Η ξεχασμένη ιστορία του Σπορ FM Θεσσαλονίκης: "πηγαίναμε τοίχο-τοίχο"

Στην ξεχασμένη ιστορία του Σπορ FM Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αθλητικός δημοσιογράφος Μιχάλης Λεάνης, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκπομπής για τα 20 χρόνια του Σπορ FM. Πρόκειται για την προσπάθεια του Σπορ FM να ξεκινήσει ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, σε απευθείας συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Μια προσπάθεια που δυστυχώς δεν έτυχε μεγάλης επιτυχίας στο ραδιόφωνο της συμπρωτεύουσας, δεδομένης και της "εκρηκτικής" ιδιοσυγκρασίας του αθλητικού ακροατηρίου της πόλης.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2002 οπότε και ο Μιχάλης Λεάνης ζούσε και εργάζονταν στη Θεσσαλονίκη, ως σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της εκπομπής ΑΜΑΝ (και παλιότερα του “Κομφούζιο”). Τότε δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει παράλληλα τη σύσταση του Σπορ FM Θεσσαλονίκης. Για να βοηθήσει στο στήσιμο του θεσσαλονικιού ραδιοφωνικού εγχειρήματος ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ο συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης του Σπορ FM 94,6, Γιώργος Δήμας. Εξασφαλίστηκε η συχνότητα των 106,5 στα FM, όπου μετά την αποχώρηση του Eva FM της Ρούλας Κορομηλά το 2001 εξέπεμπε για μικρό χρονικό διάστημα ένας ελληνικός μουσικός ραδιοσταθμός με την επωνυμία “Μπλε FM”.

Το εγχείρημα του Σπορ FM Θεσσαλονίκης είχε κριθεί από τις αρχές εξαιρετικά επικίνδυνο: «Θα φάμε πολύ ξύλο», έλεγαν τότε μεταξύ τους τα στελέχη του νεοσύστατου αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού, εκμυστηρεύτηκε στο μικρόφωνο ο Μιχάλης Λεάνης. «Τρέχαμε πάνω στο Χορτιάτη, φτιάχναμε τις κεραίες, τα στούντιο, τα στήσαμε όλα από το μηδέν».

Και πράγματι, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: «Βγαίνει ο Μπάμπης Χριστόγλου στον αέρα, λέει είμαι Ολυμπιακός. Γίνεται χαλασμός στη Θεσσαλονίκη, έψαχναν να τον βρούν. Σου λέει, “ήρθε ο Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη και κάνει και εκπομπή”. «Εσύ είσαι μια χαρά, δεν έχεις ανάγκη» είχαν πει οι Αθηναίοι ιθύνοντες στον Μιχάλη Λεάνη, που έβγαζε εκπομπές από την Θεσσαλονίκη.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός αναμετέδιδε εν μέρει τον αθηναϊκό Σπορ FM, αλλά μεγάλο κομμάτι της ημέρας έβγαινε και τοπικό πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ίσχυε το ανώτατο όριο αναμετάδοσης των 5 ωρών την ημέρα. Λίγο καιρό αργότερα μετονομάστηκε “Αθλητικός FM”

Το να συντηρείς ένα αθηναϊκό ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη ήταν δύσκολη προσπάθεια και ο φόβος μεταξύ των ραδιοφωνικών στελεχών ήταν μεγάλος. «Πέρασε ενάμισης χρόνος που πηγαίναμε τοίχο-τοίχο, δεν αντέξαμε, έκλεισε ο σταθμός.» Οι τελευταίες εκπομπές του Αθλητικού 106,5 έγιναν το χειμώνα του 2003-2004, ενώ η συχνότητά του παραδόθηκε στη συνέχεια στον Εγνατία FM και τον Cool FM.

Αφού έκλεισε ο Σπορ FM στη Θεσσαλονίκη ο Μπάμπης Χριστόγλου κάλεσε τον Μιχάλη Λεάνη στην Αθήνα. “Γιατί δεν έρχεσαι να κάνεις εκπομπή στην Αθήνα;”, του είπε. «Τελικά γίναμε εκπομπή, φίλοι, κάναμε παρέα, καταλήξαμε στα τσίπουρα». Έτσι, ο Μιχάλης Λεάνης γίνεται το 2004 ο δεύτερος παρουσιαστής της καθημερινής μεσημεριανής ραδιοφωνικής εκπομπής “Μπαμ και Κάτω”, που είχε ξεκινήσει ο Μπάμπης Χριστόγλου οχτώ χρόνια πριν.

Ο Μιχάλης Λεάνης κλείνει την αφήγησή με μια ανάμνηση: «Τότε που συζητάγαμε, με είχε πιάσει ο Μπάμπης και μου είχε πει: “άκου να σου πω κάτι, πλούσιος δεν θα γίνεις”. Έχω την αίσθηση ότι μου το πε γιατί ήξερε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που με ενδιέφερε».

