Ανακοίνωση Επιμελητηρίου Ξάνθης για τροποποιήσεις νομοσχεδίου υπέρ της ΑΕΠΙ

Εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ
Ξάνθη, 13 Σεπτεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.; Φ.971/38Ο8

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο
- Τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά
- Τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλεια Κορκιδη
- Προέδρους Επιμελητηρίων της χώρας

Αγαπητοί κύριοι Πρόεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αγανάκτηση και οργή το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου (χρήστες) καθώς και το σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώροι μας (δικαιούχοι), πληροφορήθηκε για τη σκανδαλώδη τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση υπέρ της ΑΕΠΙ ΑΕ.

Ο νόμος 2121/1993 δυστυχώς έδινε το δικαίωμα σε μία εταιρεία ΑΕ. μιας οικογένειας να αυθαιρετεί, να πλουτίζουν οι μέτοχοι, να καταδυναστεύονται οι χρήστες, να λαμβάνουν ψιχία ή και τίποτε οι χιλιάδες δημιουργοί και να γεμίζουν τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις, να αισθάνονται οι χρήστες αποτροπιασμό για τη σκληρότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, για το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού της χώρας μας, χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες ότι την εφαρμογή του νόμου την αξιοποιούσε με σκληρότητα μόνον η συγκεκριμένη εταιρεία ΑΕΠΙ ΑΕ. και όχι οι χιλιάδες δημιουργοί.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε κατασχέσεις, έστελνε χιλιάδες χρήστες στη δικαιοσύνη, αφαιρούσε άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στερώντας εργασία και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, έστελνε χιλιάδες επιχειρηματίες σε αυτόφωρα, χρησιμοποιώντας μεγάλη αστυνομική δύναμη για ελέγχουν , έχοντας το δικαίωμα δυστυχώς εκ νόμου 2121/1993, ως μοναδικός ΟΣΔ, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα της συγκεκριμένης Α.Ε., ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ. Επιβάλλονταν εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα που ούτε σε παιδεραστές και εγκληματίες του ποινικού κώδικα δεν επιβάλλονταν στη χώρα μας.

Γι’ αυτό άλλωστε το 2013 μετά από κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης πολλών ετών, από χρήστες και δημιουργούς, ξεκίνησε από το ΥΠΠΟ ο Εθνικός Διάλογος προκειμένου να τροποποιηθεί αυτός ο νόμος έκτρωμα 2121/1993. Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν στο Υπ. Πολιτισμού και διήρκεσαν 2 μήνες περίπου, από την πρώτη ημέρα υπήρξε ένα κλίμα αισιοδοξίας, συνεργασίας και συνεννόησης στο σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ανθρώπων του πολιτισμού (χρηστών και δικαιούχων) πλην της ΑΕΠΙ ΑΕ. και των εκπροσώπων της που είχε κληθεί και παρίστατο και διαφωνούσε σε όλα. Έτσι με την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου συγκροτήθηκε το πρόπλασμα του νομοσχεδίου για την τροποποίηση νόμου της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς χρήστες και δικαιούχοι περίμεναν να περάσουν 3 Υπουργοί από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετά από 2 χρόνια στο τέλος του 2015 να έρθει προς εθνική διαβούλευση από τον Υπουργό κ. Μπαλτά, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών «έγγραφο του ΔΣ. της Ανώνυμης Εταιρείας ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής ιδιοκτησίας) που φέρνει η "Εφ. Συν." στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν διάλογο με αρμόδιους και βουλευτές για αλλαγές και παρατηρήσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία για τα Πνευματικά Δικαιώματα, σε έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ. αποφάσιζαν να κλείσουν την εταιρεία στην Ελλάδα και να τη μετακομίσουν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το έγγραφο (21/3/2016) με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου και αφού προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση στο ΔΣ. για την προτεινόμενη παύση της εταιρείας, αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί η εταιρεία στην Κύπρο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και να λειτουργεί με βάση του νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε., ενώ συζητεί «με αρμόδιους και βουλευτές» και παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές κλπ., παίρνει απόφαση λήξης λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα μας και τρέπεται σε φυγή στην Κύπρο καθώς και απόφαση αποδοχής παραίτησης των ορκωτών λογιστών που διενεργούσαν έλεγχο. Μετά από ακριβώς 2 μήνες στις 30/5/2016 το πρακτικό Δ.Σ. της εταιρείας ανακαλεί όλες τις αποφάσεις (τις 21/3/2016) και συγκαλεί εκ νέου συνεδρίαση Γ.Σ. στις 10/6/2016. Προφανώς στο διάστημα που μεσολάβησε (21/3/2016 μέχρι 30/5/2016) ο διάλογος που είχε η ΑΕΠΙ ΑΕ. «με αρμόδιους και βουλευτές» ήταν ωφέλιμος και καθησυχαστικός... και έτσι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τη λήξη της λειτουργίας στη χώρα μας και τη μετακόμιση στην Κύπρο.

