Νίκη στη σύμβαση τεχνικών ραδιοφωνίας: δεν πέρασαν οι μειώσεις μισθών 30%

Έτοιμη φαίνεται να είναι η  νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους τεχνικούς του ραδιοφώνου, μετά από μακροχρόνια αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών. Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ., σχετικά με την έφεση που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες μέσω της Ένωσης Ιδιωκτικών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής. Η νέα σύμβαση κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο ΟΜΕΔ  απέρριψε τις περισσότερες ενστάσεις των ιδιοκτητών ραδιοσταθμών, με πιο σημαντική αυτή σχετικά με τη μισθοδοσία, ωστόσο δεν άφησε να περάσουν οι επιπρόσθετοι περιορισμοί εναντίον των απολύσεων, ενώ επίσης τροποποίησε το άρθρο σχετικά με τις συνδικαλιστικές άδειες και όρισε ημερομηνία λήξης της νέας σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν πέρασε η μείωση των μισθών

Συγκεκριμένα, παρότι η Συλλογική Σύμβαση η οποία είχε προταθεί πέρυσι, προέβλεπε μειώσεις των μισθολογικών κλιμακίων κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη, οι εργοδότες ζητούσαν συνολικά μειώσεις 25% έως 30% σε σχέση με το 2009, φέρνοντας το επιχείρημα ότι αυτό έχει επιβληθεί μέσω ατομικών συμβάσεων. Ο ΟΜΕΔ απάντησε χαρακτηριστικά στους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών ότι «σε περίοδο έλλειψης συλλογικών ρυθμίσεων (και μάλιστα υπό τις δεδομένες, κοινώς γνωστές, συνθήκες αυξημένης ανεργίας) οι εργοδότες ευρίσκονται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση έναντι των εργαζομένων κατά τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κατά συνέπεια, οι συμβάσεις αυτές είναι πολύ ασθενές επιχείρημα για την αλλαγή της προηγούμενης απόφασης.»

Τα επόμενα βήματα της ΕΤΕΡ

Από την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση όλων των οργάνων της ΕΤΕΡ προκειμένου να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της .

Η ΕΤΕΡ συνεχίζει με μια οργισμένη αναφορά κατά της ρουσφετολογικής ρύθμισης υπέρ των ιδιοκτητών ραδιοφώνων, η οποία ήρθε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ευτυχώς εξέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως ο ρόλος της Πολιτείας είναι να παρέχει στον ΟΜΕΔ τη δυνατότητα να εξασφαλίζει ένα πραγματικό πεδίο ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ευχόμαστε σύντομα να αποτελέσουν θλιβερό παρελθόν τα προϊόντα των «στοχευμένων» νομοθετικών παρεμβάσεων, με τις οποίες η συμπαιγνία των εργοδοτών και της προηγούμενης κυβέρνησης προωθούσε τα συμφέροντά της σε βάρος των εργαζομένων και να αρθούν οι ισοπεδωτικές για τα εργασιακά δικαιώματα συνέπειές τους.»

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news