«Εκπέμπουν τριπλάσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί από όσους προβλέπονται!» λέει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση εκφράζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ως απολογισμό της προσπάθειάς της να καταγράψει την πραγματική κατάσταση της ραδιοφωνικής μπάντας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η επιτροπή, «ο συνολικός αριθμός των νομίμως λειτουργούντων ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών ανά νομό είναι κατά μέσον όρο τριπλάσιο ή και τετραπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό των εκπομπών που προβλέπονται από τους χάρτες συχνοτήτων». Σύμφωνα με το συγγραφέα των πεπραγμένων για το έτος 2015, το καθεστώς αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιβλαβών παρεμβολών καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας.

Βεβαίως, για όσους παρακολουθούν τα ραδιοφωνικά δρώμενα, η διαπίστωση της ΕΕΤΤ εγείρει ουκ ολίγα ερωτηματικά. Διότι είναι γνωστό ότι όσοι χάρτες συχνοτήτων ραδιοφώνου εκπονήθηκαν, δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ, ούτε διασταυρώθηκαν ποτέ σε πραγματικές συνθήκες. Από το 1990 και για περίπου 20 χρόνια το ραδιοφωνικό χάος συνόδεψαν σιωπηλά οι χάρτες συχνοτήτων που καταρτήθηκαν επί Βενιζέλου, ενώ οι χάρτες συχνοτήτων του 2008 επί Ρουσούπουλου καταγγέλθηκαν από πολλούς ως ανεφάρμοστοι και ανεδαφικοί, αφού προέβλεπαν εξαιρετικά μειωμένο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών χωρίς αιτιολόγηση. Ο χάρτης συχνοτήτων ραδιοφώνου FM που εκπόνησε το ΕΜΠ το 2014 δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη. Τι θα ισχύσει με την νέα αδειοδότηση παραμένει άγνωστο και ενδεχομένως να γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής αδειοδότησης.

Το 2015, συνεχίζοντας το έργο της καταγραφής των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και της επίλυσης υποθέσεων στο ραδιόφωνο έκανε συνολικά 190 επιχειρήσεις εκτός έδρας σε συνολικά 49 νομούς και 44 νησιά. Τα στοιχεία που συνελέγησαν διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία του ΕΣΡ για τις Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας, και του Υπουργείου για τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο της καταγραφής του ραδιοφώνου, τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕΤΤ πραγματοποίησαν 70 επιχειρήσεις εκτός Αττικής (σύνολο ημερών 212) (εκ των οποίων δύο επιχειρήσεις σε συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο Θεσσαλονίκης, δύο με το περιφερειακό γραφείο Πάτρας και πέντε με το περιφερειακό γραφείο Ηρακλείου), 82 εκτός Θεσσαλονίκης (σύνολο ημερών 110), 14 εκτός Ηρακλείου (σύνολο ημερών 17) και 24 επιχειρήσεις εκτός έδρας στην περιοχή αρμοδιότητας του περιφερειακό γραφείο Πάτρας (σύνολο ημερών 100).

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Σοβαρά; Έχουν κοιτάξει τον χάρτη συχνοτήτων του 2008, που ναι μεν αδίκησε πολλές περιοχές (π.χ. Θεσσαλονίκη με 27 σταθμούς) αλλά σε άλλες (π.χ. Κάρπαθος, 15 σταθμοί) δίνει πολλούς περισσότερους από όσους εκπέμπουν. Και μήπως έχει περάσει από το ηλίθιο μυαλουδάκι τους εκεί στην ΕΕΤΤ ότι ο χάρτης συχνοτήτων του Κλαψάλη ήταν μούφα. Πως σε πολλές πόλεις του εξωτερικού εκπέμπουν νόμιμα 90 και 100 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM σε μια πόλη, ακόμα και όταν υπάρχουν 2-3 αεροδρόμια στην περιοχή, και χωρίς να χρειάζονται κάποιοι ραδιοφωνιτζήδες να δίνουν...χαρτζιλίκι στις "ανεξάρτητες αρχές" για το δικαίωμα "ετήσιας συνδρομής" στα ερτζιανά; Αυτά γιατί δεν μας τα γράφει η ΕΕΤΤ στα περιβόητα δελτία τύπου της; 

Yπαρχει λογος να υπαρχουν τοσοι σταθμοι στο ραδιοφωνο? τι προσφερουν; Ειναι πιο πολλοι κι απ' τον αριθμο των.. περιπτερων της ευρυτερης περιοχης!  Αν ο καθε σταθμος ειχε και διαφορετικο ειδος προγραμματος, αν ειχε και παραγωγους, αν εξυπηρετουσε ενημερωτικα/πολιτιστικα την τοπικη κοινωνια, τοτε θα ειχε οντως λoγο για υπαρξη. Ομως, το να μιλαμε για ..χωρητικοτητα 90 σταθμων, οταν οι μισοι παιζουν τα ιδια λαικοποπ τραγουδια (παραδειγμα), και δεν εχουν καν παραγωγους, ή εχουν μια ζωντανη εκπομπη τη μερα (και πολυ λεω), ποια η χρησιμοτητα? Απλα για να καινε ρευμα; Ασε που δεν βγαινουν καν οικονομικα, γιατι την εποχη γενικης κρισης που διανυουμε, η αγορα χωραει πολυ λιγους βιωσιμους σταθμους.

