"Κόβεται" ο Republic. Από σήμερα μόνο playlist.

Σε νέα φάση αβεβαιότητας περνάει το ραδιόφωνο του Republic, καθώς κόπηκαν από την Παρασκευή όλες οι ζωντανές εκπομπές του, μετά από αιφνιδιαστική απόφαση του ομίλου Ανδρώνη, με την οποία διακόπτεται η συνεργασία με την ομάδα των ραδιοφωνικών παραγωγών. «Το προϊόν κρίθηκε μη εμπορικό και μη ελκυστικό και [η διοίκηση αποφάσισε ότι] πρέπει να αλλάξει». Έτσι ο alternative ραδιοσταθμός, λίγους μήνες μετά τον εορτασμό των 10 χρόνων, έκλεισε την Παρασκευή τα μικρόφωνα και εκπέμπει playlist. Τα ηνία της συχνότητας ενδέχεται να αναλάβουν διευθυντικά στελέχη από τον Zoo Radio του ιδίου Ομίλου με στόχο να φέρουν ξανά ακροαμάτικότητες.

Άλλη μία "απόφαση της διοίκησης"

Ένα πολυτάραχο ραδιόφωνο με φανατικό ακροατήριο στο χώρο της alternative μουσικής, αρκετά μοναδικό για το είδος του στον αέρα της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα 4 θεσσαλονικιά ραδιόφωνα του ισχυρού ραδιοφωνικά ομίλου Ανδρώνη, πέρασε από αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, εκ των οποίων η τελευταία φαίνεται ότι είναι και η «φαρμακερή». Μετά από μετακίνηση του στούντιο από την Αριστοτέλους στα Κωνσταντινοπολίτικα και δύο απανωτές αλλαγές διευθυντή μέσα στη χρονιά, αλλά και επεισοδιακές αποχωρήσεις παραγωγών, τελικά η ιδιοκτησία του σταθμού αποφάσισε να κλείσει τα μικρόφωνα του ραδιοσταθμού και συνεχίσει να τον λειτουργεί τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο με playlist. Μια από τις αιτίες η μεγάλη πτώση στις ακροαματικότητες την άνοιξη του 2015 (από το 8% στο 4%), ενώ η εμφάνιση του Fly 104 του Αντώνη Κανάκη στο πεδίου του ανταγωνισμού, ίσως να μην είναι σύμπτωση.

«Το μουσικό ταξίδι του Republic συνεχίζεται με τη μουσική που όλοι αγαπάμε…», γράφει η ανακοίνωση της διοίκησης αναφερόμενη προφανώς στην playlist που θα βγαίνει στον αέρα. Πάντως η μουσική που βγαίνει στον αέρα σήμερα κινείται περισσότερο προς τα πιο ποπ ακούσματα του Ζοο και του Plus Radio. Δεν γνωρίζουμε αν στη μελλοντική πορεία του πρόκειται να υπάρξουν και πάλι ζωντανές εκπομπές, ή αν θα παραμείνει ένα ραδιόφωνο αποκλειστικά με playlist, όπως ο αδερφός Velvet 96.8, του οποίου το πρόγραμμα βγαίνει εξολοκλήρου από έναν υπολογιστή.

Εργαζόμενοι: δεν έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν “προϊόν”

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί στην ανακοίνωσή τους επικρίνουν τη διοίκηση του ομίλου Ανδρώνη, επειδή έλαβε την απόφαση αντιμετωπίζοντας τον Republic ως προϊόν, αγνοώντας την εναλλακτική φύση του. Στο κείμενό τους ωστόσο δεν διαφάνηκε πρόθεση να διεκδικήσουν πιο δυναμικά τη θέση τους, όπως είχε γίνει παλιότερα στις περικοπές του ομίλου. Άλλωστε ελάχιστοι από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς είχαν σχέση πρόσληψης με το ραδιοσταθμό. Για τις υπόλοιπες ανάγκες, μετά την συγκέντρωση όλων των ραδιοφώνων στο κτίριο της Πυλαίας, ο ραδιοσταθμός χρησιμοποιούσε ούτως ή άλλως από κοινού προσωπικό του ομίλου (τηλεφωνήτριες, υποδοχή), ενώ στους τρεις μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς Zoo, Velvet και Republic μοιράζεται ένας μόνιμος τεχνικός.

Τεράστια απογοήτευση φαίνεται να υπάρχει και στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού, που κατέκλυσαν την σελίδα του στο facebook με επικριτικά σχόλια, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί είναι η ψυχή του ραδιοφώνου.

Ο παλιός «Πλανήτης»

Η συχνότητα του Republic πέρασε το 2004-2005 στον όμιλο Ανδρώνη ως Πλανήτης (ενημερωτικό ραδιόφωνο τότε) από τον υπό οικονομική κατάρρευση όμιλο Παύλοβιτς. Αρχικά φιλοξένησε την ομάδα του πάλαι ποτέ 88μισό. Διαφωνίες στην πορεία οδήγησαν στην αποχώρηση πολλών συντελεστών, ωστόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός διατήρησε ένα σταθερό προφίλ, και απέκτησε φανατικό κοινό που εξέφραζε ένα κομμάτι της εναλλακτικής μουσικής κουλτούρας της πόλης.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news