Θεσσαλονίκη: Οριστικό τέλος για το αθλητικό ραδιόφωνο Sport 103

Το οριστικό τέλος του ραδιοφωνικού σταθμού Sport 103 της Θεσσαλονίκης επισφραγίζεται με απόφαση του ΕΣΡ της προηγούμενης εβδομάδας. Η διακοπή λειτουργίας είναι επίσημη και ζητήθηκε μάλιστα από τους ιδιοκτήτες του  ραδιοφωνικού σταθμού, που υποδεικνύει ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός στους 103 των FM ανήκε για δεκαετίες στο συγκρότημα των εφημερίδων Θεσσαλονίκη και Μακεδονία, ενώ μέχρι τα τελευταία του ήταν η ραδιοφωνική παρουσία της εφημερίδας Σπορ του Βορρά. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που ταλάνισαν τον δημοσιογραφικό όμιλο της Μακεδονίας πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τον Sport 103. Μετά την ανάκληση της Νόμιμης Λειτουργίας, η συχνότητα επιστρέφει «στο κράτος» και αναμένει την ενδεχόμενη προκήρυξη ραδιοφωνικών αδειών.

Το ιστορικό "Ράδιο Άλφα 103"

Η συχνότητα των 103 υπήρξε ιστορική για τη Θεσσαλονίκη, αφού ήταν μια από τις πρώτες που «κατοικήθηκαν» με την έλευση της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ήδη από το 1988, από τον εξαιρετικά δημοφιλή τότε Ράδιο Άλφα 103.  Εκεί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο ραδιόφωνο γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της Θεσσαλονίκης, όπως οι Μαρία Πασχαλίδου, Γιώργος Κορδομενίδης, Νίκος Κατανάκης, Μάρα Τοπαρλάκη, Χρύσα Αράπογλου, ο αθλητικογράφος Στέλιος Γρηγοριάδης,

Media Folder: 
καθώς και η Αλίκη Καλομενοπούλου, που αργότερα εξέδωσε τις εκπομπές της σε βιβλίο. Το 1994 ο ραδιοφωνικός σταθμός έκανε την πρωτοποριακή κίνηση να βγάλει στον αέρα τις νεαρές ηλικίες της πόλης με την καμπάνια "Παιδιά στα FM".

Το συγκρότημα Μακεδονία

Η συχνότητα πέρασε στα χέρια του συγκροτήματος της εφημερίδας Μακεδονία το 1997, όταν ο επιχειρηματίας της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος αποφάσισε να διασώσει το χρεωκοπημένο ιστορικό συγκρότημα του Γιάννη Βελίδη. Τότε, η συχνότητα προετοιμάστηκε να φιλοξενήσει ενημερωτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την εφημερίδα. Αξιομνημόνευτη ήταν η προκλητική διαφήμιση του ραδιοφωνικού σταθμού η οποία προέβαλε την Βάνα Μπάρμπα με το σλόγκαν «Βρείτε το κουμπί της». Το συγκρότημα πουλήθηκε το 2000 στη διάδοχη κατάσταση, που ακούει στα ονόματα Σαχπατζίδης, Ρήγας, Ρεμαντά. Από το χειμώνα του 2001 μέχρι περίπου το 2006 μετατράπηκε σε μουσικό ραδιόφωνο με την επωνυμία Muzik 103.

Στη συνέχεια το προφίλ του ραδιοσταθμού γύρισε στα αθλητικά, δεδομένης και της επιτυχίας των αθλητικών ραδιοφώνων στην πόλη. Ωστόσο, ο Extra Sport ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα ένα ραδιόφωνο σε χαμηλές πτήσεις, με ακροαματικότητες που κινούνταν στο 2,5%.

Τα τελευταία χρόνια

Το Δεκέμβριο του 2009 ο σταθμός μετονομάζεται σε Sport 103 και διευθυντής αναλαμβάνει ο Κώστας Βασιλόπουλος, ενώ τα studios του βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου της Μακεδονίας στην οδό Μοναστηρίου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό. Το 2011, κι ενώ η ακροαματικότητά του έχει ανοδική πορεία μέχρι το 3.9%, αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα. Το χτύπημα της οικονομικής κρίσης το 2011-2012 στον όμιλο αφήσε απλήρωτο μεγάλο κομμάτι του προσωπικού που προσέφυγε σε απεργίες.  Το 2013 ο σταθμός επανήλθε στα FM με μόνο τρεις καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές, οι οποίες μεταδίδονταν σε επανάληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για αρκετό καιρό ο σταθμός βρίσκονταν εκτός αέρα. Oι προσπάθειες να πωληθεί σε επιχειρηματία του ΠΑΟΚ δεν απέδωσαν καρπούς. Ακολούθησε απόφαση δικαστηρίου, το ίδιο έτος, με την οποία επιβάλλονταν η ποινή της φυλάκισης στο διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού για τα χρεωστούμενα στους εργαζόμενους.