Αν οι διαφωνιες μας ειναι στο οτι υπαρχουν τρανταχτες αδικιες στο ΠΟΙΟΙ (οχι ποσοι) σταθμοι εχουν παρει ΒΝΛ, εκει παω πασo: Αυτο μαλιστα, ναι ειναι σοβαρο θεμα. Υπαρχουν μεγαλες αδικιες. Ολα τα αλλα ειναι απλα για να το παιζουμε κι εμεις καναλαρχες, να πουλαμε μουρη, οτι εχουμε κι εμεις σταθμο δικο μας στα FM κλπ.  Εκει αναγεται το ολο θεμα τελικα, κι ας γκρινιαζουμε φαινομενικα για αλλους λογους

Ναι, υπάρχει λόγος. Όπως υπάρχουν 94 νόμιμοι σταθμοί στην Ρώμη (με μικρότερο πλυθυσμό από την Αθήνα και δύο αεροδρόμια) και 102 νόμιμοι σταθμοί στην Κωνσταντινούπολη (με 3 αεροδρόμια). Το αν οι σταθμοί ανίκουν σε ανίδεους και σε λαμόγια χωρίς την παραμικρή φαντασία, με αποτέλεσμα να παίζουν τα ίδια και τα ίδια, δεν έχει σχέση με τον αριθμό των σταθμών που πραγματικά χωράει το φάσμα. Ας έδιναν άδειες (όχι ΒΝΛ) σε άξια άτομα που έχουν μεράκι και κάτι διαφορετικό να προτείνουν.

Η Ελλάδα έχει λίγους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Στην Αθήνα μπορούν να λειτουργήσουν άνετα 90-100 ραδιοφωνικοί σταθμοί (εκ των οποίων 20 εθνικής εμβέλειας) ενώ στην τηλεόραση μπορούν να εκπέμψουν 30 τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (γενικά, θεματικά).

Απλά κάποιοι θέλουν να έχουν το μονοπώλιο...

Ναι βέβαια, το να φέρεις σαν παράδειγμα την Ρώμη, την Κων/πολη, άντε και την Μαδρίτη δεν λέει πολλά, γιατί ο άλλος μπορεί να σου φέρει παράδειγμα το Βερολίνο (31 σταθμοί), τη Ζυρίχη ή τη Στοκχόλμη, όπου ο αριθμός των σταθμών είναι αυστηρά ελεγχόμενος από το αντίστοιχο ΕΣΡ και πολύ μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν αναγνωρίζει κανείς την ανάγκη ο αριθμός των σταθμών να ελέγχεται από το κράτος ή να παραδίδεται στην ελεύθερη αγορά. Το πρόβλημα στη δικιά μας περίπτωση και τα δύο, δλδ και το κράτος και οι επιχειρηματίες, είναι εντελώς ασόβαροι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εμπιστευτείς ούτε το έναν ούτε τον άλλο.

Άκυρο το επιχείρημα σου κύριε διευθυντά του radiofono gr. Γιατί η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη και άλλες πόλεις χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα που αποδεικνύει πόσοι σταθμοί μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα, με πλήρη ισχύ και με άρτιες τεχνικές προδιαγραφές, στην μπάντα των FM, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα στις επικοινωνίες της αεροναυτιλίας. Το να μου επικαλεστείς το Βερολίνο και τους 31 σταθμούς που έχουν είναι άκυρο, καθώς οι χώρες τις βόρειας Ευρώπης έχουν άλλο μοντέλο ραδιοτηλεόρασης όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κυρίαρχο ρόλο και άρα δεν θεωρήθηκε ποτέ αναγκαία η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ιδιωτικών σταθμών. Πίσω από αυτό κρύβεται και ο έλεγχος που θέλουν οι κυβερνήσεις στους στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα. Λιγότερες φωνές είναι πάντα πιο εύκολα ελεγχόμενες, ακόμα και όταν υπάρχει (υποτιθέμενος) "δημόσιος" (αντί για κρατικός) ραδιοτηλεοπτικός φορέας σε κυρίαρχο ρόλο. 

