Το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε» τους αναρχικούς. Από Θεσσαλονίκη οι εκπομπές

Σε δραστικές λύσεις προκειμένου να επανέλθει στον αέρα ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» προέβη σήμερα το πρωί η διοίκηση του, μετά την κατάληψη διαρκείας που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρα αναρχικοί. Συγκεκριμένα από τις 8 περίπου το πρωί της Τρίτης, το κατειλημμένο κτίριο της οδού Σαρρή στην Αθήνα «αποσυνδέθηκε» με τον πομπό που καλύπτει την Αθήνα και αντ' αυτού ξεκίνησε να μεταδίδεται στον αέρα μουσικό πρόγραμμα από τα στούντιο του Κόκκινου της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα διακόπηκε και η μετάδοση στο internet.

Οι αναρχικοί κατέλαβαν το ραδιοσταθμό ως «ένα καθεστωτικό αλλά και πλέον κυβερνητικό ραδιόφωνο και τηλεβόα της συγκυβέρνησης» με σκοπό να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας. Διεκδικούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του τρομονόμου, του κουκουλονόμου και της αναγκαστικής λήψης DNA, που δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν από μερικές μέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο της Καβάλας, το οποίο επίσης αποσυνδέθηκε από τον πομπό.

Οι οργισμένες αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖαίων

Του «κοψίματος» των αναρχικών είχε προηγηθεί ανακοίνωση της διοίκησης του ραδιοφωνικού σταθμού, με την οποία επισημαίνονταν ότι «η κατάληψη έχει ξεπεράσει το όριο του συμβολικού» και ότι δεν θα επιτρέψουν να σιγήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός. Ταυτόχρονα υπήρξε μια ενορχηστρωμένη κατακραυγή από ΜΜΕ φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κατάληψης, λέγοντας ψευδώς ότι τα αιτήματα των καταληψιών έχουν ικανοποιηθεί, κάτι που δεν ισχύει. Στήριξη ήρθε και από γνωστούς φιλο-συριζαίους ρεπόρτερ, όπως τον Δ. Κανελλόπουλο (του e-tetradio) αλλά και από την σχολιάστρια Ν. Παύλου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα άρθρα εναντίον των καταληψιών ήταν εξαιρετικά περιπαιχτικές: «Εντάξει, συγγνώμη, αλλά εδώ γελάμε» και «Ακόμη κι ένας μέσος 17άρης, αρχίζει και συνειδητοποιεί πώς δεν γίνονται όλα αυτόματα» και βάζοντας σε εισαγωγικά τις λέξεις «αντιεξουσιαστές» και «κίνημα». Η Ν. Παύλου μάλιστα αναρρωτήθηκε στο άρθρο της "Τόσα χρόνια «κινήματος», γιατί βρε παιδιά, δεν αξιωθήκατε να κάνετε έναν δικό σας ραδιοσταθμό;", αγνοώντας προφανώς ότι στην Αθήνα μόνο, λειτουργούν δυο ραδιοσταθμοί αναρχικών στα FM, οι οποίοι ωστόσο έχουν πολύ χαμηλή εμβέλεια, λόγω του γεγονότος ότι δεν διαθέτουν άδεια -σε αντίθεση ας πούμε με το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε άδεια με «φωτογραφική» διάταξη δια χειρός Ρουσόπουλου επί ΝΔ το 2006. Μάλιστα, αν άκουγε ο κύριος Παύλου την εκπομπή, θα ήξερε ότι πολλοί από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αναμετέδιδαν το πρόγραμμα των καταληψιών.

Η διακοπή της κανονικής ροής του Κόκκινου ήταν εξαιρετικά επίπονη για το ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρχαν δριμείς εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, ενώ είχε διακοπεί και η κανονική ροή των διαφημίσεων, που αποτελεί σημαντικό έσοδο του σταθμού.

Συνεχίζεται η κατάληψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταληψίες αναρχικοί και αναρχικές έβγαλαν ολόκληρη την ημέρα της Δευτέρας δικό τους ενημερωτικό πρόγραμμα, μεταδίδοντας στον αέρα πληροφορίες σχετικά με την απεργία πείνας, τηλεφωνικές ανταποκρίσεις από πολιτικούς κρατούμενους, απεργούς πείνας, καθώς και τους γιατρούς που τους επιβλέπουν, ενώ μεταδόθηκαν και ηχογραφημένες εκπομπές από το Radio Revolt και τις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης. Οι μουσικές επιλογές των καταληψιών «ξένισαν» τους ακροατές του Κόκκινου, καθώς βασίζονταν στο punk, το hip hop και την ηλεκτρονική. Η μετάδοση του προγράμματος της κατάληψης συνεχίζεται από το συγκεκριμένο λινκ: http://147.102.82.129:8000/kokkinolive.ogg.m3u  ενώ επικοινωνία με τους καταληψίες μπορεί να γίνει μέσω του τηλ. 210 3217777 και του email katalhmenokokkinoatespiv.net.

Το κόψιμο του ραδιοφωνικού σήματος της κατάληψης αποτελεί ενέργεια αμφίβολης πολιτικής ορθότητας για ένα αριστερό ραδιόφωνο και συγκεντρώνει αντιδράσεις από τον πιο ριζοσπαστικό και αναρχικό χώρο. Ο σταθμός έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για τη «μη αριστερή» στάση του απέναντι στην απεργία των υπαλλήλων (που είχε χαρακτηριστεί ως «εκβιασμός») αλλά και την εκδήλωση στον Ιανό, την ώρα που υπήρχαν κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

τι έγινε ρε παιδιά όλοι οι ραδιοφωνικοι και τηλεοπτικοί σταθμοί παράνομοι είναι εδω κολλήσαμε? γιατί δεν πήγατε στον σκαι μπάς και ανεβάσει και τα ποσοστά του στις ακροαματικότητες?

