Μέσω ΕΣΡ οι κόντρες στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Κοζάνης

«Παράνομη μεταβολή της φυσιογνωμίας του ραδιοφωνικού σταθμού» διέγνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το ραδιοφωνικό σταθμό Veto FM του νομού Κοζάνης, χωρίς ωστόσο να επιβάλει πρόστιμο. Όπως εξηγεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, μετά από τυχαία δειγματοληπτική ακρόαση της ραδιοφωνικής ροής μιας συγκεκριμένης ημέρας, βρέθηκε ότι μεταδόθηκαν δυο δίωρες ενημερωτικές εκπομπές, παρότι ο ραδιοφωνικός σταθμός είχε δηλωθεί ως «μη ενημερωτικός». Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα έγινε μετά από καταγγελία που υπέβαλε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Αγραφιώτης, ο οποίος διατηρεί καθημερινή ενημερωτική εκπομπή στον ανταγωνιστικό West Radio, τις ίδιες ώρες που μεταδίδονται οι εκπομπές του Σπύρου Κουταβά και του Ζήση Πιτσιάβα στο Veto FM. Στην ίδια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση και για το ραδιοφωνικό σταθμό Κρητόραμα νομού Ηρακλείου.

Η παράλογη νομοθεσία

Η «φυσιογνωμία ραδιοφωνικού σταθμού» αποτελεί μία πρόβλεψη του Νόμου Ρουσόπουλου, με τον οποίο οι ραδιοφωνικοί ραδιοσταθμοί της χώρας κλήθηκαν να δηλώσουν αν είναι «ενημερωτικοί» ή «μη ενημερωτικοί», προκειμένου να προσδιοριστεί ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού και δημοσιογράφων.

Το παράλογο ξεκινάει ωστόσο στο ότι η συγκεκριμένη διάταξη ήταν η μόνη που εφαρμόστηκε από τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ ή χορήγηση νέων αδειών. Έτσι, η «φυσιογνωμία» προγράμματος προσκολλήθηκε αυθαίρετα και κατ' επιλογήν του ιδιοκτήτη του ραδιοσταθμού στις υπάρχουσες προσωρινές βεβαιώσης νόμιμης λειτουργίας και μάλιστα χωρίς δυνατότητα αλλαγής.

Ο παραλογισμός συνεχίστηκε το 2014, με τροποποίηση που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά. Με την τροποποίηση αυτή επιτρέπεται η αλλαγή φυσιογνωμίας ενός «ενημερωτικού» σε «μη ενημερωτικό» σταθμό αλλά όχι το αντιστροφο. Όλως τυχαίως, τη διάταξη αυτή εκμεταλλεύτηκε ραδιοφωνικός σταθμός μεγάλου αθηναϊκού ομίλου, που είχε από καιρό λόγω περικοπών μεταβάλλει το χαρακτήρα του προγράμματός του σε μη ενημερωτικό.

Δηλαδή ένας ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος το 2008 δηλώθηκε ως «μη ενημερωτικός», ακόμη κι αν αποφάσισε τα επόμενα χρόνια να επενδύσει στην ενημέρωση, να «ρίξει χρήμα στην αγορά», και να προσφέρει εκπομπές λόγου στις τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία να το κάνει. Εμμέσως από τη διάταξη αυτή πλήττονται οι μεγάλοι ενημερωτικοί σταθμοί της Αθήνας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε συνεργασίες με μη ενημερωτικούς σταθμούς, καθώς οι ενημερωτικές συχνότητες της περιφέρειας είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Τα παραπάνω είναι παθογένειες που σχετίζονται άμεσα με την αποσπασματική εφαρμογή της νομοθεσίας και την μη χορήγηση αδειών και υπάρχουν ελπίδες ότι θα λυθούν μέσα από κινήσεις της νέας κυβέρνησης, με βάση και τις εξαγγελίες που έχει κάνει.

Φωτό: Σπύρος Κουταβάς

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Μονο στην Ελλαδα γινονται αυτα τα παραλογα.. το να πρεπει να λογοδοτησεις στην πολιτεια για το ειδος της φυσιογνωμιας που θα εχει ο ιδιωτικος σταθμος.. Και σ'αυτο κατα βαθος υποτιθεται οτι κρυβονται εμμεσα τα συμφμεροντα των δημοσιογραφων (συνδικαλιστικα)..  Και στην Αμερικη υπαρχει το αντιστοιχο του 'ΕΣΡ', (το FCC), ως ρυθμιστης και ελεγκτης για μπολικα πραγματα στους σταθμους, ομως το να τους πει τι φυσιογνωμια προγραμματος θα εχουν ή το να πρεπει να δηλωσουν ρητα αν ειναι 'ενημερωτικοι' ή 'μουσικοι', λες και παντρευτηκες  αυτο τον διαχωρισμο για μια ζωη, θα  φαινοταν το λιγοτερο αντιπαραγωγικο κ ανευ λογικης..  

Έτσι ακριβώς είναι. Αλλά οι ξερόλες τζάμπα μάγκες (που στην πραγματικότητα χέζονται πάνω τους μόλις ακούσουν για ΕΣΡ και ΕΕΤΤ και δεν έχουν αντισταθεί 25 χρόνια τώρα για αυτή τη σάποια κατάσταση που επικρατεί) την θεωρούν δεδομένη και φυσιολογική.

Εγγραφή στο all greek radio news