Για να το πω αλλιώς, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι μπορούν να εκπέμψουν 90-100 σταθμοί στην μπάντα των FM χωρίς πρόβλημα, καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα περί παρεμβολών, αεροπλάνα που θα πέσουν από τους ουρανούς, κλπ. Ούτε υπάρχουν αυτοί οι ηλίθιοι περιορισμοί που δεν επιτρέπουν νόμιμες εκπομπές πάνω από τους 102 ή 104 ή 106 MHz, και αυτό επίσης ισχύει και στις πόλεις που έχουν πιο ελεγχόμενο ραδιοφωνικό τοπίο. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο, οι περισσότεροι ιδιωτικοί σταθμοί εκπέμπουν από τους 100 έως τους 108. Δεν πουλάνε παραμύθια και ψέμματα για δήθεν παρεμβολές. Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα. Και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ψηφιακής τηλεόρασης, όπου οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι "χωράνε" μόνο 4 ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια είναι εντελώς άκυρα, με βάση την τεχνική πραγματικότητα όπως την βλέπουμε σε χώρες όπως την Ιταλία, την Βρετανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες. Κάποια στιγμή, αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας ή να το παίζουμε δήθεν μου αντικειμενικοί, καλό θα ήταν να λέγαμε τα πράγματα με το όνομα τους και να βγάζαμε στην φόρα αυτούς που λένε ψέματα κατάμουτρα στον Ελληνικό λαό.

Αγαπητέ ανώνυμε (δεν είμαι διευθυντής), συμφωνούμε στο κομμάτι που αφορά το γεγονός ότι το κράτος και μαζί με αυτό και η υποτιθέμενη δημόσια ραδιοφωνία είναι ασόβαρη. Επίσης συμφωνούμε στο ότι έχει να κάνει με το τι μοντέλο επιλέγει κανείς, το φιλελεύθερο ή το κρατικά ελεγχόμενο. Κατά συνέπεια δεν θα διαφωνούσα στο ότι τεχνικά χωρούν 90 σταθμοί στην μπάντα, ούτε στο ότι ο περιορισμός των συχνοτήτων από την κυβέρνηση είναι εκ του πονηρού.

Εκεί που διαφωνώ και το αποδεικνύει και το παρόν άρθρο, είναι ότι για να υπάρξουν 90 σταθμοί πρέπει να υπάρχει σοβαρή και υπεύθυνη ιδιωτική ραδιοφωνία, να λειτουργεί με επαγγελματίες και καταρτισμένους τεχνικούς, με μελέτες διαγράμματος ακτινοβολίας, και φυσικά οι ιδιοκτήτες να μην τσιγκουνεύονται τα μέτρα ασφαλείας και τις τεχνολογικές λύσεις, όπως τα φίλτρα συχνοτήτων που αναφέρθηκαν σε προηγούμενο ποστ, ή τα μονοσυχνωτικά δίκτυα κλπ. Ακόμη και στην Αμερική που υπάρχει πιο φιλελεύθερο μοντέλο αδειοδότησης, είναι υποχρεωμένος ο κάθε σταθμός να καταρτίσει μελέτη πριν αρχίσει να εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα. Εδώ βάζει ο κάθε μπάρμπας μια κεραία σε ένα κορφοβούνι, σε όποια συχνότητα θέλει κι όποιον πάρει ο χάρος.

Στην ιδανική περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε εμπλοκή του ασόβαρου κράτους, θα έπρεπε να κάτσουν οι ιδιοκτήτες των ραδιοσταθμών ή έστω οι τεχνικοί να είναι σοβαροί από μόνοι τους και να συνεννοηθούν ώστε να μην υπάρχουν τα κακώς κείμενα καθημερινά. Όπως κάνουν όλοι μαζί τις μετρήσεις ακροαματικότητας, πχ, να κάνουν τους ελέγχους φάσματος μόνοι τους, αντί να περιμένουν την ΕΕΤΤ να τους κυνηγάει όταν κινδυνεύουν τα αεροπλάνα. Να έχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα κέντρα εκπομπής, να πληρώνουν οι ίδιοι το ρεύμα που καίνε οι πομποί τους, να μοιράσουνε τους ταυτοτικούς αριθμούς του RDS και άλλα. Αντ' αυτού τσακώνονται, ο ένας τρώει τη συχνότητα του άλλου, αλληλοκαρφώνονται,  και δεν μπορούν πχ να βγάλουν μια κοινή ανακοίνωση για τα νομοσχέδια του υπουργείου που τους αφορούν.

