο (=δρομολόγηση ανταποδοτικού τέλους προς τα άδεια δημόσια ταμεία), αν υλοποιηθεί ποτέ, θα αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία,  Το κτίριο της ΕΤ1 στην Κατεχάκη παραχωρείται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή υποθέτουμε ότι ένας δίαυλος ψυχαγωγίας αντικαθίσταται από εγκαταστάσεις για την αστυνομία, με οποιουσδήποτε συνειρμούς σε συμβολικό επίπεδο μπορεί να δημιουργεί αυτό. Μόνο το «φιλέτο» της Περαίας (όπου βρίσκονταν οι παλιές εγκαστάσεις βραχέων της ΕΡΤ) αναμένεται να αποφέρει κάποια χρήματα, αφού πάει στο Υπουργείο Οικονομικών με το ενδεχόμενο να οδηγείται προς πώληση. Η δημιουργία της διεύθυνσης πολυμέσων αποτελεί μια διοικητική αναδιάρθρωση που ίσως είχε κάποιο νόημα, αν δεν αποτελούσε απλά ενίσχυση των ήδη υπάρχοντων υπηρεσιών της ERT online.

Η θλιβερή απώλεια του 9.58

Το κλείσιμο του 9.58, του πολιτιστικού ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης, αποτελεί τεράστια πληγή για την πόλη που στηρίζει μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ το τοπικό ραδιόφωνο λόγου ολοένα και συρρικνώνεται. Τη δικαιολογία ότι ο σταθμός δεν έπιανε ψηλά νούμερα, την θεωρούμε για ένα κρατικό (και δη πολιτιστικό ραδιόφωνο) τουλάχιστον φαιδρή. Παράλληλα, δυναμικές προαναγγέλονται οι αντιδράσεις των πιστών ακροατών, που ήδη δραστηριοποιούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook και Twitter).

Όσο για τα τοπικά ραδιόφωνα, στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε κέρδος από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων (που στις περισσότερες περιπτώσεις, πχ κτίρια, είναι κρατικής ιδιοκτησίας και σε τοποθεσίες σχετικά απίθανο να πωληθούν). Με τη συρρίκνωση τοπικών σταθμών, που χρόνια τώρα μαραζώνουν από την ελλειπή διοίκηση και την υποχρηματοδότηση, πολλές πόλεις θα χάσουν ένα από τα λίγα ενημερωτικά ραδιόφωνα με πραγματικά τοπική εμβέλεια, για να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η συγχώνευση ανά γεωγραφικό διαμέρισμα ήδη επιχειρηθεί ανεπιτυχώς προ 15ετίας.

Βορά στα οργισμένα κατά του δημοσίου πλήθη

Οι εξηγήσεις για τα μέτρα μπορεί να είναι πολλές, όμως ελάχιστες υποθέσεις ευσταθούν. Κατά μία άποψη, ο δημόσιος φορέας δίνεται βορά στο ντελίριο που απαιτεί συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς καμιά λογική εξορθολογισμού, απλά και μόνο για εντυπωσιασμό. Παράλληλα, η συρρίκνωση της ΕΡΤ δεν αποτελεί παρά "αβάντα" στα ιδιωτικά ΜΜΕ, ενώ γίνεται σαφές ότι συμβάλει επιμελώς στη σκηνοθέτηση του κλίματος ύφεσης στο χώρο των ΜΜΕ, δηλαδή τη πτώση της ποιότητας και των παρεχόμενων προς τον ακροατή υπηρεσιών, τη μείωση των ζωντανών εκπομπών και των εκπομπών λόγου, την ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση προσωπικού και συρρίκνωση των αποδοχών του.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news