Ξεκινάει διάλογος για τις άδειες ραδιοφώνου

Ο Υπουργός Υποδομών μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης αρχίζει το διάλογο με τις Ενώσεις Ραδιοφώνου, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών. Στο διάλογο θα κληθούν όλες οι ενώσεις. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, από τα  συναρμόδια Υπουργεία  Επικρατείας, ΥΠΟΜΕΔΙ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνιών  θα διαμορφωθούν αφού  προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και πλήρης τεχνική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με στόχο να επιτευχθούν οι καλύτερες λύσεις, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών.  Το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ ξεκινά άμεσα τον διάλογο καλώντας σε διαδοχικές  συναντήσεις όλες  τις ενώσεις ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την Ένωση ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) τις επόμενες ημέρες. Επίσης, στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί τεχνική μελέτη για το ραδιοφωνικό χάρτη ολόκληρης της Ελλάδας, ο οποίος είναι ήδη έτοιμος.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται στο παρασκήνιο της αντιπαράθεσης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ενδιαφέρον προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι οι άδειες θα δίνονται σταδιακά, δηλαδή πρώτα θα δοθεί η πρώτη άδεια, στη συνέχεια η δεύτερη άδεια και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία αν η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τις ραδιοφωνικές άδειες, κάτι το οποίο ωστόσο φαίνεται δύσκολο λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Επίσης δεν είναι γνωστό αν η διαδικασία της αδειοδότησης του ραδιοφώνου θα γίνει και αυτή απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Τύπου, ή αν θα συσταθεί μέχρι τότε το ΕΣΡ για να την προχωρήσει.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε πόση βαρύτητα θα έπρεπε να δώσουμε στις διάφορες πληροφορίες που έχει διαρρεύσει κατά καιρούς κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, όπως για παράδειγμα για μείωση της απόστασης μεταξύ δυο γειτονικών ραδιοσταθμών, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αδειοδοτούμενοων ραδιοφωνικών σταθμών -και κατά πόσο η αύξηση των σταθμών συμβαδίζει με το υποτιθέμενο κριτήριο της βιωσιμότητας που θα εφαρμοστεί για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης, στο ψυγείο φαίνεται ότι θα παραμείνουν για καιρό οι σκέψεις για ραδιόφωνο εθνικών οδών και ψηφιακής ραδιοφωνίας.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΣΡ και με τον κατάλογο λειτουργούντων (και μη) ραδιοφωνικών σταθμών αναρτημένο στην Βικιπαίδεια, μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί 1022 ραδιοφωνικοί σταθμοί (429 από το Υπουργείο Τύπου και 593 από το ΕΣΡ)

Εγγραφή στο all greek radio news