Ακόμα και στο φιλελεύθερο μοντέλο που αναφέρεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που αφορούν την ισχύ εκπομπής, τα διαγράμματα, και τις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό έπρεπε να υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά επειδή στην Ελλάδα όλοι ξέρουν να βρίζουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα και μετά να τρέχουν από πίσω τους να τους γλείφουν και να τους ψηφίζουν, και επειδή σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα ίδια ΜΜΕ έχουν υπερασπίσει, φανατικά μάλιστα, αυτές τις κυβερνήσεις και τις καταστροφικές πολιτικές τους (όχι μόνο στο κομμάτι των ΜΜΕ αλλά γενικώς) δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Αλλά εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ακόμα και στις χώρες με φιλελεύθερο μοντέλο ραδιοτηλεόρσης, υπάρχουν ξεκάθαροι νόμοι. Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις τους δεν πουλάνε το παραμύθι του περιορισμού των συχνοτήτων εξαιτίας της αεροναυτιλίας. Εδώ στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τώρα το ΣΥΡΙΖΑ αυτό ακριβώς το παραμύθι πουλάνε, την ίδια στιγμή μάλιστα που δείχνουν εντελώς ανίκανοι να βγάλουν και να εφαρμόσουν σοβαρούς νόμους που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Εδώ μέχρι προχές απαγόρευαν εκπομπή από περισσότερο από ένα κ.ε. εντός νομού ασχέτως αν υπάρχουν γεωφραφικά/φυσικά εμπόδια που αποτρέπουν την κάλυψη του νομού. Εδώ μέχρι προχθές δεν επέτρεπαν σε σταθμό να κάνει αίτημα να αλλάξει συχνότητα εκπομπής λόγω παρεμβολών ή επειδή ακόμα και η ΕΡΤ άνοιξε από πάνω τους. Εδώ δεν υπάρχει ΕΣΡ και κάθεται η κυβέρνηση και μιλάει για νομιμότητα. Και για αυτή τη κατάσταση φταίνε πολλοί: οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήες των μικρότερων ΜΜΕ που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και αυτοί λαμόγια και διευθαρμένοι (και ανίδεοι), και ο απλός κόσμος που ανέχεται αυτή τη κατάσταση και αυτές τις κυβερνήσεις και τις ψηφίζει ακόμα, μη τυχόν και φύγουμε από την Ευρώπη και πάμε στην Αφρική ή κάπου αλλού...

Λοιπον αγαπητά μου παιδιά κάποτε τα έλεγα αυτά περί σταθμών ότι είναι πάρα πολλά απ ότι οι γειτονικες χώρες και με αυτή τη κρίση το 80℅ είναι για κλείσιμο... Καλύτερα που θα μείνουν 100 σταθμοί παρά 1200 όσοι το αποδεχεστε καλώς όσοι δεν θέλετε θα ακούτε μέσω ίντερνετ όλοι εκεί θα μείνουν μετά...

Ο χάρτης συχνοτήτων μέσα οκτωβριου, τον νοεμβριο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και από αρχές ιανουαριου ξεκινάνε επίσημα οι αλλαγές εκεί είναι που για μερικές μέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο δηλ: (να ενημερωθούν οι πολίτες για τον αγαπημένο τους σταθμό ότι αλλάζει συχνότητα, τα νέα και υφιστάμενα δηλωμενα κέντρα εκπομπής και το τελικό ραδιοφωνικό τοπίο που θα προκύψει.).

Καλυτερα λιγα ραδιοφωνα και καλά, παρα αυτο το χάος και η ασυδοσια με τον καθενα που θελει να το παιζει ραδιοφωνατζης απλά επειδη μπορεί και ετσι γουστάρει.  Το οτι στη Κωνσταντινουπολη και στη Ρωμη παιζουν τοσα ραδιοφωνα στη μπαντα (και οντως χωρανε στριμωγμενα), δεν ειναι παραδειγμα για μιμηση αλλα για αποφυγή.. Να κάνεις συγκριση με μια προηγμενη Δυτικη χώρα, να σου βγαλω το καπελο, αλλά οχι με υποαναπτυχτες ή ασυδοτες.

Υποανάπτυκτος και ασύδοτος είσαι εσύ, ηλίθιε μαλακισμένε. Καταρχήν ποιος σου είπε ότι τα λίγα ραδιόφωνα θα είναι και καλά; Όταν η χούντα του Σημίτη άφησε 28 ραδιόφωνα να παίζουν το 2001, ήταν αυτά καλά επειδή ήταν λίγα ρε βλάκα; Η Ρώμη και η Ιταλία είναι αποανάπτυκτη, η χώρα που γέννησε το ραδιόφωνο και από τις πρώτες χώρες με ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση στην Ευρώπη και με βιομηχανία ραδιοφωνικού εξοπλισμού που τροφοδοτεί όλο τον κόσμο; Τόσο μαλάκας, ψεκασμένος, αγράμματος, ανιστόριτος, λαμόγιο και ηλίθιος είσαι, πανίβλακα ε πανίβλακα. Να πας να γαμηθείς εσύ και το γαμημένο το ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζεις, σιχαμένε μαλάκα ανόητε.