Ο αθλητικός δημοσιογράφος Κωστής Τσατσαρός, που παρέμεινε στη συχνότητα επί 7 συναπτά έτη, αποχαιρέτησε τον Νοέμβρη του 2013 τους ακροατές λέγοντας «Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μείνω εδώ μέχρι τέλους, και το τέλος ήρθε. Περάσαμε δύσκολες στιγμές (κάποιες τις μάθατε, κάποιες δεν τις μάθατε), αλλά περάσαμε και πολύ όμορφες στιγμές.».

Μέσα στο 2014 έπεσε οριστικά η αυλαία, αφού διακόπηκαν οριστικά οι εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού, αρχικά μεταδίδοντας 24ωρο playlist. Το τελευταίο εξάμηνο παρέμεινε το «κουφάρι» του πομπού εγκαταλελειμένο, μεταδίδοντας φέρον σήμα, ή κατά λάθος ραδιοζεύξεις από ραδιοφωνικούς σταθμούς γειτονικών νομών.

ετικέτες: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

[quote=ανώνυμος]

Απίστευτη ανικανότητα.

[/quote]

Τώρα που έκλεισε οριστικά, να παραχωρήσουν την συχνότητα του Sport 103 FM, στον Music Radio (απο Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης), να απελευθερωθει η συχνότητα του Heart FM 93.1 απο μη αδειοδοτημένους σταθμούς (εχει ''παρελασει'' σταθμος για σταθμος στους 93.1 ακόμα και απο τον Νομό Χαλκιδικής, που δεν τον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το Κ/Ε Χορτιάτης !! οι σταθμοι που ''παρελασαν'' απο τους 93.1 είναι το Κοσμοράδιο Χαλκιδικής 95.1, ο Music Radio και ο ''θρασυς'' More 97.1 (που αντι να αποκαλείται ''σκετος'' ΜORE κρατάει και το ''97.1'', που δεν εκπέμπει καν απο αυτην την συχνότητα, αλλα απο τους 88.2 [Βάβδος] και 93.1 [Πολύγυρος] και μόνο στον Νομό Χαλκιδικής. Βλακεία, μαλ@κία και ανικανότητα, αντι να ''δώσει'' ο Νίκος Παππάς αυτοδιαιχείριση στους ΑΡΗΣ FM, Αθλητικά Νέα (Yellow Radio), Heart FM, και φυσικα στον Sport 103 FM, δεν κανει τίποτα, μονο ''υπακούει'', φυσικα για την καταντια του Sport 103 FM, φταίει ο Σαπχατζίδης και τα αλλα λαμόγια, βλέπετε τον είχαν ''κανει'' σταθμό του ΠΑΟΚ (!!!!) οπως παρόμοια περίπτωση ήταν και τα Αθλητικά Νέα 98.7, τον ''αποκαλούσαν'' σταθμο του ΑΡΗ, αλλα αλλο θέμα αυτο, μην ''μπερδευουμε'' τις ομάδες

Off topic: επειδή το γράφεις συνέχεια. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι όλοι οι σταθμοί που έχουν παρελάσει από τους 93.1 (Heart, Κοσμοράδιο, More, Music) ανήκουν ελέγχονται από τους ίδιους ανθρώπους. με επιφύλαξη για τον Music.

In topic. Δεν γίνεται να παραχωρηθεί η συχνότητα σε κανέναν άλλον με βάση το νόμο. Θα πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Και αν γίνει αδειοδότηση, δεν έχει νόημα να συζητάμε ποιοι θα μετακινηθούν από άλλες συχνότητες, επειδή οι συχνότητες θα μοιραστούν από το μηδέν.

καλό θα είναι να μην λέει ο κάθε άσχετος ο,τι του κατέβει. o music radio εκπέμπει και θα παραμείνει στους 93.1 διότι αυτή η συχνότητα του ανήκει και νομικά και δικαστικά αλλά και δικαιωματικά.όλα αυτά δεν τα λέω από το μυαλό μου αλλά βάσει των όσων έχουν βγει σε αποφάσεις

Ο σταθμός ονομάζονταν Α103 καθ' όλη τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του συγκροτήματος Μακεδονία από τον Ραπτόπουλο. Στη συνέχεια, το Δεκέμβρη του 2001 μέχρι περίπου το 2006 ήταν μουσικό ραδιόφωνο με την επωνυμία Muzik 103. Ακολούθησε ο Extra Sport. Ευχαριστούμε για την επισήμανση.

Εγγραφή στο all greek radio news