Απογοήτευση στην ΕΡΤ3 από το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Προβληματισμός επικρατεί στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις διαρκείς αναβολές στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και τους όρους με τους οποίους αυτό θα συμβεί, που απέχουν πολύ από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που κράτησαν ανοιχτά τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί το ηθικό να αναπτερώθηκε αρχικά με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και οι εγκαταστάσεις σε Αγγελάκη και Λεωφόρο Στρατού να έχουν πολύ περισσότερη κίνηση, ωστόσο τα συναισθήματα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί είναι ανάμεικτα.

Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις ήρθαν σχετικά με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παπας, με βάση το οποίου μένουν εκτός οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου: «Ο αγώνας δεν έγινε για να βρουν 200 ή 300 τρελοί τις δουλειές τους. Αν αυτό πιστεύει ο συντάκτης του σχεδίου νόμου για την ΕΡΤ δεν είδε και δεν κατάλαβε τίποτα από τον αγώνα 21 μηνών.»

Επίσης, εξαιρετικά ενοχλητικό παραμένει το γεγονός ότι το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ δεν καταργείται, αλλα μετονομάζεται σε ΕΡΤ. Στους διαδρόμους της ERT Open κυκλοφορεί η φήμη ότι αυτό έγινε για να μη χάσουν τη δουλειά τους περίπου 20 Συριζαίοι που έχουν προσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ.

Η «αυτοδιαχείριση» χάθηκε στο δρόμο

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 είχαν όλους αυτούς τους μήνες αναπτύξει ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης, παρακάμπτοντας τη διοικητική δομή της ιεραρχίας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένου ότι το νέο μοντέλο λειτούργησε χωρίς προβλήματα και αντιμετώπιζε παθογένειες του παρελθόντος, η πρότασή τους ήταν ο τρόπος αυτός λειτουργίας να συνεχιστεί επί νέας ΕΡΤ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν φαίνεται να θεσμοθετείται η αυτοδιαχείριση, αλλά φαίνεται ότι η ΕΡΤ3, παρά τις υποσχέσεις για αυτοτέλεια, θα λειτουργήσει τελικά με «φυτευτή» διοικούσα.

Άλλοι εργαζόμενοι από την ERT Open της Αθήνας, φαίνεται να πιστεύουν ότι ακόμη και αν το νομοσχέδιο είναι αναντίστοιχο των περιστάσεων, εναπόκειται στους εργαζόμενους να εφαρμόσουν τις αξίες της αυτοοργάνωσης την επόμενη μέρα: «Το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα είναι λοιπόν η όσμωση της επόμενης ημέρας. Ελπίζω βαθιά ότι οι αξίες και το όραμα που αναπτύξαμε την εποχή της αυτοοργάνωσης θα είναι το κατάλληλο μπόλι που θα αποδώσει το άνθος του τελικού στόχου. Κανένα νομοσχέδιο, όσο καλό και να είναι, δεν μπορεί να το κάνει αυτό, μόνον εμείς μπορούμε. Η ΕΡΤ ανοίγει στο σύνολό της, αν δεν την πάρουμε εμείς στα χέρια μας, τότε ποιος;» γράφει σε άρθρο της στην Αυγή η Μάχη Νικολάρα.

Πιο επιφυλακτική απέναντι στην αυτοοργάνωση δηλώνει η συνδικαλίστρια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλένα Κατσίμη: «Σε όλους όσοι δούλεψαν για την ΕΡΤOPEN αξίζει ο σεβασμός μας. Έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτό το σχήμα αυτοδιαχείρισης, όμως στη νέα δημόσια τηλεόραση πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Τώρα μένει σε μας, τους εργαζόμενους, να αποδείξουμε ότι μια νέα εποχή για την ΕΡΤ ξεκίνησε.»

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια έμειναν στις επάλξεις και συνδέθηκαν με τα κινήματα, δηλώνουν ότι δεν χάθηκαν όλα, αρκεί η νέα ΕΡΤ να συνεχίσει να δίνει βήμα στα κινήματα: «Θεωρώ ότι το χρέος μου για να μείνει ζωντανό το δελτίο το έκανα.», λέει ο Στέλιος Νικητόπουλος. «Το σχέδιο νόμου, καλό ή στραβό, στραβό λέω εγώ γιατί νομιμοποιεί το μόρφωμα, πήρε το δρόμο του. Από κει και πέρα αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου μόνο ως ρεπόρτερ των κινημάτων που συνεχίζουν τον αγώνα. Για μένα πλέον, ζωτικής σημασίας είναι στη νέα ΕΡΤ τα κινήματα να μη χάσουν τη φωνή που είχαν στην ελεύθερη ΕΡΤ».

