Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

Δικαιώθηκαν 112 εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που προσέφυγαν για την απόλυσή τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ στο Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει αγωγή, μετά την κατάργηση του κρατικού φορέα τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι απολύσεις που έγιναν με την κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ εμπίπτουν στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων. Έτσι, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να δέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων και το καταδικάζει σε χρηματική ποινή ύψους 300 ευρώ για κάθε μέρα που δεν εκτελεί την υποχρέωσή του.

Επίσης, το δημόσιο πρέπει να καταβάλει ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων σε 10 από τους ενάγοντες ως αποζημίωση απολύσεως. Το δικαστήριο επίσης απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την αιτιολογία ότι η άκυρη απόλυση και μόνο του εργαζομένου δεν συνιστά αδικοπραξία και προσβλητικό για προσωπικότητά του γεγονός.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στην περίπτωση κατάργησης του νομικού προσώπου της ΕΡΤ, υφίσταται τόσο η απόφαση περί καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, όσο και η προηγούμενη εκδήλωση πρόθεση για καταγγελία και είναι δυνατό να διεξαχθούν διαβουλεύσεις και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι λύσεις των συμβάσεων εργασίας να αμβλυνθούν δε οι εξ αυτών  απορρέουσες συνέπειες.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news