Γερμανία: Δίκη ενάντια στο μονοπώλιο πάροχων ραδιοφώνου FM

Φαίνεται ότι το μονοπώλια παρόχων δικτύου όπως αυτά της Digea, δεν είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Όπως προκύπτει από την παρακάτω είδηση, αυτή τη στιγμή η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των πομπών σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί μονοπώλιο. Η αρμόδια υπηρεσία κάνει κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, οι οποίες ωστόσο δε φαίνεται να αφήνουν όλους τους εμπλεκόμενους ευχαριστημένους. Η προσφυγή στα δικαστήρια της γερμανικής εταιρίας Divicon MEDIA κάνει λόγο για μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις από το ξεκίνημα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στη Γερμανία. Η Divicon, μια ανεξάρτητη εταιρία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληροφορικής, τεχνολογίας ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και υπηρεσιών πολυμέσων, έχει καταθέσει στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας μήνυση κατά της κανονιστικής απόφασης που εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων στις 19 Δεκεμβρίου 2014.

Ο στόχος της προσφυγής της εταιρίας είναι μια σαφής και εντελώς ασφαλής επαναδιατύπωση των επιμέρους παραγράφων. Σύμφωνα με την εταιρία, η Υπηρεσία Δικτύων οφείλει να ρυθμίσει εκ νέου την εθνική αγορά για την εκπομπή αναλογικού ραδιοφώνου FM και την εγκατάσταση συγκεντρωτικών κεραιών εκπομπής FM, μια αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Media Broadcast. Επίσης οφείλει να θεσμοθετήσει συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμό και ως εκ τούτου να δώσει τη δυνατότητα στους επιμέρους ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιλέξουν την εταιρία που επιθυμούν για την εκπομπή του προγράμματός τους

Στην τρέχουσα έκδοσή της, μέρη της κανονιστικής απόφασης μπορεί να ερμηνευθούν και να εφαρμοστούν τελείως διαφορετικά, σύμφωνα με την οπτική της Divicon MEDIA. Αυτό θα σήμαινε ότι μπορεί να παραμείνει το μονοπώλιο του μέχρι στιγμής μοναδικού παίκτη ή ακόμη στη χειρότερη περίπτωση, οι νέοι παρόχοι υπηρεσιών, όπως το Divicon MEDIA μα μπλέξουν σε νομικά προβλήματα. Η κανονιστική τάξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων έχει, σύμφωνα με τη Divicon MEDIA, σωστή κατεύθυνση και είναι κατ' αρχήν επίσης ένα από τα βασικά βήματα, αλλά σε ότι αφορά την ερμηνεία και τη σαφήνειά της, δεν προβλέπει την αναγκαία απομάκρυνσή των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά ή την προβλεπόμενη απελευθέρωση της αγοράς στο σύνολό της - με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια δικαίου και ελευθερία επιλογής εκ μέρους των ραδιοφωνικών σταθμών.

Όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλεια ενός ολόκληρου κλάδου και στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ραδιοφώνου, η διεύρυνση της ανάθεσης διανομής προγράμματος σε εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών είναι κατά συνέπεια, μία από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες από την εγκαθίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, είναι κατά την άποψη της Divicon οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να είναι σε θέση να κάνουν την επιλογή μεταξύ περισσότερων από μίας υπηρεσίας σε ότι αφορά μια από τις μεγαλύτερες πηγές κόστους - και ιδίως σε ότι αφορά την τιμή, την ασφάλεια και την ποιότητα της μετάδοσης. Η Divicon MEDIA συνιστά μια γρήγορη αναδιάρθρωση του σχεδίου και έναν προσανατολισμό της ρύθμισης ανάλογο με αυτόν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ολλανδία ή η Ελβετία.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news