Τα "συνδικαλιστικά" ραδιόφωνα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια νέα κατηγορία ραδιοφώνων που έχει έρθει τελευταία στο προσκήνιο. Θα τα ονομάζαμε τα "συνδικαλιστικά" ραδιόφωνα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν με ευθύνη διάφορων κατά τόπους εργασιακών φορέων. Τα ραδιόφωνα αυτά δεν είναι πολλά, πρόκεται για τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς όλους κι όλους, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτή τη φορά είναι ότι για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία λειτουργούν μαζί σε ένα δίκτυο.

Οι εν λόγω ραδιοφωνικοί σταθμοί περιλαμβάνουν:

  • στην Αθήνα, την "ERT Open 106,7", το ραδιόφωνο που στήριξε την λειτουργία της ΕΡΑ την περίοδο του "μαύρου" και μετά την επαναλειτουργία του συνέχισε με ευθύνη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ)
  • στη Βοιωτία, το "Ράδιο Ένωση 97,3" του σωματείου εργαζομένων στο Αλουμίνιο της Ελλάδας
  • στην Εύβοια, τον "Σταθμό των Εργαζομένων" από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Ως προέκταση της δικτύωσης που είχε προκύψει την περίοδο που είχε κλείσει η ΕΡΤ, τα δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές της ERT Open μεταδίδονταν τότε από τους δυο επαρχιακούς σταθμούς. Πλέον, ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι δυο ραδιοφωνικοί σταθμοί παραμένουν κομμάτι του δικτύου, και δύο δίωρες εκπομπές από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς αναμεταδίδονται στο πρωινό πρόγραμμα της ERT Open, εκ περιτροπής από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Ραδιοφωνική δραστηριότητα φιλοξενούμενα από άλλες συχνότητες διατηρούν κατά καιρούς και άλλα εργατικά κέντρα, όπως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέσα από τον δημοτικό FM 100,5. Επίσης μέσα από το Web Radio του ΠΑΜΕ έχουν δραστηριοποιηθεί ραδιοφωνικά το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καθώς και μεμονωμένα συνδικάτα όπως το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Μετάλλου & Ναυπηγικής Βιομηχανίας, το Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Τα πρώτα χρόνια της "ελεύθερης" ραδιοφωνίας είχε βγει στον αέρα και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την εκλογή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί τη χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών σε μη κερδοσκοπικούς φορείς και σωματεία. Πρόκειται για έναν τύπο ραδιοφωνικής άδειας που θα έδινε μια διέξοδο σε αντίστοιχες προσπάθειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατοχής μιας εμπορικής συχνότητας.

Εγγραφή στο all greek radio news