Πηγή εικόνας: Κλασσικοπερίπτωση

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Στo παρόν άρθρο 16/περι ΕΡΤ έχουν εξαιρεθεί όλοι οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.) οι οποίοι εργάστηκαν στο φορέα και απώλεσαν την εργασία τους την 11/6/2013. Για τους παραπάνω εργαζομένους δεν υπήρξε καμία μέριμνα ούτε καν σε επίπεδο αποζημίωσης, ως όφειλε το Ελληνικό δημόσιο και τώρα καμία μέριμνα για την αποκατάστασή τους. Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω εργαζόμενοι είχαν βρεθεί αξιοκρατικά στην ΕΡΤ Α.Ε. μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και πληρούν όλα τα κριτήρια για την εργασία τους στο δημόσιο, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο νόμο και η πρόσληψη τους είναι μέσω σκοτεινών διαδικασιών με Π.Δ. και άλλα τεχνάσματα μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.Μετά από δύο χρόνια αναμονής, με τις ελπίδες μας επιτέλους να αναπτερώνονται με το νομοσχέδιο περί αναβίωσης της ΕΡΤ, μετά από τον γολγοθά της ανεργίας που η πλειονότητα από εμάς βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει,η κάθοδος στην πραγματικότητα ήταν για άλλη μία φορά σκληρή. Ακόμα και τώρα με την κυβέρνηση του «λαού», με την κυβέρνηση της «δικαιοσύνης», απουσιάζει το σωστό και το δίκαιο. Καμία αναφορά στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που χρόνια κάλυπταν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ. Καμία αναφορά στην επαναφορά τους ή έστω στην αποζημίωσή τους που εκρεμμεί εδώ και δύο χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι, αρκετοί από τους οποίους τοποθετήθηκαν σε θέσεις με τους γνωστούς τρόπους, αποζημιώθηκαν και μπόρεσαν να ζήσουν έστω και για ένα διάστημα αξιοπρεπώς. Ρωτάτε, κύριοι, πως ζήσαν τόσα χρόνια οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με τα ψίχουλα της αποζημίωσης του ενός μήνα;Απαράδεκτη συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης,απαράδεκτη και της τωρινής που απλώς υποσχέθηκε αλλά δεν βλέπουμε να υλοποιεί τις υποσχέσεις της.Ντροπή. Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή το δίκαιο επιτέλους να λειτουργήσει.» Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Α.Ε. που υπηρετούσαν την 11/06/2013 με οποιοδήποτε είδος
σύμβασης ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εξαιρουμένου του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, των Ειδικών
Συμβούλων, των Γενικών Διευθυντών που δεν ήταν υπάλληλοι της ΕΡΤ και των εργαζομένων που έχουν
ζητήσει εν τω μεταξύ να συνταξιοδοτηθούν».(ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
Ελπίζω να μην ξεχαστούν και αυτές από την κυβέρνηση.
Όλοι όσοι απολύθηκαν,αορίστου ή ορισμένου χρόνου,την 11/6/2013 βίωσαν τα ίδια συναισθήματα.
Γιατί μας ξεχάσατε?Θελουμε την δουλεια μας...

Κανεις μας δεν εγινε Παραρτημα του ΣΥΡΙΖΑ , πλην κάποιων παλιων ΕΡΤικών καρεκλοκένταυρων που ετρεξαν στα σκαλιά της Κουμουνδούρου για να εξασφαλίσουν τις παλιές καρέκλες τους.
Η πλειοψηφία των απολυμένων Αορίστου και Ορισμενου Χρονου , που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν με το ΕΡΤopen , αγωνιζόμαστε για το ΔΙΚΑΙΟ , την Ελευθερία του λόγου, τη Δημοκρατία.
Αυτά που κατέλυσε η συγκυβέρνηση των Δοσίλογων ΣαμαροΒενιζέλων !
Αν στην Ελλάδα λειτουργήσει , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, πιστεύω οτι θα δικαιωθούν και οι Συμβασιούχοι Ο.Χ.

