Ο βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ

Ολοκληρώνεται σήμερα, η επεξεργασία του νομοσχεδίου της ΕΡΤ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα οριστεί ημερομηνία για την εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής και την τελική ψήφισή του. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπερψηφιστεί «κατ' αρχήν» από τη Βουλή. Το σημαντικό είναι ότι κατά την επεξεραγσία ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανακοίνωσε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες ανταποκρίνονται στα σχόλια που υπεβλήθησαν από κόμματα και φορείς. 

  • Συμβασιούχοι: παρότι η κυβέρνηση έχει διασαφηνίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο νόμο η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου της παλιάς ΕΡΤ, όπως γίνεται για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, προβλέπεται η μοριοδότηση των τότε συμβασιούχων και όσων έχουν προϋπηρεσία στη δημόσια τηλεόραση, ώστε να προηγηθούν σε περίπτωση που υπάρξει νέα προκήρυξη θέσεων συμβασιούχων
  • Προβλέπεται διαβούλευση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων και ενώσεων των εργαζομένων της εταιρείας κατά τη σύνταξη κανονισμών της ΕΡΤ από το ΔΣ της εταιρίας.
  • Η ΕΡΤ μπορεί να ιδρύει θυγατρικές και άλλα νομικά πρόσωπα, μια προσθήκη είναι αναγκαία κυρίως για να μην υπάρξουν  ζητήματα ανταγωνισμού, σε σχέση με τη δυνατότητα η ΕΡΤ να είναι και πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση -ενδεχομένως δηλαδή η δυνατότητα παρόχου δικτύου να ανατεθεί σε άλλο νομικό πρόσωπο υφιστάμενο της ΕΡΤ
  • Καταγράφεται ρητή υποχρέωση για διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και βιβλίων. Η ΕΡΤ θα διαθέτει κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου των εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίων.
  • Διασαφηνίζεται από πού θα προέρχονται τα μέλη των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου.
  • Αλλάζει το όριο του 25% για τις εξωτερικές παραγωγές, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη συγκρότηση προγράμματος. Πλέον «οι αναθέσεις και οι παροχές αυτές γίνονται με όρους χρηστής διαχείρισης απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αφορούν δε σε πρόγραμμα που ενισχύει το παραγόμενο πρόγραμμα από το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και των συντελεστών της».
  • Προβλέπονται ρητά διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρίες, δηλαδή ρητή υποχρέωση για την μετάδοση προγραμμάτων νοηματική, τον υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης.
  • Διασαφηνίζονται ζητήματα απολαβών για τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Τα αντίστοιχα έγγραφα μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα της Βουλής

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news