20 μέρες απεργία στη Γαλλική Ραδιοφωνία ενάντια στις περικοπές

Σε μια από τις πιο περιπετειώδεις περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας, τα πιο σεβαστά ραδιοφωνικά προγράμματα της Γαλλίας εκπέμπουν μουσική αντί για ειδήσεις. Για δύο εβδομάδες, τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό και μερικοί δημοσιογράφοι στο Radio France απεργούν ενάντια στις περικοπές δαπανών. Μετά από ένα διάλειμμα διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο, θα υπάρχει τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα χωρίς κανονικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αναλογία του προσωπικού σε απεργία σπάνια ξεπερνά το 7 τοις εκατό. Παρ 'όλα αυτά, η λειτουργία της γαλλικής δημόσιας ραδιοφωνίας - δύο προγράμματα ενημέρωσης και επικαιρότητας, ένα πρόγραμμα πολιτισμού, ένα κλασικό μουσικό πρόγραμμα, δύο σταθμοί ποπ μουσικής και δεκάδες τοπικοί σταθμοί - έχει διαταραχθεί σοβαρά. Την Παρασκευή η κύρια συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων προσχώρησε στην απεργία για πρώτη φορά. Στο στόχαστρο σύμφωνα με τη διοίκηση και την κυβέρνηση, είναι οι αποταμιεύσεις που απαιτούνται για να αποσωβηθεί ένα  έλλειμα 21,3 εκατομμυρίων ευρώ στα βιβλία του Radio France φέτος - οι πρώτες απώλειες στα 40 χρόνια της ιστορίας του. Εάν δεν γίνει τίποτα, λένε, το Radio France θα χάνει € 280 το χρόνο μέχρι το 2019.

Το πραγματικό ζήτημα, σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι η επιβίωση του δημόσιου ραδιοφώνου ενόψει του αδικαιολόγητου παγώματος των δαπανών που επιβάλλονται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις δεξιάς και αριστεράς από το 2012.

Ένας νεαρός άνδρας με υπόβαθρο στις εμπορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και την κυβέρνηση, ο Mathieu Gallet, 38 ετών, διορίστηκε επικεφαλής του Radio France πέρυσι με στόχο να συντονίσει εκ νέου τη ραδιοφωνία για τον 21ο αιώνα. Πάνω απ 'όλα, υποτίθεται ότι έπρεπε να μειώσει το κόστος, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και την ανεξαρτησία. Όμως προέκυψε τον περασμένο μήνα ότι είχε ξοδέψει € 100.000 για την διακόσμηση του ιδιωτικού του γραφείου στον επάνω όροφο του κυκλικού κτιρίου της έδρας του Radio France, το οποίο χτίστηκε το 1963 δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα.

Αυτό το γραφικό, αλλά πρακτικό κτίριο - La Ronde maison - είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Radio France. Η αναστήλωση ξεκίνησε το 2003, εν μέρει για να αφαιρέσει τον αμίαντο του. Το έργο υποτίθεται ότι θα κόστιζε 175 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ τώρα προβλέπεται να κοστίσει 584 εκατομμύρια ευρώ. Το κύριο κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα ήθελε να κατηγορήσει για την κρίση την ανικανότητα της διοίκησης Ολάντ. Ο κ. Gallet ήταν, ωστόσο, ένας ανώτερος σύμβουλος του υπουργού κατά τη διάρκεια των ετών Σαρκοζί.

Η συμπίεση στην κρατική χρηματοδότηση του Radio France άρχισε πριν Φρανσουά Ολάντ νικήσει τον κ. Σαρκοζί το 2012. Ο Hubert Huertas, πρώην επικεφαλής του τμήματος Radio France του συνδικάτου των δημοσιογράφων, απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι το δημόσιο ραδιόφωνο έχει γίνει πάρα πολύ ακριβό. "Το [Radio France] κοστίζει σε κάθε άτομο στη Γαλλία 10 € ανά έτος - που ισοδυναμεί με 80 λεπτά ανά μήνα», είπε. "Το έλλειμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί τέτοια δημόσια αγωνία είναι το ένα πέμπτο από ό,τι η Παρί Σεν Ζερμέν [ποδοσφαιρική ομάδα] πληρώνει κάθε χρόνο τον [επιθετικό της] Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς."

Την Παρασκευή, τα περισσότερα συνδικάτα του Radio France ψήφισαν απαιτώντας την παραίτηση του κ Gallet. Μόνο η κύρια ένωση των δημοσιογράφων διαφώνησε. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Fleur Pellerin, έκανε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία εγγυάται την ποιότητα και την ανεξαρτησία του Radio France.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news