[quote=ανώνυμος]Κανεις μας δεν εγινε Παραρτημα του ΣΥΡΙΖΑ , πλην κάποιων παλιων ΕΡΤικών καρεκλοκένταυρων που ετρεξαν στα σκαλιά της Κουμουνδούρου για να εξασφαλίσουν τις παλιές καρέκλες τους. Η πλειοψηφία των απολυμένων Αορίστου και Ορισμενου Χρονου , που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν με το ΕΡΤopen , αγωνιζόμαστε για το ΔΙΚΑΙΟ , την Ελευθερία του λόγου, τη Δημοκρατία. Αυτά που κατέλυσε η συγκυβέρνηση των Δοσίλογων ΣαμαροΒενιζέλων ! Αν στην Ελλάδα λειτουργήσει , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, πιστεύω οτι θα δικαιωθούν και οι Συμβασιούχοι Ο.Χ.[/quote]

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΠΑΛΛΗΛΙΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΤΗN ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. 

1 ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑ.

Το 2010 όλοι οι συμβασιούχοι των ΔΕΚΟ υπέστησαν περικοπές στους μισθούς τους και μάλιστα αναδρομικά ενώ είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθοδοσίας. Πάλι κλαίγεστε στην ΕΡΤ?

[quote=ανώνυμος]

[quote=ανώνυμος]Κανεις μας δεν εγινε Παραρτημα του ΣΥΡΙΖΑ , πλην κάποιων παλιων ΕΡΤικών καρεκλοκένταυρων που ετρεξαν στα σκαλιά της Κουμουνδούρου για να εξασφαλίσουν τις παλιές καρέκλες τους. Η πλειοψηφία των απολυμένων Αορίστου και Ορισμενου Χρονου , που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν με το ΕΡΤopen , αγωνιζόμαστε για το ΔΙΚΑΙΟ , την Ελευθερία του λόγου, τη Δημοκρατία. Αυτά που κατέλυσε η συγκυβέρνηση των Δοσίλογων ΣαμαροΒενιζέλων ! Αν στην Ελλάδα λειτουργήσει , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, πιστεύω οτι θα δικαιωθούν και οι Συμβασιούχοι Ο.Χ.[/quote]

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΠΑΛΛΗΛΙΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΤΗN ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. 

1 ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑ.

[/quote]

Να κλείσει λοιπόν η Digea αφού είναι υπεραρκετό ένα κανάλι για την Ελλάδα (όπως στην Αλβανία το 60)

Ένα κρατικό κανάλι αναφέρει ο προλαλήσαντας. Εξηγήστε στον κόσμο πως στο καλό καίτε το ρεύμα σε κρατικά κτίρια και πως έχετε καταλάβει κρατικά κτίρια και εγκαταστάσεις? Εξηγήστε το γιατί και εγώ θα ήθελα πολύ να παίζω με τσάμπα ρεύμα και να μη με κυνηγάει κανείς!

Εξηγείστε στον κόσμο πώς τα κανάλια λειτουργούν από το 1989 χωρίς άδειες, όταν ακόμα και τα περίπτερα στα πιο απομακρυσμένα χωριά ειναι υποχρεωμενα να εχουν άδειες.

Εξηγείστε στον κόσμο τη μη καταβολή ενοικίου για τις δημόσιες συχνότητες και τις κρατικές διαφημίσεις που συνιστούν έμμεση κρατική χρηματοδότηση.

Οχι μόνο πρέπει να υπάρχει ισχυρή ΕΡΤ με γενικού περιεχομένου και θεματικά κανάλια αλλά πρέπει και να δοθούν άδειες για νέους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Και αν δεν μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε βάλτε λουκέτο. Δεν θα λείψουν σε κανέναν τα κανάλια σας...

Καταρχας να πω οτι εχω μεγαλωσει με την ΕΡΤ!
Πιτσιρικας με ενα ραδιοφωνακι Μεσσαιων,Αργοτερα γερμανια οπου ζω ως σημερα με Δορυφορικη Ερτ,Βραχεα(Ερα5 & ΡΣ Μακεδονιας)!
Ομως οι καιροι ειναι δυσκολοι για την πατριδα και δεν μπορει καποιοι να επιμενουν στα προνομοια τους,αυτο ειναι σκανδαλο!

Οι κυριοι καναλαρχες (Μεγκα,Αντ1 και λοιπει) να πληρωσουν επιτελους για τις δημοσιες συχνοτιτες και μαλιστα αναδρομικα!
Οποιανου δεν του αρεσει...σπιτι του!!!
Οσο για την ΕΡΤ 2500 εργαζομενοι ειναι σκανδαλο!!!
2 τηλεοπτικα 3 ραδιοφωνα και 10 περιφεριακοι σταθμοι ειναι υπεραρκετα πιστευω!
Ελεος πια!!!
Η Ελλαδα καιγεται και οι ελληναραδες λουζονται!!

Εγγραφή στο all greek radio news