ΗΠΑ: Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ζητούν να ενεργοποιηθεί το ραδιόφωνο του κινητού

Δεν γνωρίζατε ότι το smartphone σας θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ραδιόφωνο; Θα το μάθετε σύντομα. Η κίνηση NextRadio και η Ένωση των Ραδιοφωνικών Σταθμών στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης με σκοπό να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με την ύπαρξη ενός τσιπ στο εσωτερικό όλων των smartphones που επιτρέπουν τη λήψη των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών FM. Η εκστρατεία, η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε «εθελοντική» ραδιοφωνική διαφήμιση με σκοπό οι πάροχοι δικτύου να προβούν στο ξεκλείδωμα αυτού του χαρακτηριστικού σε όλα τα smartphones.

"Ξέρουμε ότι στον υπόλοιπο κόσμο, όταν αυτό είναι ενεργοποιημένο, οι άνθρωποι ακούν ραδιόφωνο," είπε ο Jeff Smulyan, Διευθύνων Σύμβουλος της Emmis Communications (και εκπρόσωπος για την καμπάνια), στην Marketing Daily. «Οι περισσότεροι απλά δεν το γνωρίζουν ακόμα. Η δουλειά μας είναι να τους ενημερώσουμε ότι η δυνατότητα υπάρχει. "

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε όλα τα smartphones με λογισμικό Android  από την Sprint (και επιλεγμένα τηλέφωνα σε άλλους φορείς),  λέει ο Smulyan. Για όσους έχουν ήδη το τσιπ ξεκλείδωτο, η ελεύθερη εφαρμογή NextRadio ενεργοποιεί το απενεργοποιημένο chip και επιτρέπει στους καταναλωτές να ακούν ραδιόφωνο από τα ερτζιανά  χωρίς να αγγίζουν το πακέτο δεδομένων τους. Η εφαρμογή έχει επίσης σχεδιαστεί για να κάνει χρήση της σύνδεσης του smartphone, προβάλλοντας λεπτομέρειες τραγουδιού, τα άλμπουμ και ευκαιρίες αγοράς τραγουδιών από το γραφικό περιβάλλον του, καθώς και πρόσβαση με ένα άγγιγμα σε προσφορές του ραδιοφωνικού σταθμού, λέει ο Smulyan.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση και η υιοθέτηση του χαρακτηριστικού είναι χαμηλή, και τρεις από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες δεν προωθούν την ύπαρξη του τσιπ, λέει ο Smulyan. Έτσι προέκυψε η εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Τα σποτάκια ακολουθούν μια χιουμοριστική προσέγγιση, για παράδειγμα ένα διαφημιστικό μήνυμα, μεταδίδει την χαρακτηριστική κραυγή ενός τσιπ FM, η οποία διακόπτει ένα ρομαντικό δείπνο ζητώντας να απελευθερωθεί. "[Οι πάροχοι δικτύπου] θέλουν να πληρώνετε για streaming μουσικής, αντί να σας αφήσουν να την ακούτε δωρεάν,"  λέει το τσιπ. Ένας εκφωνητής σημειώνει ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ακούμε δωρεάν ραδιόφωνο "και όχι ασταθές, μεταφορτωμένο ραδιόφωνο που καταναλώνει το πρόγραμμα δεδομένων  και τρώει μπαταρία σας," και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επισκευτούν το διαδικτυακό τόπο freeradioonmyphone.org για περισσότερες πληροφορίες. (Άλλα σποτάκια φιλοξενούν τον πρώην πρωταγωνιστή των Chips Erik Estrada, τραγούδια των Imagine Dragons και Lynyrd Skynyrd που κόβονται απότομα, και έναν απολογισμό του τσουνάμι που χτύπησε την Αμερικανική Σαμόα το 2009 για να τονίσει πως το ραδιόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν το δίκτυο δεδομένων πέφτει.)

Οι ομάδες ελπίζουν να έχουν τα σποτάκια να παίζουν τουλάχιστον 20 φορές ανά σταθμό την εβδομάδα μεταξύ έξι το πρωί και τα μεσάνυχτα για να δώσει στους καταναλωτές το κίνητρο να δημιουργήσουν την αλλαγή. «Αν ενημερώσουμε 275 εκατ εβδομαδιαία ακροατές μας γι 'αυτό, θα πρέπει να λάβουμε μια καλή απάντηση," λέει ο Smulyan.

Ενώ η εκστρατεία περιορίζεται σήμερα στο ραδιόφωνο (και κάποια έντυπα), υπάρχει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί, λέει ο Smulyan. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, απλώς η ενίσχυση της δυνατότητας της μετατροπής των smartphones σε δέκτες FM έχει σημαντική απήχηση μεταξύ των καταναλωτών.

«Θα θέλαμε κάθε smartphone στις ΗΠΑ να έχουν το ραδιόφωνο ενεργοποιημένο," λέει ο Smulyan. "Είναι αρχίσει να αποκτά μεγάλη ζήτηση ήδη και δεν το έχουμε καν δημοσιοποιήσει ακόμα."

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Μόνο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν επιθυμούν το ραδιόφωνο μέσω smartphones γιατί πιστεύουν πως θα χάσουν έσοδα από την μειωμένη κατανάλωση δεδομένων. Και είναι πολύ ισχυρό lobby...

Το ζήτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα θα αρκούν οι συχνότητες (το εύρος μπάντας) για την μετάδοση τόσο τεράστιου όγκου δεδομένων σε unicasting (δηλαδή σε μονομερείς συνδέσεις, σε αντιδιαστολή με το Multicasting που κάνει το ραδιόφωνο). Ήδη έγινε ολόκληρη ιστορία ώστε να φύγει ψηφιακό μέρισμα από την τηλεόραση και να πάει στην κινητή τηλεφωνία. Και μπορεί να γίνει και στο μέλλον ξανά και ξανά. Αλλά αυτό το πράγμα κάποια στιγμή θα φτάσει ένα «ταβάνι» και οι εταιρίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του φάσματος δίνοντας στον καταναλωτή όλες τις δυνατότητες

Από την πλευρά τους βέβαια οι καταναλωτές πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να γνωρίζουν τι υπάρχει μέσα στις μοσχοπουλημένες συσκευές και να διεκδικήσουν να είναι οι ίδιοι κυρίαρχοι του hardware που στο τέλος τέλος έχουν ήδη πληρώσει. Αυτά και άλλα πολλά θα τα κρίνει το μέλλον και η Αμερική φυσικά δείχνει το δρόμο, εξ ου και το παρόν άρθρο.

Μια μικρή διόρθωση. Το ραδιόφωνο δεν κάνει Multicasting, τουλάχιστον το αναλογικό. Το ραδιόφωνο κάνει Broadcasting μετάδοση. Multicast έχουμε στο internetικό ραδιόφωνο. Unicast δεν θεωρείται καν ραδιόφωνο.

Μπορεί, σας παρακαλώ, κάποιος να μου πει, τι είναι το dab, το ράδιο HD,  το ιντερνετικο ραδιοφωνο, η ενεργοποίηση του ραδιοφώνου στα smart κινητά, ή ό,τι άλλο "μεταδίδεται" με οποιονδηποτε τρόπο και είναι ραδιόφωνο, όπως το ξέρουμε και όλα αυτά σε σχέση με το ραδιόφωνο fm που σήμερα όλοι ακούμε; Ποιοι, πού και πώς μεταδίδουν σήμερα τέτοια προγράμματα; κλπ και ό,τι άλλο χρήσιμο στις απορίες μου! Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Εγγραφή στο all greek radio news