Η πρώτη και η τελευταία εκπομπή του Αλέξανδρου Κλώσσα στην ERT Open

Μπορεί οι παραγωγοί της ΕΡΤ Open να περνούν απέναντι για να ξαναπάρουν θέσεις στα στούντιο του Ραδιομεγάρου, ωστόσο κάποιοι άλλοι, οι λεγόμενοι «αλληλέγγυοι», οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουν το ακροατήριο των ελεύθερων συχνοτήτων των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ένας από αυτούς είναι ο Αλέξανδρος Κλώσσας, απολυθείς από την ΕΡΤ το Γενάρη του 2012, πρώην συντάκτης της Ελευθεροτυπίας και σήμερα της Huffington Post, ο οποίος από το Δεκέμβρη του 2014 βρέθηκε ξανά για έξι μήνες στα μικρόφωνα του Πρώτου Προγράμματος. Στη σημερινή του εβδομαδιαία εκπομπή αποχαιρέτησε το κοινό του.

Στην εκπομπή του αυτή θυμήθηκε την πρώτη του εκπομπή στις 23 Δεκέμβρη, όταν οι εργαζόμενοι της ERT Open του πρότειναν να κάνει μια εβδομαδιαία εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ήταν η πρώτη του εκπομπή στο ραδιόφωνο και είχε πάρα πολύ τρακ, γι' αυτό και είχε ετοιμάσει με ακρίβεια το κείμενο το οποίο θα εκφωνούσε, ώστε να αποφύγει να χάσει τα λόγια του από την πίεση της πρώτης φοράς. Η πρώτη ατάκα αφορούσε την αδυναμία της τότε Κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πρώτο τραγούδι ήταν το «Αυλαία και Πάμε». Τελικά, παρότι ο Αλέξανδρος μαζί με τον ηχολήπτη βρέθηκαν στο στούντιο για μια ολόκληρη ώρα, μεταδίδοντας ειδήσεις, σχόλια και μουσική, η εκπομπή αυτή δεν βγήκε ποτέ στον αέρα λόγο τεχνικού προβλήματος. Ο μόνος ακροατής της ήταν ο ηχολήπτης.

Θυμήθηκε μάλιστα τη μητέρα του, που τον πήρε τηλέφωνο λίγη ώρα μετά τη λήξη της εκπομπής. Είχε το ύφος της μητέρας που είχαν πειράξει το παιδί της. «Παιδί μου τι σου κάνανε» του είπε εκνευρισμένη, και του εξήγησε ότι η εκπομπή δεν βγήκε -ενώ ο ίδιος το ήξερε ήδη

«Όταν μου είπαν να κάνω αυτήν την εκπομπή σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να είναι περισσότερο μουσική και λιγότερο οικονομικοπολιτική, Έκατσα έφτιαξα πολλά μουσικά αφιερώματα τις πρώτες μέρες, από τζαζ, ξένη μουσική, ρεμπέτικα και διάφορα πράγματα. Η επικαιρότητα δεν μου επέτρεψε ποτέ να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε η ERT open όταν μου πρότεινε αυτήν την εκπομπή ήταν η ψυχοθεραπεία του να ψάχνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μουσικές για αυτήν εδώ την εκπομπή. Πολλές φορές παραπάνω από ένα κομμάτι δεν κατάφερνα να παίξω λόγο της επικαιρότητας, ωστόσο εγώ συνέχισα να στήνω μουσικές εκπομπές. Έτσι, αποφάσισα αυτά τα 13 λεπτά πριν σας αποχαιρετίσω να παίξω μουσική.»

«Εσκεμμένα δεν έχω δώσει τον αριθμό για τα μηνύματα, μην έρθουν τίποτα περίεργα μηνύματα και μας πάρουν τα ζουμιά εδώ πέρα. Μπορεί να ξεκινάει μια καινούρια αρχή, ωστόσο κάθε τέλος δημιουργεί μια στενοχώρια. Οι καλές στιγμές μένουν ωστόσο στην καρδιά μας και γίνονται οδηγός για τις νέες προσπάθειες. Μακάρι ο αγώνας ενάντια στο μαύρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να δείξει το δρόμο για τον αγώνα ενάντια στο μαύρο της ζωής μας.»

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news