Μόνο το ραδιόφωνο του ΑΡΤ πήρε άδεια με αυτόν τον νόμο και μάλιστα πολύ καθυστερημένα, αφού ήδη βγήκε το ΛΑΟΣ από το κοινοβούλιο. Το τηλεοπτικό ΑΡΤ είχε πάρει πανελλαδική άδεια με άλλες διαδικασίες. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι το κόκκινο πήρε την άδεια χαριστικά από τον Ρουσόπουλο.

Επίσης από τα θεσμικά ραδιόφωνα, μόνο ο Σκάι και ο Alpha πήραν την άδεια με την αξία τους, με βάση δηλαδή το περιεχόμενο προγράμματος που κατέθεσαν και είναι ίδιο με το σημερινό. Ο Real πήρε την άδεια επίσης χαριστικά, ο Βήμα FM ονομάζονταν αλλιώς.

[quote=ανώνυμος]

Μόνο το ραδιόφωνο του ΑΡΤ πήρε άδεια με αυτόν τον νόμο και μάλιστα πολύ καθυστερημένα, αφού ήδη βγήκε το ΛΑΟΣ από το κοινοβούλιο. Το τηλεοπτικό ΑΡΤ είχε πάρει πανελλαδική άδεια με άλλες διαδικασίες. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι το κόκκινο πήρε την άδεια χαριστικά από τον Ρουσόπουλο.

Επίσης από τα θεσμικά ραδιόφωνα, μόνο ο Σκάι και ο Alpha πήραν την άδεια με την αξία τους, με βάση δηλαδή το περιεχόμενο προγράμματος που κατέθεσαν και είναι ίδιο με το σημερινό. Ο Real πήρε την άδεια επίσης χαριστικά, ο Βήμα FM ονομάζονταν αλλιώς.

[/quote]

Δεν ξέρεις τι λες. Ο 105,5 Στο Κόκκινο νομιμοποίηθηκε με τον νόμο Ρουσόπουλου. Αναφέρεται και στα έγγραφα του ΕΣΡ. Αργότερα πήρε την ίδια νομιμοποίηση και ο Καραζταφέρης. Ο Αρτ FM όμως υπήρχε τουλάχιστον μέχρι το 2001 και μάλιστα στην αδειοδότηση ήταν στην 19η θέση μαζί με το Σκαϊ και τον Alpha News, και στην "ισοπαλία" ο Αρτ (τότε Radio City) ήταν αυτός που κόπηκε.

O Real ουδέποτε πήρε άδεια, με ΒΝΛ λειτουργεί. Οι αλλαγές ονόματος δεν έχουν σημασία. Και κανένας σταθμός δεν πήρε άδεια το 2001 και το 2002 με την αξία του. Γι' αυτό και κηρύχθηκαν παράνομες αυτές οι αδειοδοτήσεις. Αν δεν ξέρεις να μην μιλάς.

Και μου αρέσει πως όλοι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είσαστε εντάξει με τις κωλοτούμπες της κυβέρνησης που υποστηρίζετε και είσαστε πρόθυμοι να κάνετε τα "στραβά μάτια" για τα διάφορα άπλυτα σας. Τώρα προσπαθείτε να αλλάξετε την ιστορία ισχυρίζοντας ότι ο Αρτ ήταν ο μόνος που νομιμοποίηθηκε από το νόμο της ΝΔ ή ότι ο Αρτ νομιμοποίηθηκε πρώτος. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, παρά μόνο στην προπαγάνδα σας.

[quote=ανώνυμος]

Δεν ξέρεις τι λες. Ο 105,5 Στο Κόκκινο νομιμοποίηθηκε με τον νόμο Ρουσόπουλου.Ο Αρτ FM όμως υπήρχε τουλάχιστον μέχρι το 2001 και μάλιστα στην αδειοδότηση ήταν στην 19η θέση μαζί με το Σκαϊ και τον Alpha News, και στην "ισοπαλία" ο Αρτ (τότε Radio City) ήταν αυτός που κόπηκε.

[/quote]

Ξέρω πολύ καλά τι γράφω φίλε μου και ήθελα να γράψω ακριβώς αυτό: δυο ραδιόφωνα πήραν άδεια με τον νόμο Ρουσόπουλου, το ένα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ το 2006 και το άλλο του ΛΑΟΣ το 2012! Από την καθυστέρηση του ΛΑΟΣ, βγάζω το συμπέρασμα ότι η διάταξη έγινε φωτογραφική για το ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το «με την αξία τους» είναι όντως αμφισβητήσιμο, αλλά τουλάχιστον ο Σκάι και ο Alpha είχαν πάρει κάποτε άδεια καταθέτοντας φάκελο προγράμματος, σε αντίθεση με τον Real και τον Κόκκινο που πήραν μια απλή ΒΝΛ. Το ότι η αδειοδότηση κρίθηκε παράνομη μπορεί μεν να ισχύει, αλλά εφόσον ποτέ δεν καταργήθηκε πάει να πει ότι οι σταθμοί αυτοί έχουν (έστω και άδικα) αξιολογηθεί για τον χαρακτήρα προγράμματος που έχουν.

Η μετονομασία συχνότητας αναφέρονταν στον Planet 99,5 που δεν ήθελα να τον εξισώσω με τον σημερινό Βήμα FM.

Εγγραφή στο all greek radio news