Skip navigation.

Δευτερεύον μενού

Ελληνική ραδιοφωνία και... πάσης Ευρώπης

ΤΟ ΠΡΩΤΟ: Η ελληνική φωνή στην καρδιά της Ευρώπης.  
Η Ευρώπη κι ο κόσμος δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας προωθεί την επικοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών, δεδομένων, φωνής κτλ σε μεγάλες αποστάσεις πιο οικονομικά και πιο εύκολα. Και φυσικά το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δεν μπορούσε παρά να εκμεταλλευτεί τη νέα κατάσταση.

Έτσι, ήδη τα τελευταία χρόνια οι ομογενείς μας σε Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία κ.α έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα απευθείας από την πατρίδα. Η ΕΡΤ  και πολλοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν συμβεβληθεί με αντίστοιχους τοπικής εμβέλειας στο εξωτερικό, ο οποίοι και αναμεταδίδουν το ελληνικό πρόγραμμα. Η δορυφορική τηλεόραση, τα καλωδιακά δίκτυα στις ΗΠΑ και αλλού μιλούν πλέον και ελληνικά, ενώ η ψηφιακή ραδιοτηλεόραση βαδίζει με πολλές υποσχέσεις.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, επιχειρηματικά δραστηριοποιημένοι ιδρύουν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία έρχονται σε επικοινωνία με την πατρίδα. Ακούσαμε μάλιστα πρόσφατα τοπικό σταθμό της Λακωνίας (FLY FM) να συνδέεται δορυφορικά με ανάλογο της Αυστραλίας την περίοδο των γιορτών για ανταλλαγή ευχών μεταξύ συγγενών και γνωστών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενδεικτικά θα ασχοληθούμε με την ενδιαφέρουσα περίπτωση του ΠΡΩΤΟΥ, του ραδιοφωνικού σταθμού με έδρα το Ντισσελντορφ, που καλύπτει δορυφορικά ολόκληρη την Ευρώπη και ακούγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω αναμεταδόσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα με αναφορές σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς που επιτελούν εξίσου αξιόλογο έργο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Έδρα : Dϋsseldorf (Nordrhein-Westfalen) Γερμανίας
Εκπομπή :
 • μέσω δορυφόρου Eutelsat, Hotbird 5, Fr. 11.054, SR 27500, FEC 5/6, ανατολικά, ψηφιακά και ελεύθερα προς ολόκληρη την Ευρώπη
 • μέσω αναμετάδοσης στα FM σε πολλές περιοχές της Ελλάδας 
 • Πρόγραμμα :  ψυχαγωγικό, πολιτιστικό και ενημερωτικό
  Web Site: www.toproto.gr
  Σας αφήνω για περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο τύπου που λάβαμε:
  "Ελληνικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης Ευρώπης.
  Σύγχρονη και πανευρωπαϊκή επικοινωνία."

  Η νέα διάσταση στο πανευρωπαϊκό στερέωμα των Μέσων Ενημέρωσης. Οι Έλληνες της Ευρώπης συνεισφέρουν το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, έχοντας βρει τον δικό τους ελεύθερο, ανεξάρτητο, σύγχρονο, επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο ενεργούς συμμετοχής στη διαδικασία της ενοποίησης. Αυτό εκπροσωπεί το Ελληνικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης Ευρώπης. Τη δυνατότητα όχι μόνο να συμμετάσχει κανείς στη ροή της εποχής του αλλά και να την επηρεάζει. Το Ελληνικό Κέντρο Ενημέρωσης Ευρώπης με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του. Ένας από τους στόχους του είναι η υπεράσπιση και προώθηση των ελληνικών συμφερόντων από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπου συμπεριλαμβάνονται η τηλεόραση, η ραδιοφωνία και τα έντυπα υλικά, στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης. Η προώθηση και διασφάλιση της συνεργασίας με ελληνικούς Οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ανήκουν στα άμεσα σχέδια του Κέντρου.

   

  "Ο Πρώτος Ελληνικός Ραδιοσταθμός της Ευρώπης, 
  Η φωνή του απόδημου Ελληνισμο και Η Ευρωπαϊκη Φωνη της Ελλαδας"

  Ο Hellenic Radio Europe 1 ή "Το Πρώτο", είναι ο πρώτος ελληνικός ραδιοσταθμός που εκπέμπει εκτός Ελλάδας μέσω δορυφόρου Eutelsat, Hotbird 5, Fr. 11.054, SR 27500, FEC 5/6, ανατολικά, ψηφιακά και ελεύθερα και λαμβάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος κ.λ.π.) και με μεγαλύτερη δορυφορική εγκατάσταση στη Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ). "Το Πρώτο" αναμεταδίδεται στα πλαίσια του συστήματός του Audiobroadcastιng στην Ελλάδα από πολλούς ραδιοσταθμούς σε αρκετές περιοχές και σε συγκεκριμένες ώρες, οπότε στην Ελλάδα λαμβάνεται το πρόγραμμά του, εκτός δορυφόρου και μέσω FM. Εδώ και πολλά χρόνια οι απόδημοι Έλληνες της Ευρώπης ήταν αποκομμένοι από την ελληνική και ευρωπαϊκή επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία και είχαν τον πόθο να αποκτήσουν ένα δικό τους ραδιοσταθμό ο οποίος θα εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους και θα τους έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά. Οι ακροατές στην Ελλάδα αποκτούν πλέον ένα έγκυρο ευρωπαϊκό μέσο επικοινωνίας. 