Ξαφνικά πληροφορούμαστε από το δημοσίευμα του Γιάννη Γλέζου (Αυτοδιαχείριση) ότι οι πιέσεις των 3 βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ με δεσμούς με την ΑΕΠΙ έπιασαν τελικά τόπο και στο ΥΠΠΟ. Το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται άστε η ΑΕΠΙ να βγαίνει τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα θα πάψει να λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα αλλά θα τελεί σε ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς το οποίο θα της εξασφαλίζει όλα τα πλεονεκτήματα. των ΟΣΔ ενώ θα έχει μερικές μόνο από τις υποχρεώσεις των ΟΣΔ. Δηλαδή το άρθρο 56 για τη δεσπόζουσα θέση και για ότι υποχρεωτικά όποιος την έχει να είναι ΟΣΔ και μάλιστα μη κερδοσκοπικός ή να ελέγχεται από τα μέλη του σύμφωνα με το άρθρο 3 της ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλοιώνεται φωτογραφικά και προκλητικά ειδικά της ΑΕΠΙ, δημιουργώντας την κατηγορία (άκουσον – άκουσον!) ανεξάρτητη οικονομική οντότητα με δεσπόζουσα θέση!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν 2 κατηγορίες και ΟΣΔ 2 ταχυτήτων, η ΑΕΠΙ με προνομιακό καθεστώς όπως μέχρι σήμερα και όλοι οι άλλοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και πάλι δεν θα ελέγχεται από τα μέλη της, όπως οι υπόλοιποι ΟΣΔ, αντίθετα θα υπάρχει ένα συμβούλιο ενώ οι πλειοψηφία των δημιουργών τους, όπως προβλέπει η οδηγία της ΕΕ. ότι πρέπει να είναι ελεγκτές, θα είναι ανήμποροι να επιβάλλουν οτιδήποτε, όπως είναι και μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα καταργείται η διαδικασία συναπόφασης αμοιβολογιών που προβλεπόταν μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε., ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.λπ., ώστε η ΑΕΠΙ να αποφασίζει μονομερώς το αμοιβολόγιο όπως και μέχρι σήμερα. Κατά το δοκούν. Να εκβιάζει τους χρήστες, έχοντας το πάνω χέρι και με ποινικό. Δηλαδή θα αποφασίζει η ίδια για το πόσο υψηλές θα είναι οι αμοιβές και δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα τους «σέρνει» στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Το άρθρο 45 του σχεδίου νόμου με τη σκανδαλώδη απόφαση και την πρόσφατη αλλοίωση κάνει τη συλλογική διαπραγμάτευση και πάλι εθελοντική και την ΑΕΠΙ ΑΕ. δυνάστη. Δεν θα υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ δεδομένου ότι θα συνεχίσει να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση και θα ανήκει σε μία και μοναδική οικογένεια η οποία θα τη διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Πόσο μάλλον με την σκανδαλώδη αλλοίωση του σχεδίου νόμου καταργείται ο κρατικός επίτροπος που θα έλεγχε, με αποτέλεσμα τα χρήματα τα οποία θα εισπράττονται από τους δυστυχείς και ανυπεράσπιστους χρήστες θα διοχετεύονται σε ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας, τα έσοδα θα εξατμίζονται και οι δημιουργοί θα υποφέρουν και δεν θα έχουν να ζήσουν, όπως και μέχρι σήμερα. Το τραγικότερο βέβαια είναι ότι το Υπουργείο ευνοεί κατάφωρα την ΑΕΠΙ τη στιγμή που αυτή ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το Πολιτισμού, για ενδεχόμενες ατασθαλίες.

