Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2010

Έτος ΔΝΤ το 2010, με τεράστιες επιπτώσεις στο ιδιωτικό και το κρατικό ραδιόφωνο. Η Ε.ΡΑ. αποδεκατισμένη από τις απολύσεις των συμβασιούχων, χάνει μεγάλο κομμάτι του προσωπικού της, ενώ οι διοικητικές ανακατατάξεις στην ΕΡΤ (Αντώνης Ανδρικάκης και Μαργαρίτα Μυτιληναίου παρέδωσαν τη θέση τους στους Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μαρίνα Λαχανά αντίστοιχα) και ο σφιχτός προϋπολογισμός προαναγγέλουν περικοπές, έως και κλείσιμο περιφερειακών σταθμών. Η "οικονομική εξυγίανση" χτυπάει και τη Βουλή κι έτσι ματαιώνεται η προσπάθεια για το ραδιοφωνικό της σταθμό, το πρόγραμμα ενσωματώνεται στην Ε.ΡΑ. και η συχνότητά της στην Αθήνα παραχωρείται στο Ράδιο Φιλία.

Νέος Χάρτης Συχνοτήτων

Υπό την ανάγκη για οικονομική αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων διατίθεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προς δημόσιο διάλογο ο νέος χάρτης συχνοτήτων των FM ολόκληρης της χώρας. Παρότι ο χάρτης ήταν ήδη γνωστός από το 2008, γνωστές γίνονται οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς ανετρέπεται η ισχύουσα κατανομή των συχνοτήτων ανά νομό, ενώ περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα περίπου 500 σταθμοί να αναγκαστούν να κλείσουν. Αντιδράσεις υπάρχουν από τους σταθμούς της Αττικής για τον περιορισμό της ισχύος εκπομπής και τα προνόμια της Ε.ΡΑ., αλλά και από τους σταθμούς της Εκκλησίας.

Κρίση στα Δημοτικά Ραδιόφωνα
Μαύρα σύννεφα πάνω από τα δημοτικά ραδιόφωνα, καθώς το σχέδιο Καλλικράτης προβλέπει την αλλαγή του καθεστώτος τους σε Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα επιδότησης από τους οικείους δήμους. Καθώς τα περισσότερα λειτουργούν με έλλειμα, ένας τέτοιος περιορισμός ισοδυναμεί με κλείσιμο. Κι ενώ η προθεσμία για την εξυγίανση των οικονομικών τους παρατείνεται στο 2011, πολλά είναι τα προβλήματα στα δημοτικά ραδιόφωνα Πειραιά, Ν. Ηρακλείου και Άνω Λιοσίων, αλλά και Θεσσαλονίκης. Μέρος του παιχνιδιού αποτελούν οι δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη, μετά τις αποκαλύψεις για υπέρογκα κόστη στον Αθήνα 9.84, αλλά και την ίδρυση "προεκλογικών" webradio και τηλεόρασης στο Δήμο Ζωγράφου και Αθήνας αντίστοιχα.

Προβλήματα για τους εργαζόμενους
Η οικονομική κρίση χτυπάει τους εργαζομένους. Απολύσεις στο Βήμα, αναδιάρθωση με απομακρύνσεις στον Μελωδία, διακοπή μετάδοσης μουσικής και  περικοπές μισθών 10% στον Σκάι, περιστολή του ενημερωτικού προγράμματος στον Ant1. Οι τεχνικοί χάνουν με νομοθετική διάταξη τις αυξήσεις που τους επιδίκασε ο οργανισμός διαμεσολάβισης.  Αλλά και στη Θεσσαλονίκη απολύσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Metropolis τον Antenna και τα Αθλητικά Νέα και περικοπές στον ενημερωτικό 102 FM. Απολύσεις και στο Ράδιο Κρήτη.