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εξαιρετικά απίθανο, το Ράδιο Ακρόπολις εξέπεμπε στους 106,8, ενώ ο Cool FM έπαιζε στους 106,5 ήδη πριν κλείσει το Ράδιο Ακρόπολις και πάρει τη συχνότητα η εκκλησία του Λαγκαδά. Πριν τον Cool FM υπήρχε κάποιος Αυλαία FM, δεν έχουμε ωστόσο περαιτέρω στοιχεία.

Ο (πάλαι ποτέ) Μπλε FM 106,5 έπαιζε το ίδιο μουσικό ρεπερτόριο με τον τωρινό Μπλε FM 93,1 (πρώην Music/Άγιος)??

Δεν υπάρχει καμία λογική σύνδεση ανάμεσα στον Μπλε FM του 2002 και τον Μπλε FM του 2015. Η συνωνυμία και το ίδιο είδος μουσικής, 13 χρόνια μετά, δεν είναι αρκετά για να συμπεράνουμε κάποια σχέση.

Μετά το κλείσιμο του Σπορ FM στους 106,5 υπήρχε ο Εγνατία FM μέχρι το καλοκαίρι του 2008 και μετά επέστρεψε ο Cool FM, Υπάρχουν αναφορές για τον Cool FM Thessaloniki στο ραδιόφωνο.gr από ακροατές, αναφέρθηκε μάλιστα και κάποια εκπομπή από τον Κραστάνα, στον οποίο (ή τον πατέρα του οποίου) ήταν κατοχυρωμένη η συχνότητα. Τότε φαίνεται να ξεκίνησε και η ιστοσελίδα coolfm.eu που στεγάζει το διαδικτυακό ραδιόφωνο Cool FM μέχρι και σήμερα. Ο σταθμός φαίνεται να είχε πολλά προβλήματα και διακοπές στην εκπομπή του, πιθανώς στη συνέχεια να έχασε και τη ΒΝΛ του. Πάντως αργότερα η συχνότητα παρέμεινε άδεια, κι έτσι χρησιμοποιήθηκε από τον όμιλο του 1055 Rock, ο οποίος είχε μια ΒΝΛ χωρίς συχνότητα: είχε χάσει τους 101,7 του Fresh Kiss από το Ράδιο Σίνδος, αλλά κατάφερε να κρατήσει την ΒΝΛ προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τον Ιούλιο του 2009 εξέπεμψε για λίγο σαν "Ράδιο Φωνή της Τούμπας" και μετέπειτα βγήκε ο Rock Xtreme Edition.

Ακούγεται ότι ο ΣΠΟΡ FM Θεσσαλονίκης έπαιζε και στη συχνότητα 98.7 στη θέση του Ράδιο Χώρος (νυν Classic). Ισχύει???

Όχι καμία σχέση. Ο Ραδιοχώρος εξέπεμπε πάντα στους 98,7. Η ερώτηση ήταν αν το Sport Radio 98,7 είχε σχέση με το ραδιόφωνο Σπορ FM της Αθήνας. Και αυτό δεν ισχύει. Το Sport Radio ήταν αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός που διαδέχτηκε τον Ραδιοχώρο, πιθανός από το ίδιο εταιρικό σχήμα με τον Ραδιοχώρο.

Σύμφωνα με ένα (δημοσιευμένο στο radiofono.gr 15/12/1999) άρθρο αναφέρεται ότι ο Ραδιοχώρος 98,7 μετονομάστηκε σε Supersport επικεντρώνοντας το πρόγραμμα του στον αθλητικό τομέα. Αυτό πως το εξηγείς???

Πριν τον Fresh Kiss εξέπεμπε κάποιος άλλος σταθμός στους 105.5?

Ο Fresh Kiss είχε κάποια σχέση με τον Αθηναϊκό Kiss???

Το ότι ο σταθμός ονομάζονταν Supersport δεν σημαίνει ότι αναμετέδιδε τον αθηναϊκό, τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μάλιστα στη συνέχεια πρέπει να αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε Radio Sport ή κάτι τέτοιο, προφανώς για να μην υπάρχει συνωνυμία.

Στους 105,5 εξέπεμπε το Ράδιο Φωνή της Τούμπας και για πολύ λίγο το Ράδιο Γνώμη. Ο Fresh Kiss εξέπεμπε στους 101.7 (πιο πριν μάλλον στους 94,2) και δεν είχε καμία σχέση με τον αθηναϊκό Kiss. Σχέση με τον Αθηναϊκό Kiss FM είχε μόνο κάποιος που εξέπεμπε τη δεκαετία του 90 στους 90.8.

Πιο παλιά δεν εξέπεμπε ο KISS και στους 87.6??? Αν ναι, πριν τον KISS ποιος σταθμός εξέπεμπε στους 87.6 και τι έγινε τα επόμενα χρόνια μέχρι να καταλήξει στο σημερινό Λαϊκό???

Ποιος σταθμός εξέπεμπε αρχικά στους 101.7 πριν τον Fresh Kiss??? Ο Σίνδος FM (νυν Καλαμαριά) εξέπεμπε σε άλλη συχνότητα, πριν καταλήξει στους 101.7???

Εγγραφή στο all greek radio news