Συνάντηση με ΕΙΙΡΑ: Προς διαβούλευση νέος ραδιοφωνικός χάρτης της Αττικής

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος συναντήθηκαν με την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ). Στη συνάντηση δόθηκε προς διαβούλευση ο χάρτης συχνοτήτων της Αττικής, προτάθηκε η μείωση της απόστασης μεταξύ των ραδιοσταθμών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο διενέργειας των ραδιοφωνικών δημοσκοπήσεων από εταιρία του δημοσίου, ενώ φάνηκε ότι η αδειοδότηση του ραδιοφώνου θα περιμένει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση της κυβέρνησης με την ΕΙΙΡΑ έγινε σε καλό κλίμα. Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης παρέδωσε των ραδιοσταθμών τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων για την Αττική, που περιλαμβάνει και τα σημεία εκπομπής και αναμένει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων. Το ζήτημα του αριθμού των ραδιοφωνικών αδειών παρέμεινε ανοικτό, αν και τα Παραπολιτικά αναφέρουν ότι διεφάνη η πρόθεση της κυβέρνησης να λάβουν άδειες όσοι εκπέμπουν σήμερα στην Αττική. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μειωθεί το εύρος συχνότητας των 400 KHz που παραμένει κενό πέριξ των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ, αλλά και να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των ραδιοφωσταθμών στα 200 KΗz, από τα 300 KΗz που είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιτρέψει να αυξηθεί ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, αναφέρθηκε ότι με την αδειοδότηση μπορεί να υπάρξει και μετακίνηση των σταθμών στην μπάντα των FM, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν εκδόθηκαν για πρώτη (και τελευταία) φορά νόμιμες άδειες ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής τετραετούς διάρκειας το 2001.

Ως απάντηση στις αντιδράσεις για το μονοπώλιο των εταιριών μετρήσεων ακροαματικότητας, ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να δημιουργηθεί κρατική εταιρεία μετρήσεων. Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΕΙΙΡΑ αντέτεινε πως θα πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένος φορέας που θα αναλάβει την έρευνα που διενεργεί ήδη η Focus. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση υπάρχει πρόθεση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τις ραδιοφωνικές μετρήσεις ακροαματικότητας.

Τα όσα συζητήθηκαν αφορούν κατά βάση  τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί πρώτα η αδειοδότηση στην τηλεόραση και μετά να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το ραδιόφωνο. Η πλευρά της πολιτείας φέρεται να έθεσε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία και τον πλουραλισμό, θέματα που αφορούν τα στάνταρντ ποιότητας των ραδιοσταθμών, όπως ο αριθμός των εργαζομένων, οι τεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός, οι προδιαγραφές για φορολογική, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και την ικανοποίησή της για την  υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΕΙΙΡΑ με τους τεχνικούς ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ) λίγες μέρες πριν.

Οι αλληλεπίκαλύψεις των ραδιοφωνικών σταθμών και το ζήτημα της ισχύος εκπομπής ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι ιδιοκτήτες.

Επόμενη συνάντηση μεταξύ ιδιοκτητών και κυβέρνησης αναμένεται σε περίπου 15 μέρες.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Κανονικός πίνακας";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Να απαιτήσουμε όπως όλοι οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν σε μια συχνότητα το ίδιο να ισχύει και για τους κρατικούς

ΕΡΑ1: 91.6 κ’ 105.8 κ’97.9,

ΕΡΑ2: 102.9 κ’ 103.7 κ’99.9,

ΕΡΑ3: 95.6 κ’ 90.9,

ΕΡΑ4: 100.9 κ’ 101.8 κ’105 ,

Kosmos: 93.6 κ’ 107,κ’107 .

Οι συχνότητες που θα προκύψουν να ενοικιαστούν σε ιδιώτες    

Να βάλουν τα προγράμματα της ΕΡΑ σε μια συχνότητα, και να βάλουν σταθμούς μέχρι τους 108 και να πάψουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι θα πέσουν τα αεροπλάνα αν εκπέμψουν οπερισσότερο από 35-40 σταθμοί ή σταθμοί πάνω από τους 102-103-104 στα FM. Και να μην γίνει δημοπράτηση, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν άδειες και άλλοι πέραν από τα λαμόγια.

Εγγραφή στο all greek radio news