Ποιες περιοχές «σπάνε» και ποιες είναι οι «υπερ-περιοχές»

Ανακατατάξεις προβλέπει ο νέος χάρτης συχνοτήτων για την επαρχία, καθώς σε 16 περιπτώσεις αντικαθίσταται η έννοια κάλυψης ολόκληρου του νομού από την έννοια της «Περιοχής Κάλυψης». Έτσι κάποιοι σταθμοί θα κληθούν να συρρικνώσουν την εμβέλειά τους στα πλαίσια της νέας περιοχής κάλυψης, ενώ λίγοι «τυχεροί» θα έχουν το προνόμιο να εκπέμπουν στις λεγόμενες «υπερ-περιοχές» από μεγάλα υψόμετρα, καλύπτοντας έως και 4 νομούς ταυτόχρονα. Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές που προκύπτουν:

1. Νομός Αχαΐας: ορίζονται δύο διακριτές περιοχές κάλυψης, μία για την Πάτρα και μία για το Αίγιο. Μέχρι σήμερα καλύπτονταν και οι δύο περιοχές κατά βάση από τους ίδιους σταθμούς.

2. Θεσσαλία: Το κέντρο εκπομπής Δοβρούτσι στα Τρίκαλα ορίζει μια «υπερπεριοχή» με 16 συχνότητες που θα καλύπτουν νόμιμα τους νομούς Τρικάλων και Λαρίσης, και μέρος των νομών Καρδίτσας και Μαγνησίας (περίπου όπως ατύπως γίνεται σήμερα). Οι νομοί Λαρίσης, Καρδίτσας και Μαγνησίας διαθέτουν επίσης ο καθένας από μια ανεξάρτητη δική του περιοχή κάλυψης. Στη Μαγνησία ορίζεται μια ενιαία περιοχή που καλύπτει πλέον και τις Σποράδες.

3. Νομός Έβρου: θα χωρίζεται στο βόρειο (Πυθίο, Σουφλί) και το νότιο κομμάτι (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη). Σήμερα οι υπάρχοντες σταθμοί είναι χωρισμένοι στις δυο περιοχές ήδη, ενώ υπάρχουν λίγοι σχετικά σταθμοί που καλύπτουν ολόκληρο το νομό με αναμεταδότες.

4. Νομός Καβάλας: παραμένει περίπου όπως σήμερα, 6 προνομιούχοι ωστόσο θα δικαιούνται να καλύπτουν σε μια «υπερ-περιοχή», ολόκληρη σχεδόν την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη από τη Θάσο (περίπου όπως ατύπως γίνεται σήμερα).

5 .Νομός Ιωαννίνων: Θα υπάρχουν δυο περιοχές, μια που θα καλύπτει ολόκληρο το νομό (κέντρα Βασιλικό και Λυγκιάδες) και άλλη μία μικρότερη, που θα καλύπτει μόνο την περιοχή του Μετσόβου.

6 . Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Ο νομός «σπάει» σε 3 περιοχές κάλυψης, μια που καλύπτει το Αγρίνιο και την Ναύπακτο, άλλη μία που καλύπτει μόνο το Αγρίνιο και μια για το Μεσολόγγι.

7. Νομός Εύβοιας: Σπάει σε 4 περιοχές κάλυψης. 

  • Αποκτά μια μικρή περιοχή στα νότια, για την Κάρυστο και την περιφέρεια, που «ξύνει» και τα Μεσόγεια της Αττικής (περίπου όπως σήμερα).
  • Μια δεύτερη περιοχή καλύπτει τη Νεά Στύρα, το νησί της Σκύρου, την Αμάρυνθο, την Ερέτρεια και τα νοτιοανατολικά παράλια.
  • Το κέντρο εκπομπής της Χαλκίδας μεταφέρεται μέσα στην πόλη (κάτι που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις τόσο από σταθμούς όσο κι από κατοίκους).
  • Το βόρειο κομμάτι της χερσονήσου καλύπτεται από μια τέταρτη περιοχή κάλυψης, που όμως δεν φτάνει μέσα στην πόλη της Χαλκίδας.