Είναι αξιοπερίεργο να ελέγχει έναν ΟΣΔ για σοβαρές οικονομικές παραβάσεις και ατασθαλίες και την ίδια στιγμή νομοθετικά να ευνοεί σκανδαλωδώς, εφευρίσκοντας διάφορους όρους παραβιάζοντας κάθε αρχή ισότητας, αναλογικότητας σε σχέση με τους ΟΣΔ αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κύριοι πρόεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Αν περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις, η ΑΕΠΙ ΑΕ. θα βγει νομοθετικά σκανδαλωδώς ευνοημένη και δυστυχώς πιο ισχυρή από ότι με το ν. 2121/1993. Θεωρούμε ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς, εφαρμόζοντας τα σκανδαλώδη άρθρα του νόμου με ιδιαίτερη αναλγησία και σκληρότητα και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους που άλλοι είναι ανυποψίαστοι και άλλοι αγωνιούν, σε ολόκληρη τη χώρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα πρέπει να ενημερωθούν τα χιλιάδες μέλη μας, να αντιδράσουν δυναμικά και σύντομα καθώς και εμείς οι Πρόεδροι θα πρέπει να παρέμβουμε άμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους βουλευτές, στα κόμματα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Επίσης θα πρέπει να επιδιώξουμε να «σηκώσουμε» το θέμα ψηλά στη δημοσιότητα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους πάντες για το συμφέρον του πολιτισμού της χήρας μας, να μην τροποποιηθούν τα άρθρα που βρισκόταν σε διαβούλευση μέχρι και τις 21/1/2016 και να παραμείνουν ως χουν τα άρθρα 22, 45, 46 καθώς και τα άρθρα 3, 53 και 56. έτσι μόνον θα διασφαλιστεί η συνεργασία, η δικαιοσύνη, η συνεννόηση όλων των ενδιαφερομένων μερών και επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας προτρέπω άμεσα, σε συνεργασία με της Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων και τους Εμπορικούς Συλλόγους των περιοχών σας να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις, να ενημερωθούν και να βρίσκονται σε εγρήγορση για το σκανδαλώδες σχέδιο νόμου που επιχειρεί το ΥΠΠΟ εν κρυπτώ να τροποποιήσει σε συνεργασία με μία ΑΕ. - κερδοσκοπική εταιρεία και μία οικογένεια και επιχειρεί να περάσει και να κάνει νόμο του Κράτους τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να τους δώσουμε, ενωμένοι όλοι, χιλιάδες χρήστες και χιλιάδες δικαιούχοι, να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι κατώτεροι σε δικαιώματα από μία οικογένεια και μια ΑΕ. - κερδοσκοπική εταιρεία. Μόνον εάν καταλάβουν ότι θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, τότε και μόνον τότε υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται ότι σέβονται τον Εθνικό Διάλογο, την εθνική διαβούλευση, την συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. άλλωστε, ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώσαμε επανειλημμένως ότι και μπορούμε και θα στηρίξουμε τον πολιτισμό της χώρας μας και τους ανθρώπους του. δεν θα μας το επιβάλλουν όμως 3 βουλευτές, μία ΑΕ. και μία οικογένεια, θεωρώ ότι μπορούμε και θα πετύχουμε να γίνει ένας νόμος ωφέλιμος για όλους.

Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραΐτης

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news