"Του Ερυθρού Σταυρού οι αναζητήσεις" σε ψηφιακή μορφή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της UNESCO για την οπτικοακουστική κληρονομιά, στις 27 Οκτωβρίου, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) πρόκειται να παρουσιάσει μια μοναδική συλλογή ραδιοφωνικού αρχείου και άλλων ηχογραφήσεων που αφηγούνται την ιστορία μισού αιώνα ανθρωπιστικού έργου, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη δεκαετία του 1990.

"Εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, αυτό το αρχείο ήχου προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων επικοινωνίας της ΔΕΕΣ", δήλωσε η Florence Zürcher, υπεύθυνη του αρχείου.

Όταν η ΔΕΕΣ κλήθηκε να μεταδώσει τα μηνύματα της στα ραδιοφωνικά προγράμματα της Ελβετικής Ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποίησε αποτελεσματικά αυτό το μοναδικό εργαλείο, διαβιβάζοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ονόματα των απελευθερωμένων αιχμαλώτων πολέμου, καθιστώντας ευκολότερο τον επαναπατρισμό τους.

Το 1948 αποδόθηκε στην ΔΕΕΣ μια ραδιοφωνική συχνότητα για αποκλειστική χρήση της. «Είναι ασυνήθιστο για μια οργάνωση όπως η ΔΕΕΣ να αποκτά μια τέτοια συχνότητα», είπε η κυρία Zürcher. "Το να βρεθεί η ΔΕΕΣ στο ίδιο επίπεδο, σαν να λέμε, με κυρίαρχα κράτη είναι ένας τρόπος αναγνώρισης της σημασίας των δραστηριοτήτων της."

Μετά τη μεταπολεμική περίοδο, η ΔΕΕΣ σταδιακά άρχισε να χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο για στείλει το μήνυμά της σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να γίνει περισσότερο γνωστή. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, γεννήθηκε η Ραδιοφωνική Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού. Στα πλαίσια διαφόρων εκπομπών, όπως αυτών που μετέδιδαν συζητήσεις με εκπροσώπους της ΔΕΕΣ ή παρουσιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της ΔΕΕΣ μετά τον πόλεμο παραβρέθηκαν στο ραδιοφωνικό studio του οργανισμού για τα ακόλουθα 30 χρόνια. "Αν και ορισμένες από τις φωνές μπορεί πλέον να ηχούν ντεμοντέ, έχουν ωστόσο τη μαγική ικανότητα να μας φέρνουν αμέσως πίσω στο παρελθόν της ΔΕΕΣ", δήλωσε η κα Zürcher.

Οι ηχογραφήσεις της ΔΕΕΣ είναι ένας τρόπος να διατηρούνται καταγεγραμμένα μια σειρά από αξιοσημείωτα γεγονότα - ένας πολύτιμος πόρος που συμπληρώνει τα γραπτά, κινηματογραφικά και φωτογραφικά αρχεία της οργάνωσης. Ένα πενταετές πρόγραμμα συντήρησης έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Ελβετικό Εθνικό Ηχητικό Αρχείο με την υποστήριξη της Memoriav, μιας ένωσης που ιδρύθηκε για την προστασία της οπτικοακουστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελβετίας, προκειμένου να επιτρέψει στους ερευνητές και τους λοιπούς ενδιαφερομένους να συμβουλεύονται το αρχείο σε ψηφιακή μορφή.

Πηγή: ΔΕΕΣ, RNW Media Network

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news