Μεσογειακές ραδιοτηλεόρασεις: Τα ΜΜΕ πρέπει να στηρίξουν τους μετανάστες

Για αρκετά χρόνια τώρα, τα δραματικά γεγονότα που έχουν ταρακουνήσει τη Μεσόγειο έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης: οι ιστορίες των επιζώντων στις θαλάσσιες τραγωδίες - εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που διαφεύγουν από τις πατρίδες τους λόγω των συγκρούσεων και της οικονομικής κρίσης, ή για προσωπικούς, ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους- δεδομένων και στατιστικών στοιχείων που δίνουν, ψυχρά, μια διάσταση αυτής της εξόδου.

Τα μέσα ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, πρέπει να δείξουν αυξημένη ευαισθητοποίηση για αυτά τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα στο κατώφλι μας. Το πορτρέτο του φαινομένου αυτού επηρεάζει την κοινή γνώμη, τόσο στη χώρα προέλευσης όσο στις χώρες μετάβασης και προορισμού. Τα Μέσα πρέπει να είναι αντικειμενικά όσον αφορά την επιλογή εικόνων, λέξεων και αφήγησης, πηγών πληροφόρησης, για την αποφυγή των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυφωνία και την πολυμορφία των απόψεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Copeam, ως μια επαγγελματική ένωση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων της περιοχής της Μεσογείου, οφείλει να ενεργεί με επίγνωση της ευθύνης της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφερειακής κοινής γνώμης.

Επικαλούμενη τα πλεονεκτήματα του δικτύου της και σε βάθος είκοσι χρόνων εμπειρίας στον τομέα της οπτικοακουστικής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου, η Ένωσή μας και κάθε ένα από τα μέλη της θα πρέπει να δεσμευτούν για την παραγωγή και την προώθηση μιας δίκαιης πληροφορίες σχετικά με τους/τις μετανάστες-τριες και τους πρόσφυγες. Μια κοινή προσπάθεια είναι απαραίτητη: μέσω συμπαραγωγής, κατάρτισης και διεθνών συνεργασιών. Η "μέθοδος Copeam" μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαφορετικού τρόπου στην αφήγηση των μεταναστευτικών φαινομένων.

Με αυτή την προοπτική κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη μας, στους συνεργάτες μας και στο ευρύ φάσμα παραγόντων της ευρωμεσογειακής περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα και στη διεθνή συνεργασία για:

  1. Περισσότερη φωνή στους μετανάστες και τις εμπειρίες τους μέσω της συμπαραγωγών και θεσμικών προωθητικών προγραμμάτων από τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις
  2. Ενίσχυση της δημοσιογραφική εκπαίδευση σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης
  3. Να προωθηθεί μια δίκαιη και πλήρης κάλυψη από τα ΜΜΕ των μεταναστευτικών φαινομένων (αίτια, τα ζητήματα και τις επιπτώσεις)
  4. Να διευκολυνθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των επαγγελματιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν σε αυτά τα θέματα
  5. Προώθηση συνεργιών μεταξύ των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης και τοπικών μέσα ενημέρωσης τα οποία, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με τον τόπο όπου λειτουργούν, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη γνώση και την κατανόηση του «άλλου»

Απόφαση της 22ης ετήσιας διοργάνωσης της Μόνιμης Διάσκεψης των μεσογειακών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα (Copeam)

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news