Η κυβέρνηση αμφισβητεί το μονοπώλιο της Digea

Μια σειρά από ερωτήσεις, με τις οποίες αμφισβητεί εμπράκτως τη νομιμότητα της σύμβασης με τη Digea, απέστειλε η κυβέρνηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτα από το infocom.gr, ο αρμόδιος υπουργός θέτει σαφώς νομικά διατυπωμένα ερωτήματα, σύμφωνα με τα οποία ο διαγωνισμός που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ και κατοχυρώθηκε στην πλατφόρμα των μεγάλων καναλιών, είναι παράνομος και θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει ακυρωθεί. Η ΕΕΤΤ έχει περιθώριο να απαντήσει 5 εργάσιμες μέρες, που αποτελεί έναν εφιάλτη για την υπηρεσία, καθώς ο πρόεδρός της, ο ο οποίος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον διαγωνισμό έχει παραιτηθεί την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές.

Εξυπακούεται ότι αν βρεθεί τρόπος να καταπέσει νομικά ο διαγωνισμός με την Digea, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην εκπόνηση νέου διαγωνισμού με ενδεχομένως μεγαλύτερα οικονομικά ωφέλη για το δημόσιο. Επίσης αξιοπρόσεκτη είναι η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ, ότι η νέα ΕΡΤ θα μπορεί να είναι και η ίδια πάροχος δικτύου. Τέλος, αναμένεται να επανασυσταθεί το ΕΣΡ προκειμένου να επαναπροκυρήξει άδειες, αλλά και να αναλάβει τις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ, της οποίας η συνταγματικότητα αμφισβητείται.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κυκλοφόρησε, οι ερωτήσεις έχουν περιλαμβάνουν τα εξής επιχειρήματα:

  • Για ποιο λόγο, βάσει ποια απόφασης και με ποιο αιτιολογικό υπήρξε πρόοδος της διαγωνιστικής διαδικασίας και ολοκλήρωση αυτής με κατακυρωτική απόφαση (ΑΠ 706/4/6-2-2014) παρά το γεγονός της συμμετοχής μιας και μόνο διαγωνιζόμενης εταιρείας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
  • Για ποιους λόγους δεν έγινε χρήση του άρθρου 6.2.3 της Προκήρυξης (προεπιλογή) για αποκλεισμό συμμετοχής της συγκεκριμένης διαγωνιζόμενης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια με δεδομένο ότι το άρθρο 80 παρ. 1 εδαφ. στ του ν.4070/2012 «απαγορεύει» ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου.
  • Με ποια διάταξη νόμου, κανονιστικής ή άλλης πράξεως κ.λ.π. προβλεπόταν η αρμοδιότητά σας, μετά την κατακύρωση και υπογραφή της από 7-2-2014 σύμβασης να εκδώσετε κατά σειρά τις με αρ. 716-007/17-6-2014 (ΦΕΚ Β΄1587/2014) αρ.716-003/25-6-2014 (ΦΕΚΒ/1693/2014) και 707/2/24-6-2014 (ΦΕΚ Β ΄1676/2014) αποφάσεις σας, με τις οποίες δεν καθορίζατε μόνο τα ΑΟΤ (ανώτατα όρια τιμών) σύμφωνα με το άρθρο 9 της Προκήρυξης αλλά αναθεωρήσατε το τεχνοοικονομικό μοντέλο του παραρτήματος Ε4 αυτής;
  • Κατά πόσον οι χρόνοι υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της προκηρυσσόμενης υπηρεσίας αποτελούσαν εύλογους χρόνους για τη διασφάλιση επαρκούς ανταγωνισμού και διαφάνειας της διαδικασίας, κατά θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου για την ισοδύναμη πρόσβαση όλων των διαγωνιζόμενων στις διαγωνιστικές διαδικασίες, αποφυγή όρων αποτρεπτικών συμμετοχής και άνισης/διακριτικής μεταχείρισης μη λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας;
  • Τους λόγους για τους οποίους προχωρήσατε στη διαγωνιστική διαδικασία βάσει της ΚΥΑ με αρ. 42008/5-10-2012 «Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος» ΦΕΚ 2704/Β/5-10-2012, για καθολική κάλυψη 95% του πληθυσμού, όταν εκ των όρων του διαγωνισμού ζητείτο κάλυψη 98% δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο «λευκές» περιοχές που έπρεπε να καλυφθούν επιβαρύνοντας υποχρεωτικά τους ΟΤΑ;
  • Βάσει ποιου χάρτη συχνοτήτων προκηρύχθηκε η συγκεκριμένη δημοπρασία; Σε ποια μελέτη στηρίχθηκε ο χάρτης συχνοτήτων, πότε ανατέθηκε και εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, από ποιόν μελετητή και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η μελέτη αυτή;
ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Ας κάνει τον κόπο ο. κ. Σπίρτζης να δει τα πρακτικά από τις σχετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να του λυθούν όλες οι απορίες περί Digea.
Eκτός κι αν δεν ενδιαφέρουν τόσο οι απαντήσεις, όσο το πώς θα εξαφανιστεί η Digea για χάρη της ΣΥΡΙΖΕΡΤ.
Ευτυχώς, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.

[quote=Damien]Ας κάνει τον κόπο ο. κ. Σπίρτζης να δει τα πρακτικά από τις σχετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να του λυθούν όλες οι απορίες περί Digea. Eκτός κι αν δεν ενδιαφέρουν τόσο οι απαντήσεις, όσο το πώς θα εξαφανιστεί η Digea για χάρη της ΣΥΡΙΖΕΡΤ. Ευτυχώς, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.[/quote]

Μακάρι να εξαφανιστεί τόσο η παράνομη και μονοπωλιακή DIGEA με τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε χρέος προς το Δημόσιο, τα τσιράκια τους (όπως εσύ δηλαδή), αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρασινομπλέ προκάτοχοι τους.

Οι ίδιοι που κάποτε κατηγορούσαν το κρατικό μονοπώλιο της ΕΡΤ σήμερα έστησαν ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και δεν θέλουν άλλους ανταγωνιστές. Είναι προφανές πως φοβούνται τον ανταγωνισμό γιατί δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν κανένα άλλο κανάλι με το μίζερο πρόγραμμά τους και τις υποτιθέμενες ειδήσεις τους (παράθυρα με φλυαρίες και τους ίδιους καλεσμένους να επαναλαμβάνουν συνέχεια τα ίδια και τα ίδια).

Σιγά τα κανάλια που θα κλείσουν. Δεν είστε αναντικατάστατοι. Ούτε αν πέσει μαύρο στις οθόνες θα λείψετε σε κανέναν, όπως δεν έλειψαν σε κανέναν το Alter και το Tempo. Καλύτερα να γεμίσουν οι συχνότητες με ξένα κανάλια και να μείνουν μόνο Nova, OΤΕ και ΕΡΤ.

Εγγραφή στο all greek radio news