[quote=ανώνυμος]

Υποανάπτυκτος και ασύδοτος είσαι εσύ, ηλίθιε μαλακισμένε. Καταρχήν ποιος σου είπε ότι τα λίγα ραδιόφωνα θα είναι και καλά; Όταν η χούντα του Σημίτη άφησε 28 ραδιόφωνα να παίζουν το 2001, ήταν αυτά καλά επειδή ήταν λίγα ρε βλάκα; Η Ρώμη και η Ιταλία είναι αποανάπτυκτη, η χώρα που γέννησε το ραδιόφωνο και από τις πρώτες χώρες με ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση στην Ευρώπη και με βιομηχανία ραδιοφωνικού εξοπλισμού που τροφοδοτεί όλο τον κόσμο; Τόσο μαλάκας, ψεκασμένος, αγράμματος, ανιστόριτος, λαμόγιο και ηλίθιος είσαι, πανίβλακα ε πανίβλακα. Να πας να γαμηθείς εσύ και το γαμημένο το ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζεις, σιχαμένε μαλάκα ανόητε.

[/quote]

Και κάτι άλλο για τον ηλίθιο: στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις παίζουν έτσι "στριμωγμένα" τα ραδιόφωνα εδώ και δεκαετίες. Μόνο που δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημη στην λήψη τους καθώς τηρούν τις σωστές προδιαγραφές διαμόρφωσης, ισχύς, κλπ., κάτι παντελώς άγνωστο για τους ηλίθιους "τεχνικούς" του κώλου εν Ελλάδι. Ούτε νομίζω οι ολιγάρχες αυτών των χωρών θα επέτρεπαν στα ραδιόφωνα τους να μην ακούγονται. Αλλά που να τα ξέρετε αυτά. Ξέρετε μόνο να λέτε "ναι κύριε υπουργέ, ό,τι θέλετε κύριε υπουργέ" σαν τις καλά κοτόπουλα και λαμόγια που είσαστε όλοι σας.

Φιλαράκι εχεις ενα γενικο υφακι προς ολους και ολα ή μου φαινεται; Επειδη εχεις συγκεκριμενες *ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ* αποψεις, πρεπει να τις διατυμπανιζεις καθε φορα που βρισκεις ευκαιρια ειτε εδω ειτε σε οποιοδηποτε αλλο forum; Καπηλευεσαι την ανωνυμια που σου προσφερει αυτο το ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ forum, για να βριζεις και να βγαζεις τα απωθημενα σου. Μια για το MEGA, μια για το Σημιτη, μια για το ΣΥΡΙΖΑ.. μια για τους 'ηλιθιους' Ελληνες τεχνικους..  Στο δια ταυτα:

1) Εγραψα, 'λιγα και καλα' - οχι λιγα και ολιγαρχικα. Προφανως και δεν εννοουσα τη συγκεντρωση δυναμης σε ομιλους και τα μεγαλα συμφεροντα.

2) Δεν γινεται λογος για το ΑΝ χωρανε στη μπαντα τοσα ραδιοφωνα. Προφανως και τεχνικα χωρανε. Το θεμα ειναι ποιος ο λογος να εμπεριεχει η μπαντα τoσα ραδιοφωνα.. Ειτε ειναι 35 ειτε ειναι 40..  Οταν εγω σχεδιαζω ενα λεωφορειο, εχω συγκεκριμενο αριθμο θεσεων που ειναι θεμιτο να εχει. Τα κριτηρια μου δεν ειναι μονο ποσα ατομα μπορει να χωρεσει, ειναι και κριτηρια ασφαλειας, αλλα ειναι και παραγοντες ανεσης και καλαισθησιας. Γιατι να ειναι ολοι στριμωγμενοι και να μην υπαρχουν αποστασεις ανεσης; Δεν ξερω τι προτυπα εχεις εσυ στη ζωη σου (γιατι τελικα βλεπω οτι σε τετοιο θεμα αναγεται η κουβεντα), αλλα εγω δινω μεγαλη σημασια στην οικονομικη βιωσιμοτητα των σταθμων, και οπως καταλαβαινεις το να επιζησουν τοσοι σταθμοι στις μερες μας - ακομα και στην πρωτευουσα - ειναι αστειο πραγμα. Αν ομως μου πεις οτι καρφακι εμενα δεν μου καιγεται για αυτο το κομματι, εγω γουσταρω να ειναι οσο το δυνατον πιο πολλοι γιατι αυτο ειναι κατ'εμε 'δημοκρατια'..  θα βρεις πολλους αντιθετους, κι οχι επειδη ειναι καναλαρχες και εχουν καποιο οφελος. Αλλα επειδη δεν ισχυει το 'οσο πιο πολλοι, τοσο το καλυτερο'. Δεν ειναι μαντρα αυτοκινητων. Εγω προσωπικα θα το πω πρακτικα ανωριμο, γιατι σε αλλες Δυτικες (μη σε χαλαει η λεξη) χωρες, απ' τα πρωτα πραγματα που κοιτανε οταν κανεις αιτηση για νεο σταθμο ειναι αν μπορει ο δικαιουχος για ενα ολοκληρο χρονο να ανταπεξελθει στο σταθμο του χωρις εσοδα (Γιατι αραγε να το εχουν θεσπισει αυτο.. ή θα τους πεις καπιταλιστες; η 'Συριζαιους';)