Αλλαγές στις μπάντες των μεγάλων πόλεων
Στην Αθήνα, ο Orange μετονομάζεται σε Happy, ο Arrena σε Music 89.2 (μετά την αποχώρηση του ΔΟΛ) και το Θέμα 9.89 σε Ράδιο Εννέα (μετά την αποχώρηση της δημοσιογραφικής ομάδας της εφημ. Πρώτο Θέμα). O Freedom μετατρέπεται σε διαδικτυακό ραδιόφωνο και η συχνότητα παραδίδεται σε ανώνυμο σταθμό με λαϊκή και ποπ μουσική. Μετά από μερικούς μήνες παραμονής στις πρώτες θέσεις της ακροαματικότητας των μουσικών ραδιοφώνων, ο παράνομος Hot Radio βγαίνει εκτός αέρα με παρέμβαση της ΕΕΤΤ. Την ίδια στιγμή που στα FM βγαίνει η Φιλία της ΕΡΤ, ο έτερος πολύγλωσσος σταθμός του Δήμου Αθηναίων Athens International Radio, τίθεται βίαια εκτός αέρα. Το ΕΣΡ αρνείται να χορηγήσει Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας, παρά τις αντιδράσεις.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η επέμβαση του Δήμου Χορτιάτη στο κέντρο εκπομπής της Θεσσαλονίκης, που έβγαλε εκτός αέρα 4 παράνομες κεραίες. Μόνο 2 ραδιοσταθμοί κατάφεραν να βγουν ξανά στον αέρα, ενώ εκτός αέρα παραμένουν ο ιστορικός 88μισό και το Ράδιο Άποψις (της Εκκλησίας της Πεντηκοστής).

Κατά τα άλλα μικρά καθημερινά στοιχεία ραδιοφωνικής ζούγκλας δεν έλειψαν ούτε φέτος: Ένας σταθμός πυρπολήθηκε, ένας ιστός στην Κατερίνη βρέθηκε χωρίς αντιρήδες, ένας πίνακας ρεύματος καταστράφηκε, ενώ δύο σταθμοί βρέθηκαν να κλέβουν ρεύμα (ένας στην Αθήνα κι ένας στην Κομοτηνή)

Η ρυθμιστική αρχή
Την τιμητική του είχε φέτος το ΕΣΡ που κλήθηκε να εισπράξει μεγάλα πρόστιμα, αλλά και να συνεχίσει την καταγραφή της ραδιοφωνικής πραγματικότητας, δίνοντας ή απορρίπτοντας νέες βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας. Μόνο στο 2010 (21 χρόνια μετά την ημερομηνία που «κλείδωσε το δικαίωμα νόμιμης εκπομπής») χορηγήθηκαν 10 νέες Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας στην επαρχία ενώ άλλες 118 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Από τους προϋπάρχοντες σταθμούς ανακλήθηκαν 9 βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας (Flash Αργολίδας, Ράδιο Παλλήνη Χαλκιδικής, Ράδιο Κρήτες Χανίων, Ευβοϊκό Κανάλι, Ιόνιο FM Αχαΐας, Top FM και Ράδιο Σιάτιστα Κοζάνης, Μίνι FM Ηλείας και Ράδιο Βερενίκη Λασηθίου) και διατάχθηκε η διακοπή λειτουργίας άλλων 4 ραδιοφωνικών σταθμών.

Παράλληλα η Αθήνα επεκτείνεται κι επισήμως στην περιφέρεια με 56 νέες δικτυώσεις (Real 8, Σκάι 4, Sfera 7, Σπορ FM 7, Nitro 4, Flash 3, Βήμα 3, Πειραϊκή Εκκλησία 2, Kiss 2, Ρυθμος 2, ενώ από μια δικτύωση απέκτησαν οι Μελωδία, DeeJay, Ράδιο Θεσσαλονίκη, Mad, Θέμα, Οασις, Plus Radio, Fresh, Metropolis, Λυδία και Best) ενώ ανακλήθηκαν 12 προϋπάρχουσες δικτυώσεις. 9 σταθμοί δικτυώνονταν παράνομα.

Ασχολήθηκε 3 περιστατικά μη αποστολής εκζητηθέντων στοιχείων, με 43 αιτήσεις μεταβίβασης, 1 μη τήρηση τεχνικών προδιαγραφών, 31 περιπτώσεις εκπομπής από 2ο κέντρο εκπομπής και 28 από παράνομη επιπλέον συχνότητα, ενώ 3 σταθμοί εξέπεμπαν παράνομα και σε άλλο νομό. Τέλος, υπήρξαν δυο περιπτώσεις που συζητήθηκε το δηλωθέν περιεχόμενο προγράμματος.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news