Στη Βουλή η επιτροπή θεσμών για τον Ταγματάρχη και την ΕΡΤ: «άνοιγμα όλων των δομών που μπορούμε»

Συζητάει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την επικύρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας ΕΡΤ ΑΕ. Τη συνεδρίαση συντονίζει η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ τη συζήτηση άνοιξε (χωρίς να είναι υποχρεωμένος) ο Υπουργός Νίκος Παππάς. Η σχετική συνεδρίαση πραγματοποιείται εσπευσμένα, καθώς ήδη ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει σήμερα, ενώ η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδοάδας αναβλήθηκε λόγω της Συνόδου Κορυφής. Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Λάμπης Ταγματάρχης και Πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, οι οποίοι επίσης τοποθετούνται.

Υπάρχουν κάποιοι «εκτός της αίθουσας του Κοινοβουλίου με συμφέροντα άλλα, που τους ενοχλεί», επεσήμανε ο Υπουργός. «Έχω υποστεί κρητική καθότι δεν επέλεξα άτομα με βάση την εγγύτητα στις δικές μου πολιτικές θέσεις. Δεν νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Κανείς εκ των υποψηφίων δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε ή θα ψηφίσει. Ακούστηκαν κριτικές από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές -με βασική κριτική ότι αποκλείονται οι εργαζόμενοι απο το διοικητικό συμβούλιο, κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό. Ακούστηκαν και άλλου είδους κρητικές, και ότι έχουμε πλαφόν στις δαπάνες και για τον προϋπολογισμό. [...] Για μας αυτό αποτελεί και μια ένδειξη ότι υπάρχουν εκατέρωθεν αλληλοεξουδετερώμενες κριτικές, για τις οποίες πρέπει να τοποθετηθούμε. Δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και νομίζω ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται εντός της επιτροπής είναι σε θέση να την υλοποιήσουν. [...] Ο κύριος Ταγματάρχης στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ έβγαλε πλεόνασμα 3 εκατομμυρίων ευρώ. [...]»

Ο Διονύσης Τσακνής μίλησε σε συμφιλιωτικό τόνο: «Αποδέχτηκα αυτήν την πρόσκληση ως μία ουτοπική πρόταση -υποκλίνομαι στους αγώνες των εργαζομένων για την περίφανη στάση τους και βρέθηκα μαζί τους. Κανείς εργαζόμενος της ΕΡΤ δεν πρέπει να ξεχάσει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Η συμπαράσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες από το αυτοδιαχειριζόμενο εγείρημα, αποτελεί πολύτιμη εμπειρία ένα νέο εργασιακό ήθος που πρέπει να υπάρξει. Υπάρχει δικαιολογημένα στους εργαζόμενους μια πικρία και οι το νέο ΔΣ πρέπει να αποκαταστήσει το περί δικαίου άισθημα. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η ΕΡΤ με έναν εμφύλιο πόλεμο.»

«Ανοιγμα όλων των δομών που μπορούν να ανοίξουν με βάση την οικονομική δυνατότητα και τη δυνατότητα των εργαζομένων» προανήγγειλε ο Λάμπης Ταγματάρχης. «Πράξη Δημοκρατίας, και μεγάλη προσδοκία το άνοιγμα της ΕΡΤ -ο ελάχιστος φόρος τιμής στους εργαζόμενους που χάθηκαν εξαιτίας του εφιαλτικού μαύρου. Κατανοώ τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτά γιατί το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι νίκη της δημοκρατίας και των εργαζομένων.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε θετικές κινήσεις τις προηγούμενης θητείας του, όπως οργανωτικές και τεχνολογικές αποφάσεις. «Όταν λέω "δημιουργήσαμε", εννοώ όλους τους άξιους εργαζόμενους της ΕΡΤ με δική μου παρουσία», διευκρίνησε. «Η ΕΡΤ πρέπει να ξαναγίνει ο βασικός φορέας του Ελληνικού Πολιτισμού».

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news