Στην τελική ευθεία οι άδειες: Από 3 εκατομμύρια κάθε τηλεοπτική άδεια

Ανακοινώθηκε η τιμή εκκινησης για το διαγωνισμό των 4 πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Η συγκεκριμένη τιμή αποφασίστηκε μετά τη μελέτη διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας, η οποία έλαβε υπόψη της ελληνικές και διεθνείς παραμέτρους. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση για 7 ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού. Οι άδειες θα εκδοθούν από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ωστόσο θα ελεχθούν από οίκο ορκωτών λογιστών που θα επιλεγεί εν τω μεταξύ.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις άδειες

Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες και θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Οταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και το τελικό κείμενο θα μεταφραστεί στα αγγλικά για να αναρτηθεί επισήμως, καθώς πρόκειται για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η δημοσίευση θα γίνει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και την επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία 40-45 ημερών για την κατάθεση φακέλων. Ακολούθως θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια και θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων.

Από ιδιωτικές εταιρίες οι προδιαγραφές και ο έλεγχος

Όπως διευκρίνησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμπειρία στην έκδοση αδειών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας, ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης εκπονήθηκε από τη διεθνή ιδιωτική εταιρία συμβουλευτικής Deloitte. Η εταιρία είναι μέλος του Ομίλου Deloitte Touche Tohmatsu Limited, εταιρία περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε εταιρεία μέλος της DTTL παρέχει υπηρεσίες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών στο έδαφός της μέσω θυγατρικών, συγγενών, και άλλων συναφών φορέων.

Η Deloitte γνωμοδότησε την τιμή εκκίνησης λαμβάνοντας υπόψιν της την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον τηλεοπτικό κλάδο, τον διαφημιστικό τομέα, και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Στον υπολογισμό χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Πορτογαλία και Κύπρο. Δεν ανακοινώθηκε πόσο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο η συγκεκριμένη μελέτη.

Επίσης ιδιωτική εταιρία θα κληθεί να παρέχει ελεγκτικές υπηρεσίες ορκωτών λογιστών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η εταιρία θα επιλεγεί με διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου.

Σχόλια

Εντελώς παράνομη και άκυρη αυτή η αδειοδότηση. Η ίδια η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι πρέπει ανεξάρτητη αρχή να διεξάγει τους διαγωνισμούς αδειοδότησης και να χορηγήσει τις άδειες. Πέραν από τα χονδρότατα ψέματα για το αριθμό των συχνοτήτων. Αλλά για κάποιο ύποπτο και περίεργο λόγο, κανείς δεν βγάζει μιλιά, ούτε καν οι καναλάρχες.

Εγγραφή στο all greek radio news