Ένας στους έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν έχει δηλώσει την κεραία του

Μπορεί η προθεσμία δήλωσης των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών να έληξε στα τέλη Οκτώβρη του 2015, ωστόσο μεγάλο μέρος των νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών δεν είχαν δηλώσει τα κεραιοσυστήματά τους μέχρι το τελος της χρονιάς. Παράλληλα, μεγάλος φαίνεται να είναι ο αριθμός των δευτερεύουσων κέντρων εκπομπής, αφού οι δηλώσεις κεραιών είναι διπλάσιες σε αριθμό, από τον αριθμό των δηλωθέντων ραδιοφωνικών σταθμών!

Από τους 919 ραδιοφωνικούς σταθμούς που είναι νόμιμοι με βάση τις λίστες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δηλώθηκαν ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή 775 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Υπολείπονται δηλαδή 144 ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν έχουν αντεπεξέλθει στη σχετική υποχρέωση. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από τους 775 ραδιοφωνικούς σταθμούς η ΕΕΤΤ έλαβε 1.500 δηλώσεις που αφορούν πρωτεύουσες και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής, δηλαδή κατά μέσο όρο δύο δηλώσεις κεραιών ανά ραδιοφωνικό σταθμό. Από τις δηλώσεις και για όσες δεν έχει μεσολαβήσει ανάκληση, 560 έχουν ήδη δημοσιευθεί στον ιστότοπο, ενώ η ΕΕΤΤ συνεχίζει τη διαδικασία επεξεργασίας και για τους υπόλοιπους.

Υπενθυμίζεται ότι τα κεραιοσυστήματα των νομίμως λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατασκευής κεραίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για τη ραδιοφωνία, ωστόσο θεσπίστηκε η υποχρέωση δήλωσής τους στην ΕΕΤΤ. Η προθεσμία αρχικά έληγε τον Ιούλιο του 2015 αλλά τελικά πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το ενδεχόμενο υποχρέωσης για την αδειοδότηση των κεραιών είχε προκαλέσει αναστάτωση πριν από δύο χρόνια, δεδομένου του κόστους και των απαιτήσεων μιας τέτοιας διαδικασίας.

Η ιστοσελίδα δήλωσης των κεραιών

Η δήλωση των κεραιών έγινε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που ανέπτυξε η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ). Η εφαρμογή υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αφού προηγηθεί η ηλεκτρονική εγγραφή των ραδιοφωνικών σταθμών σε αυτή για την απόκτηση σχετικής πρόσβασης. Η δήλωση περιλαμβάνει περιγραφή της κατασκευής κεραίας και της ακριβούς θέσης της, καθώς και φωτογραφίες της εγκατάστασης και του οικίσκου με το περιεχόμενό του. Προς διευκόλυνση των χρηστών, εκδόθηκαν από την ΕΕΤΤ αναλυτικές οδηγίες και δημιουργήθηκε σχετικό video με τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, ώστε να είναι δυνατή η σύντομη ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων κάθε ραδιοφωνικού σταθμού ακόμα και από άτομα χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.

Περαιτέρω, η ΕΕΤΤ λέει προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ειδοποίησης και ενημέρωσης των ραδιοφωνικών σταθμών μέσω επιστολών, αλλά και σχετικών ανακοινώσεων στον Τύπο και στην κεντρική σελίδα του διαδικτυακού της τόπου με αναλυτικές οδηγίες. Οι ολοκληρωμένες δηλώσεις των κεραιοσυστημάτων των ραδιοφωνικών σταθμών δημοσιεύονται στην ενημερωτική πύλη κατασκευών κεραιών «keraies.eett.gr»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news