3) To οτι στην Ρωμη παιζουν ετσι 'στριμωγμενα' εδω και δεκαετιες  (με πατεις σε πατω), στην κριση του καθενος αν ειναι προτυπο. Θα σου πω ομως αυτο, στην συγχρονη ελληνικη πραγματικοτητα (καλως η κακως), δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο πιθανοτητα οτι θα τηρηθουν οι σωστες προδιαγραφες διαμορφωσης, ισχυος κλπ.  Τη στιγμη αυτη στην Αττικη (καλα στη Θεσσαλονικη δεν το συζηταμε καν), με τους 'λιγους' σταθμους που εκπεμπουν, τα δυο τριτα υπερδιαμορφωνουν. Δεν μιλαω για τους πειρατες.. μιλαω για τους αλλους. Οπως ειναι τα πραγματα σημερα, ειναι δυσκολο να βρεις ραδιοφωνο που λογω περιεχομενου, ή εξαιτιας της συγκενρωσης της πολυφωνιας σε .. τεσσερις ομιλους κλπ να αξιζει. Ομως, απο τεχνικης και ηχητικης πλευρας εδω και πολλα χρονια ευχαριστιεσαι να ακους κι ας μετακινεισαι απ' το ενα ακρο της Αττικης στο αλλο. Δεν παρεμβαλει ο ενας τον αλλο επειδη ..εφυγες απ τον Υμηττο και πλησιαζεις στην Παρνηθα ή το Αιγαλεω, ή επειδη ο ενας ειναι σε αποσταση 100 ή 200 ΚΗz απ'τον αλλο και ο ενας παιζει με 1ΚW και ο αλλος με 30 ΚW (τα καλα του πριν του Μαρτιου του 2001)

[quote=ανώνυμος]

Φιλαράκι εχεις ενα γενικο υφακι προς ολους και ολα ή μου φαινεται; Επειδη εχεις συγκεκριμενες *ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ* αποψεις, πρεπει να τις διατυμπανιζεις καθε φορα που βρισκεις ευκαιρια ειτε εδω ειτε σε οποιοδηποτε αλλο forum; Καπηλευεσαι την ανωνυμια που σου προσφερει αυτο το ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ forum, για να βριζεις και να βγαζεις τα απωθημενα σου. Μια για το MEGA, μια για το Σημιτη, μια για το ΣΥΡΙΖΑ.. μια για τους 'ηλιθιους' Ελληνες τεχνικους..  Στο δια ταυτα:[/quote]

Από τη στιγμή που 1) το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποφασίζουν για το τι γίνεται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, και 2) οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σταθμών είναι αυτοί που επί σειρά ετών γλείφουν κυβερνήσεις, πολιτικούς, υπουργούς, βολευτές και πάσης φύσεως λαμόγια, τότε ναι, είναι πολιτικό το θέμα, και όχι απλά ραδιοφωνικό, όσο και να φωνάζεις και να γράφεις σε κεφαλαία εσύ.

[quote]1) Εγραψα, 'λιγα και καλα' - οχι λιγα και ολιγαρχικα. Προφανως και δεν εννοουσα τη συγκεντρωση δυναμης σε ομιλους και τα μεγαλα συμφεροντα.[/quote]

Αργότερα μιλάς για την "σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα" για να μας πεις ότι δεν υπάρχει πιθανότητα στο εκατομμύριο να τηρηθούν οι σωστές τεχνικές προδιαγραφές. Εφόσον είναι έτσι, πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση, έστω και μια στο εκατομμύριο, οι "λίγοι" σταθμοί που θέλεις τόσο πολύ εσύ να είναι ταυτοχρόνως και "καλοί"; Εγώ νομίζω πως και λίγοι θα είναι, και ολιγαρχικοί, και άχρηστοι, και λαμογίστικοι. Σαν τα μούτρα των ιδιοκτητών τους και των ψηφοφόρων αυτών που θα διαμορφώσουν αυτό το τοπίο με τις πολιτικές αποφάσεις τους.

[quote]2) Δεν γινεται λογος για το ΑΝ χωρανε στη μπαντα τοσα ραδιοφωνα. Προφανως και τεχνικα χωρανε. Το θεμα ειναι ποιος ο λογος να εμπεριεχει η μπαντα τoσα ραδιοφωνα.. Ειτε ειναι 35 ειτε ειναι 40..  Οταν εγω σχεδιαζω ενα λεωφορειο, εχω συγκεκριμενο αριθμο θεσεων που ειναι θεμιτο να εχει. Τα κριτηρια μου δεν ειναι μονο ποσα ατομα μπορει να χωρεσει, ειναι και κριτηρια ασφαλειας, αλλα ειναι και παραγοντες ανεσης και καλαισθησιας. Γιατι να ειναι ολοι στριμωγμενοι και να μην υπαρχουν αποστασεις ανεσης; Δεν ξερω τι προτυπα εχεις εσυ στη ζωη σου (γιατι τελικα βλεπω οτι σε τετοιο θεμα αναγεται η κουβεντα), αλλα εγω δινω μεγαλη σημασια στην οικονομικη βιωσιμοτητα των σταθμων, και οπως καταλαβαινεις το να επιζησουν τοσοι σταθμοι στις μερες μας - ακομα και στην πρωτευουσα - ειναι αστειο πραγμα.[/quote]

