Κρατικό ραδιόφωνο της Τουρκίας απέλυσε παραγωγό για αντικυβερνητικά σχόλια

Ο Cem Ceminay, ο οικοδεσπότης και παραγωγός της εκπομπής στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, TRT FM απολύθηκε μετά την ανάγνωση ενός tweet που επέκρινε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) κατά τη διάρκεια της εκπομπής.
Σύμφωνα με την ρεπορτάζ από το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, το tweet που προκάλεσε την απόλυση του ραδιοφωνικού παραγωγού Ceminay αναφέρεται σε κουτιά παπουτσιών. Το κουτί παπουτσιών έγινε σύμβολο για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, το οποίο έφτασε στο κοινό στις 17 Δεκέμβρη του 2013, εμπλέκοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τότε, τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party).

Η αστυνομία είχε βρει συνολικά 2.500.000 $ και € 1.500.000 - όλα σε μετρητά - κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του στην οικία του πρώην Γενικού Διευθυντή της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κατά της διαφθοράς.

Ο Ceminay απολύθηκε από τον ραδιοσταθμό ως αποτέλεσμα απόφασης από τις αρχές του TRT στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015. Ο Zafer Akçay πήρε τη θέση του ως ραδιοφωνικός παραγωγός και οικοδεσπότης στη ραδιοφωνική εκπομπή.

"Ο Beyaz είναι τυχερός. Μερικοί δεν είχαν καν την ευκαιρία να δώσουν εξηγήσεις σε ζωντανή εκπομπή”, δήλωσε ο Ceminay στο λογαριασμό του στο Twitter στις 10 Ιανουαρίου, αναφερόμενος στο ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό, όπου το γραφείο του εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα για την εκπομπή "Beyaz Show" και εναντίον του δημοσιογράφου Beyazıt Öztürk και μιας ακροάτριας για φερόμενη διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Η ακροάτρια στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, Ayşe Çelik, αφού συστήθηκε ως εκπαιδευτικός, εξέφρασε την απογοήτευσή της, στις 8 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν απεικονίζουν με ακρίβεια την τρέχουσα σύγκρουση στη νοτιοανατολική Τουρκία και ότι παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Ακόμα κι αν το Kanal D, που μεταδίδει το πρόγραμμα, και ο οικοδεσπότης Öztürk ζήτησαν συγγνώμη για όσα είπε η Çelik σχετικά με το πρόγραμμα, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Bakırköy φέρεται να ερευνά τόσο τον Öztürk όσο και τον παραγωγό του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι διαδίδονται ιδέες για τρομοκρατία.

Σε ένα άλλο tweet την Τρίτη, ο Ceminay δήλωσε: “Φαίνεται ότι το πρωινό μποτιλιάρισμα είναι μια μιζέρια και το ραδιόφωνο αφόρητο χωρίς εμένα. Καλή τύχη σε όλους σας.”

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news