Όταν οι ακροατές λένε την άποψή τους στο ραδιόφωνο

Εντυπώσεις από τη ραδιοφωνική εκπομπή όπου οι ακροατές λένε την άποψή τους τηλεφωνικά στο ραδιόφωνο, καταγράφει ο/η αρθρογράφος του ιστολογίου OVI. Μας περιγράφει το περιστατικό με έναν ακροατή, ο οποίος βγήκε στην αέρα πλήρως φανατισμένος αλλά έχοντας και πλήρη άγνοια της ελληνικής ιστορίας:

«Το ραδιόφωνο είναι η μεγάλη μου αγάπη και παρέα όταν γράφω ή διαβάζω. Προτιμώ το ραδιόφωνο από το να βάλλω ένα CD ή κάτι παρόμοιο, γιατί τις περισσότερες φορές η μουσική συνδυάζεται, ξέχωρα από την ποικιλία, και με ειδήσεις ή σκέψεις του παραγωγού. Άλλωστε αυτή τη δουλειά την έχω κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμπάσχω με τους παραγωγούς του ραδιοφώνου.

Ανάμεσα στα άλλα αρκετές φορές ακούω ελληνικά ραδιόφωνα που μπορώ να βρω στο ιντερνέτ. Έτσι, πριν από λίγο άκουγα εκπομπή, όπου ο παραγωγός είχε θέσει ένα θέμα και μετά επικοινωνούσαν μαζί του ακροατές για να εκφράσουν την άποψή τους στο θέμα. Παρενθετικά τη συγκεκριμένη εκπομπή την αποφεύγω – την έχω ξανακούσει – και ήμουν έτοιμος να ψάξω για κάτι άλλο γιατί για κάποιο λόγο – άγνωστο σε μένα – είναι μαγνήτης για κάθε λογής Χρυσαυγίτη, παρόλο ότι ο σταθμός για πολλά θα μπορούσε να κατηγορηθεί, αλλά όχι για χρυσαυγήτικος.

Επειδή παράλληλα έγραφα κάτι, έχει περάσει ο πρώτος ακροατής και δεν τον έχω ακούσει έτσι που ήμουν απασχολημένος. Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι το θέμα της εκπομπής ήταν τα περίφημα hot-spots για τους πρόσφυγες. Και φτάνουμε στον δεύτερο, που για άγνωστο λόγο συνειδητοποιώντας τι εκπομπή ακούω και θέλοντας να την αλλάξω, σταματάω, ακούω τις πρώτες του προτάσεις και …κολλάω.

Ξεκίνησε με ταχύτητα λέγοντας ότι οι πρόσφυγες φέρνουν αρρώστιες και μουσουλμανισμό. Τώρα ξέρετε, ανασηκώνεις τα κεφάλι και λες …άντε πάμε πάλι. Αλλά με πρόλαβε. Το καλύτερο το φύλαγε για τη συνέχεια. Αφού είπε περί εγκληματικότητας και βιασμούς των γυναικών, έκλεισε λέγοντας ότι μια σοβαρή ελληνική κυβέρνηση θα είχε διώξει όλους τους Αφγανούς, Νιγηριανούς, Συρίους, γκαζολούς και αρβανίτες από την Ελλάδα.

Ο παραγωγός της εκπομπής αν και αφήνει τον καθένα να λέει ότι θέλει, από ότι έχω καταλάβει, – και μάλιστα μέχρι αηδίας – τον διακόπτει και τον ρωτάει αν ξέρει τι είναι οι γκαζολοί και οι αρβανίτες. Ο άλλος έχει πάρει φόρα και του λέει, ότι αυτοί φέρνουν το μουσουλμανισμό και θα μας σκοτώσουν όλους. Ο παραγωγός τον ρωτάει πόσο χρονών είναι και η απάντηση είναι 45 και αμέσως τον ξαναρωτάει αν έχει πάει στρατιώτης, οπότε ο ακροατής με καμάρι και στόμφο απαντάει, ότι είναι Έλληνας πατριώτης. Στη συνέχεια ο παραγωγός τον ρωτάει αν έχει πάει σχολείο αλλά συνεχίζει χωρίς να ακούσει απάντηση να εξηγεί τι είναι ο αρβανίτης. Και τότε του έρχεται η επίθεση. Δεν ξέρεις εσύ, ουρλιάζει ο ακροατής. Εσύ είσαι εκεί βολεμένος, εγώ ζω στην επαρχία και τους ξέρω αυτούς τους γκαζολούς και τους αρβανίτες. Έχω το όπλο στην πόρτα κι αν πλησιάσει κανένας γκαζολός ή αρβανίτης θα τον τουφεκίσω, να ουρλιάζει.

[...] Τον 45χρονο δεν τον άκουσα άλλο. Άλλαξα σταθμό αλλά η σκέψη αυτών που είπε συνεχίζει να με βασανίζει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτός ο 45χρονος υπάρχει παντού γύρω μας και είναι αποτέλεσμα λάθος ενημέρωσης ή ακόμα και ηθελημένα στρεβλωμένης ενημέρωσης. Αυτός ο 45χρονος, με όσα ακούγονται καθημερινά από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και όσα διαβάζουμε όλοι από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι ο μόνος. Μπορεί οι πολλοί να καταλαβαίνουν τι σημαίνει γκαζολός και αρβανίτης αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση που γίνεται στις λέξεις είναι σημειολογικά ρατσισμός, που δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που θέλει θρασύτατα και Νόμπελ ειρήνης.»

Διαβάστε το άρθρο ολόκληρο στο OviGreek

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news