Πώς θέλουν τις ραδιοφωνικές άδειες οι ιδιοκτήτες των ραδιοσταθμών Αθήνας

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, απέστειλε η Ένωση των Ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας, με την οποία ζητούν την παράταση των προσωρινών αδειών, μέχρι την χορήγηση των νέων. Παράλληλα, σε άλλη επιστολή, εκφράζουν τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δοθούν οι νέες ραδιοφωνικές άδειες, με τη διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Οι ιδιοκτήτες στην επιστολή τους (όπως γράφει ο Δημήτρης Κανελόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών), λένε ότι οι ραδιοφωνικές τους άδειες έχουν λήξει ήδη και λόγω αυτού αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων, αφού από πολλούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες για καίρια ζητήματα που συνδέονται με την εκπομπή σήματος (π.χ. ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων κ.λπ.) ζητείται η προσκόμιση της νόμιμης, σε ισχύ, άδειας.  Εφόσον οι νέες ραδιοφωνικές άδειες αργούν ακόμη (θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη χορήγηση των τηλεοπτικών), καλείται το υπουργείο να καλύψει το κενό με μεταβατική ρύθμιση, παρατείνοντας τις άδειες του 2001 που βρίσκονταν μέχρι πέρυσι σε ισχύ.

Επίσης, σε ότι αφορά το διαγωνισμό αδειοδότησης, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας προτείνουν τα εξής:

  • Εμβέλεια: να εισαχθεί στον νόμο (και συνακόλουθα στον Χάρτη Συχνοτήτων Ραδιοφωνίας) η έννοια της «Περιοχής Εξυπηρέτησης» (service area), έτσι ώστε η εμβέλεια των ραδιοσταθμών να συνδεθεί με το σημείο ή τα σημεία εκπομπής, και όχι με το Νομό, όπως ισχύει σήμερα.
  • Κέντρο εκπομπής Αττικής: για την περιοχή εξυπηρέτησης Αττικής θα πρέπει να καθοριστεί ο Υμηττός ως βασικό, πρωτεύον, κέντρο εκπομπής για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για την πληρέστερη κάλυψη της περιοχής θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα εκπομπής από δευτερεύουσες θέσεις, όπως άλλωστε ισχύει και σήμερα (π.χ. Αίγινα, Πάρνηθα, Στύρα Ευβοίας).
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ραδιοφωνικών συχνοτήτων: δυο γειτονικοί σταθμοί στα FM θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 3ΜHz, όπως και σήμερα. Τυχόν μείωση της απόστασης αυτής στα 2MHz θα προκαλούσε πλείστα προβλήματα και παρεμβολές στις ραδιοφωνικές εκπομπές.
  • Μη κερδοσκοπικό ραδιόφωνο σε βραχέα και μεσαία: Οι συχνότητες αυτές θα μπορούσαν να δοθούν σε οργανισμούς για την εκπομπή ειδικών προγραμμάτων με σκοπό την προβολή της δραστηριότητας του κάθε οργανισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η εκπομπή δεν θα έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, η χορήγηση αδειών σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στα μεσαία και τα βραχέα, θα αποτελούσε νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού και θα δημιουργούσε σταθμούς δύο ταχυτήτων.
  • Διατηρηση υπαρχουσών συχνοτήτων: πρέπει να διατηρηθούν (και να προκηρυχθούν) οι συχνότητες που έχουν ήδη παραχωρηθεί στους λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς, ούτως ώστε να μην υπάρξει αλλαγή συχνοτήτων για τους ραδιοσταθμούς που θα παραμείνουν
  • Διατήρηση υφιστάμενου μοντέλου αδειοδότησης: η ΕΙΙΡΑ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου μοντέλου αδειοδότησης, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.
  • Χαρακτήρας προγράμματος: με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους που κατατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Για λόγους ίσης μεταχείρισης οι μη ενημερωτικοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα έως τη χορήγηση των αδειών να μεταβάλουν τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε ενημερωτικό.
  • Όχι άδειες σε αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα: Θεωρούμε ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν την αδειοδότηση αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφώνων πρέπει να καταργηθούν.
  • Όχι ελάχιστος αριθμός απασχολούμενων: Να μην τεθούν περιορισμοί και να μη θεσπιστεί ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων ανά ειδικότητα γιατί παραβιάζει τον πυρήνα της επιχειρηματικής ελευθερίας.
  • Μετρήσεις ακροαματικότητας: Η ΕΙΙΡΑ δεν θα ήταν αντίθετη να εξεταστεί η σκοπιμότητα και να τεθεί ένα πλαίσιο ελέγχου της διαδικασίας και της διενέργειας των μετρήσεων ακροαματικότητας από φορέα του Δημοσίου. Ο φορέας αυτό θα ασκεί τον έλεγχο, δεν θα διενεργεί τη μέτρηση.

Επισημαίνεται ότι αυτά είναι τα αιτήματα των εκπροσώπων μόνο των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής. Η επικείμενη αδειοδότηση θα αφορά ωστόσο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κι άλλων περιοχών, καθώς και μη εμπορικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, των οποίων η άποψη ακόμη δεν έχει εκφραστεί.

Επίσης εντύπωση προκαλεί η κάθετη αρνητική στάση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών κατά των αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφώνων, δεδομένου ότι ως μη εμπορικοί φορείς, δεν παίρνουν κομμάτι της διαφημιστικής πίτας.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Oi τεχνικες προτασεις ειναι πολυ λογικες. Αυτο που ακουγεται καπως ειναι το 1) 'οχι ελαχιστος αριθμος απασχολουμενων' (δεν εχει σημασια ο αριθμος των εργαζομενων αν ειναι 5..10.. ή 30.. ομως το πρασινο φως για λειτουργια ραδιοφωνων-κασετα χωρις εμψυχο υλικο, καταστρεφει ολη την ομορφια και δυναμη του μεσου) καθως και 2) 'ο παρον τροπος αδειοδοτησης' (αδικιες και αναξιοκρατια..χρειαζεται βελτιωση)

Καθόλου λογικές δεν είναι. Πρώτον, σε άλλες πόλεις εκπέμπουν σταθμοί ανά 0,2 χωρίς πρόβλημα "παρεμβολών." Ούτε τίθεται θέμα παρεμβολών στην αεροναυτιλία. Οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες απλά δεν θέλουν ανταγωνισμό. Δεύτερον, δεν μπορούν ταυτοχρόνως να ζητάνε να παραμείνουν στις ίδιες συχνότητες αλλά να μιλάνε για μείωση της απόστασης από τις συχνότητες της ΕΡΤ σε 0,3 από 0,4. Ή το ένα θα συμβεί, ή το άλλο. Τα ραδιόφωνα-κασέτα υπάρχουν παντού και στο εξωτερικό (όπου λειτουργούν ακόμα και με...1 άτομο) και όσο κακό είναι για τους εργαζόμενους, είναι η πραγματικότητα σήμερα. Θέλεις θέσεις εργασίας; Απαγόρευσε την πολυιδιοκτησία και άφησε περισσότερους σταθμούς να λειτουργήσουν, όπως παλιά.

Εγγραφή στο all greek radio news