Καθόλου αστείο δεν είναι. Πρώτον γιατί μπορούν να δοθούν άδειες και σε μικρούς επιχειρηματίες, για τους οποίους θα αρκεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα από διαφημίσεις μικρών επιχειρήσεων κλπ., ενώ μπορούν να δοθούν άδειες και σε μη κερδοσκοπικά ραδιόφωνα, πανεπιστημιακούς σταθμούς, κλπ. Κάτι που γίνεται στις "πολιτισμένες" χώρες που διατυμπανίζεις τόσο πολύ. Από κει και πέρα, υπάρχει και το κριτήριο του ανταγωνισμού. Κάτι που προφανώς ραδιο-φωνιάδες όπως εσύ φοβόσαστε γιατί σας χαλάει την πιάτσα και την "άνεση." Όχι άνεση όσον αφορά πόσο κοντά είναι ο ένας σταθμός στον άλλον, αλλά άνεση όσον αφορά να μεταδίδετε οποιαδήποτε σαβούρα θέλετε και να λέτε πως κάνετε και σοβαρό ραδιόφωνο.

[quote]Αν ομως μου πεις οτι καρφακι εμενα δεν μου καιγεται για αυτο το κομματι, εγω γουσταρω να ειναι οσο το δυνατον πιο πολλοι γιατι αυτο ειναι κατ'εμε 'δημοκρατια'..  θα βρεις πολλους αντιθετους, κι οχι επειδη ειναι καναλαρχες και εχουν καποιο οφελος. Αλλα επειδη δεν ισχυει το 'οσο πιο πολλοι, τοσο το καλυτερο'. Δεν ειναι μαντρα αυτοκινητων. Εγω προσωπικα θα το πω πρακτικα ανωριμο, γιατι σε αλλες Δυτικες (μη σε χαλαει η λεξη) χωρες, απ' τα πρωτα πραγματα που κοιτανε οταν κανεις αιτηση για νεο σταθμο ειναι αν μπορει ο δικαιουχος για ενα ολοκληρο χρονο να ανταπεξελθει στο σταθμο του χωρις εσοδα (Γιατι αραγε να το εχουν θεσπισει αυτο.. ή θα τους πεις καπιταλιστες; η 'Συριζαιους';)[/quote]

Δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στο εξωτερικό. Μαύρο σκοτάδι. Εγώ όμως που ξέρω, σε αντίθεση με σένα, ξέρω πως σε πολλές χώρες δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Δεν καταθέτουν οικονομική μελέτη οι σταθμοί στο κράτος.

Α, και κάτι άλλο. "Στριμωγμένους" θα βρεις τους σταθμούς και στη Γαλλία (ιδίως στο Παρίσι), και στην Ισπανία, και σε πολλές άλλες χώρες. Σε άλλες, θα βρεις ραδιοφωνικό τοπίο όπου ο αριθμός των πειρατικών σταθμών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από την Αθήνα (Λονδίνο, Νέα Υόρκη για παράδειγμα). Και κάτι άλλο: το να υπάρχουν λίγοι σταθμοί δεν είναι ένδειξη "πολιτισμού," όσο και να το θέλουν πολλοί να το νομίζουν αυτό στην Ελλάδα, την χώρα του αιώνιου κόμπλεξ κατωτερότητας. Είναι ένδειξη ελέγχου, πόσο μάλλον όταν επί σειρά χρόνων η επίσημη δικαιολογία για τον περιορισμένο αριθμό σταθμών και ακόμα πιο πριν, την ύπαρξη μόνο της κρατικής/δημόσιας ραδιοφωνίας, ήταν η "έλλειψη" συχνοτήτων. Αυτά δηλαδή που τώρα ισχυρίζεται η κυβέρνηση της φασιστεράς.

[quote]3) To οτι στην Ρωμη παιζουν ετσι 'στριμωγμενα' εδω και δεκαετιες  (με πατεις σε πατω), στην κριση του καθενος αν ειναι προτυπο. Θα σου πω ομως αυτο, στην συγχρονη ελληνικη πραγματικοτητα (καλως η κακως), δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο πιθανοτητα οτι θα τηρηθουν οι σωστες προδιαγραφες διαμορφωσης, ισχυος κλπ.  Τη στιγμη αυτη στην Αττικη (καλα στη Θεσσαλονικη δεν το συζηταμε καν), με τους 'λιγους' σταθμους που εκπεμπουν, τα δυο τριτα υπερδιαμορφωνουν. Δεν μιλαω για τους πειρατες.. μιλαω για τους αλλους.[/quote]

Γελοίος ισχυρισμός. Αν, για παράδειγμα, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της και να συλλάβει κατηγορούμενους για φόνο ή άλλο έγκλημα, πρέπει να αλλάξουμε τους νόμους για να τους διευκολύνουμε; Η πρέπει να στερήσουμε την ευκαιρία από άλλους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν ραδιοφωνικό σταθμό επειδή οι τωρινοί ανίκανοι είναι...ανίκανοι; Για γέλια και για κλάματα είναι οι "ισχυρισμοί" σου αλλά δεν με εντυπωσιάζει αυτό, αντιπροσωπεύουν το κλασσικό Ελληνικό ηλίθιο κουτοπόνηρο σκεπτικό.