8. Νομός Φθιώτιδας: Χωρίζεται σε 2 περιοχές. Μια περιοχή καλύπτει τη Λαμία και τη Σπερχειάδα. Μια άλλη περιοχή καλύπτει την Εθνική Οδό από την Τραγάνα μέχρι τη Γλύφα, μη συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Λαμίας. Μέχρι πρότινος οι τοπικοί σταθμοί εξέπεμπαν με διπλούς αναμεταδότες και από τα δύο κέντρα εκπομπής. Πριν από 2 χρόνια είχε υπάρξει η φήμη ότι η δεύτερη περιοχή κάλυψης προορίζεται για εκμετάλλευση από τους αθηναϊκούς ραδιοσταθμούς που θα επιδιώξουν κάλυψη κατά μήκος της Εθνικής Οδού.

9. Νομός Βοιωτίας: Σπάει σε 2 περιοχές. Μία περιοχή καλύπτει τη Λειβαδιά, μια άλλη τη Θήβα και την Αταλάντη. Κάποιες τοποθεσίες στα ενδιάμεσα καλύπτονται και από τις δυο περιοχές.

10. Νομός Αρκαδίας:Συνεχίζει να υπάρχει το κέντρο της Ασέας, όμως θεσμοθετείται μια «υπερπεριοχή» για τους 9 σταθμούς που εκπέμπουν από τα Δολιανά, καθώς θα μπορούν να καλύπτουν και την Αρκαδία και την Αργολίδα.

11. Νομός Αργολίδας: Διατίθεται μια μικρή περιοχή κάλυψης για το Άργος και το Ναύπλιο, και μια ευρύτερη περιοχή κάλυψης από τα Δίδυμα όρη.

12. Νομός Λακωνίας: Αναφέρονται 2 περιοχές κάλυψης. Οι πομποί της Αναβρυτής καλύπτουν την πόλη της Σπάρτης και το βόρειο κομμάτι του Νομού, ενώ οι πομποί σε Ρειχιά και Ασωπό θα καλύπτουν το παραλιακό κομμάτι (Γύθειο, Σκάλα, Μολάοι και Κύθηρα). Σήμερα πολλοί σταθμοί της Σπάρτης διαθέτουν συγχρονισμένους αναμεταδότες για να καλύπτουν και το νότιο κομμάτι, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί σταθμοί που παίζουν μόνο στα νότια. Τα Κύθηρα που σήμερα έχουν αποκλειστικά δικούς τους σταθμούς, αστειωδώς αναφέρονται στην τελευταία περιοχή κάλυψης, καθώς ολόκληρο το νησί δεν μπορεί να καλυφθεί από το κέντρο εκπομπής στη Λακωνία.

13. Νομός Κορινθίας: Δύο περιοχές κάλυψης: το ένα καλύπτει την πόλη της Κορίνθου από τον Όσιο Πατάπιο, το άλλο την περιοχή του Ξυλοκάστρου και τα απέναντι παράλια.

14. Νομός Λέσβου: διαχωρίζεται η Λήμνος

15. Νομός Κυκλάδων: 6 περιοχές κάλυψης, μερικώς αλληλεπικαλυπτόμενες, περίπου όπως είναι σήμερα: Σύρος, Νάξος,  Πάρος , Σίφνος, Τήνος-Άνδρος-Μύκονος, Θήρα.

16. Νομός Δωδεκανήσου κλπ:  Λέρος, Πάτμος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Καστελόριζο και Γαύδος διαθέτουν η καθεμιά δικιά τους περιοχή κάλυψης. Δεν φαίνεται σαφώς η δυνατότητα κάλυψης κάποιου σταθμού σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, σε πολλούς νομούς, παρότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συχνοτήτων από διαφορετικά κέντρα εκπομπής προς την ίδια περιοχή κάλυψης , τα πολλαπλά κέντρα εκπομπής στους νομούς αυτούς έχουν κάποιες συχνότητες που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη (100-200KHz), που σημαίνει ότι πιθανότατα θα λειτουργούν συμπληρωματικά από τους ίδιους σταθμούς, μειώνοντας τον αριθμό των σταθμών. που θα εκπέμπουν. Πρόκειται για τους Νομούς Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας και Κοζάνης.

Εγγραφή στο all greek radio news