  Το Πρώτο ιδρύθηκε από απόδημους  Έλληνες, για τους απόδημους και όλους τους Έλληνες, για να εκπληρώσει την επιθυμία αυτή και να τους προσφέρει την ευκαιρία ενεργούς συμμετοχής στο καθημερινό πρόγραμμά του και την δυνατότητα επικοινωνίας με όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται στην Ευρώπη, την Κύπρο ή αλλού.  Την 1η Μαίου 1999 ξεκίνησε τα πρώτα λειτουργικά του τέστ που διήρκεσαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ακολούθησαν η ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών συστημάτων, το ξεκίνημα των εργασιών για το στήσιμο του συστήματος Audiobroadcastιng που θα προσφέρει στους ραδιοστασθμούς στην Ελλάδα και τα τελευταία τεχνικά τέστ. Από τις 27 Σεπτεμβρίου "Το Πρώτο" είναι και πάλι στον αέρα, ώστε σταδιακά και με επίσημη έναρξη την 28η Οκτωβρίου να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία αλλά και το λειτούργημά του. 

  Η ανταπόκριση των Ελλήνων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ήδη τεράστια και ήταν άλλωστε αναμενόμενη. Στην Ευρώπη ζουν και εργάζονται 1.000.000 Έλληνες. Τη στιγμή αυτή το ακροατήριο Του Πρώτου αγγίζει στην Ευρώπη και την Ελλάδα τους 600.000 Έλληνες, με συνεχώς αυξανόμενη τάση και με άμεσο στόχο να ξεπεράσει τα 2.500.000 ακροατές, μόλις το γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Με την ίδρυση "Του Πρώτου" όμως, αποκτά και η ελληνική πολιτεία ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας με τους απόδημους Έλληνες της Ε.Ε. Οι ελληνικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού αποκτούν για πρώτη φορά την δυνατότητα να προβληθούν και να διαφημιστούν στο εξωτερικό με τρόπο άμεσο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό.

   ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  Το Πρώτο ελληνικό δορυφορικό ραδιόφωνο της Ευρώπης, εκπέμπει σε  24 ωρη βάση  ειδικά ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και ενημερωτικά προγράμματα. Επίσης εκπέμπει και στην Ελλάδα τόσο μέσω δορυφορικής λήψης όσο και μέσω FM.
  Ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός μπορεί δικαιολογημένα να χαρακτηρίζεται σαν μια γέφυρα καθημερινής, ζωντανής επικοινωνίας μεταξύ της πατρίδας μας και όλων των ξενιτεμένων συμπατριωτών μας.  Το δύσκολο αυτό έργο που ξεκίνησε σαν ιδέα αρκετά χρόνια πριν, έγινε πραγματικότητα εδώ και έναν χρόνο. Χρειάστηκε πολύ δουλειά, πολύ μεράκι  μα προπαντός πολύ υπευθυνότητα για να έχουμε σήμερα σαν αποτέλεσμα τους χιλιάδες ακροατές από όλα τα μέρη του κόσμου που επικοινωνούν τηλεφωνικώς καθημερινά για να εκδηλώσουν  και να εκφράσουν την αγάπη τους.

  ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ     18.10.99
  ΚΡΟΝΟΣ FM   Αναμετάδοση από 23-09 η ώρα (Ελληνική ώρα) και προσεχώς 
  Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  100,9  FM Stereo                                             24ωρο                                              ΚΟΖΑΝΗ              101,2 FM Stereo
  ΜΑΞΙΜΟΥΜ FM 93,6 FM Stereo            από 23-09 η ώρα
  ΘΡΑΚΗ, ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Βόρειο ΑΙΓΑΙΟ
  ΡΩΜΑΙΟΣ FM   94     106,2    88,2 FM Stereo
  Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                από 14-15, 16-17, 22-09 η ώρα
  ΝΕΟ  ΚΥΜΑ     107,5     105,7 FM Stereo
  ΡΟΔΟΣ,    ΧΑΛΚΗ,     ΣΥΜΗ,   ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ,    ΚΑΡΠΑΘΟΣ  από 13-09 η ώρα
  ΤΡΙΤΟ ΚΑΝΑΛΙ   104  105   91,9   103,2 FM Stereo
  ΦΛΩΡΙΝΑ,     ΚΑΣΤΟΡΙΑ            από 23-09 η ώρα
  ΔΡΑΜΙΝΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ    92,4 FM Stereo
  ΔΡΑΜΑ          24ωρο
  ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2   92,3
  Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ   ΚΑΙ    ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ    92,6 FM Stereo      από 14-17, 20-21, 23-09 η ώρα
  ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  ΣΑΦΤ FM 102,6 FM Stereo           24ωρο
  ΛΑΜΙΑ
  ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ FM 89,6 FM Stereo           από 14-17, 20-21, 23-09 η ώρα
  ΣΕΡΡΕΣ
  ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ FM Stereo  101,7 101,8 105,5        από 23-09 η ώρα
  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
  ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 102,3 FM Stereo ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
  EURO FM      103,5   FM Stereo  ΧΑΝΙΑ    ΡΕΘΥΜΝΟ
  ΔΙΑΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ  FM Stereo 96,6   97,2   93 
  ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 
   TETRIS FM                    92,8 
  Νομός Ηλείας    και Ιόνια νησιά Ζάκυνθος Κεφαλονιά
  24:00 � 12:00
  ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ  (ΚΥΠΡΟΣ)    92,5   FM Stereo 
  ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 
  ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑ    ΛΕΥΚΩΣΙΑ  (ΚΥΠΡΟΣ)     100,7 FM Stereo              Προσεχώς
  ΠΑΝΚΥΠΡΙΟ
  γεωγραφική τοποθεσία: 

  Εγγραφή στο all greek radio news