[quote]Οπως ειναι τα πραγματα σημερα, ειναι δυσκολο να βρεις ραδιοφωνο που λογω περιεχομενου, ή εξαιτιας της συγκενρωσης της πολυφωνιας σε .. τεσσερις ομιλους κλπ να αξιζει. Ομως, απο τεχνικης και ηχητικης πλευρας εδω και πολλα χρονια ευχαριστιεσαι να ακους κι ας μετακινεισαι απ' το ενα ακρο της Αττικης στο αλλο. Δεν παρεμβαλει ο ενας τον αλλο επειδη ..εφυγες απ τον Υμηττο και πλησιαζεις στην Παρνηθα ή το Αιγαλεω, ή επειδη ο ενας ειναι σε αποσταση 100 ή 200 ΚΗz απ'τον αλλο και ο ενας παιζει με 1ΚW και ο αλλος με 30 ΚW (τα καλα του πριν του Μαρτιου του 2001)[/quote]

Ο αριθμός των σταθμών δεν έχει καμία σχέση με το αν κάποτε, οι μισοί σταθμοί έπαιζαν από τον Υμηττό, το 25% από Πάρνηθα, το 25% από Αιγάλεω, κλπ. ή αν κάποιος έπαιζε με 1 kw και ο άλλος με 30 kw επειδή ήθελε να πατάει τους διπλανούς η επειδή θα άλλαζε τους νόμους της φύσης αν βάραγε τα κιλά, με αποτέλεσμα να πιάνει...στην Κρήτη αλλά όχι στην Γλυφάδα. Πέραν από αυτό, δεν στέκουν αυτά που γράφεις γιατί 1) και σε άλλες πόλεις (όπως, ξανά, την Ρώμη) εκπέμπουν οι σταθμοί από πολλαπλά κέντρα εκπομπής χωρίς πρόβλημα, 2) πάλι δεν εκπέμπουν όλοι οι σταθμοί από τον Υμηττό και δεν έχουν φροντίσει όλοι οι σταθμοί να εκπέμπουν και από την Αίγινα για τις παραλιακές περιοχές, 3) οι σταθμοί της Αίγινας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κάνει καλό συγχρονισμό με τον κύριο πομπό του Υμηττού, και 4) ακόμα υπάρχουν σχετικά μεγάλες διαφορές στην ισχύ και στην ποιότητα λήψης των σταθμών από την Υμηττό. Σύγκρινε, για παράδειγμα, τον Deejay 95.2 με τον ξεψυχισμένο Party 104 ή τον Ατλαντίς. Και 5) ιδίως την περίοδο 1999-2001, το ραδιοφωνικό τοπίο στην Αθήνα είχε ισορροπήσει αισθητά σε σχέση με τα τέλη '80 και τις αρχές '90. Ήδη οι περισσότεροι σταθμοί έπαιζαν από τον Υμηττό, υπήρχαν λιγότερες αποκλείσεις όσον αφορά την ισχύ, και η αγορά είχε σταθεροποιηθεί, ασχέτως αν κάποιοι ιδιοκτήτες ήταν (και παραμένουν) λαίμαργοι και ήθελαν όλη την πίτα δική τους. Καλά να πάθουν αυτοί που ήταν τότε αχόρταγοι αλλά με τις "έξυπνες" κινήσεις τους μετέπειτα φαλίρισαν. Μακάρι αυτοί να παραμείνουν χρεοκωπημένοι μια ζωή. Γιατί κάποτε ήξεραν να πατήσουν σε πτώματα για να φάνε αυτοί, λέγοντας και ψέμματα κατάμουτρα στον κόσμο με τις ανοησίες περί "παρεμβολών" στην αεροναυτιλία. Δεν τους λυπάμαι καθόλου.

Και κάτι τελευταία: μάθε να χρησιμοποιείς τόνους όταν γράφεις, Και να ξέρεις ότι εγώ θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια, ακριβώς επειδή ενοχλεί κάτι ανίδεα λαμόγια όπως εσένα.

ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ? Ο ΠΑΡΑΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ "ΚΥΡΙΟΣ" ΕΠΙΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ, ΟΤΑΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΟΠΩΣ Η +/- 75 KHZ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ "ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ" ΧΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ +/- 75? ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ "ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ" ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Εγγραφή στο all greek radio news