To BBC εγκαταλείπει τα βραχέα

[img_assist|nid=1281|title=|desc=|link=none|align=left|width=110|height=110]Το εναρκτήριο λάκτισμα για την εγκατάλειψη των βραχέων κυμάτων δίνει η διεθνής υπηρεσία του BBC, η οποία ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, διακόπτονται οριστικά οι εκπομπές προς την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή αποτελεί το τρίτο βήμα της σταδιακής απομάκρυνσης του μεγάλου ενημερωτικού φορέα από την μπάντα. Οι εκπομπές βραχέων προς Βόρεια Αμερική και Ωκεανία διακόπηκαν το 2001, ενώ προς τη Νότια Αμερική το 2005.

Όπως ανακοινώνει το BBC, η αλλαγή γίνεται ακολουθώντας την τάση των ακροατών, που ολοένα και περισσότερο επιλέγουν να ακούν ραδιόφωνο χρησιμοποιώντας άλλες πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων τα FM, οι δορυφόροι και το διαδίκτυο, ενώ όλο και λιγότεροι συντονίζονται μέσω βραχέων. Έτσι, έρχεται η στιγμή που το ακροατήριο των βραχέων σε κάθε περιοχή μειώνεται τόσο πολύ, που η δαπάνη χρημάτων για τις εκπομπές δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το BBC χρηματοδοτείται με δωρεές από τη βρετανική κυβέρνηση και λειτουργεί σε πολύ σφιχτά οικονομικά πλαίσια. Ήταν αναγκαίο να ζυγοσταθμιστούν οι ανάγκες από τη μία του μικρού αλλά πιστού ακροατηρίου των επηρεαζόμενων περιοχών και από την άλλη των εκατομμυρίων ακροατών για παράδειγμα στην Αφρική και την Ασία, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ακρόασης.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι εκπομπές βραχέων προς Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια και Ανατολική Ασία δεν επηρεάζονται από τις περικοπές, οι οποίες εγκρίθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Βρετανικής Κυβέρνησης. Επίσης παραμένουν οι συχνότητες προς δυτική Ρωσία, ενώ επισημαίνεται ότι ακροατές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούν να λαμβάνουν τις εκπομπές προς Μέση Ανατολή, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Το BBC καλεί τους ακροατές του να συντονιστούν στη διεθνή υπηρεσία μέσω των εναλλακτικών τρόπων ακρόασης: ραδιοσταθμούς που αναμεταδίδουν το BBC στην μπάντα των FM (σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα από το AIR), μέσω καλωδιακής στη Βόρεια/Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Ελβετία και Αυστρία), μέσω του δορυφόρου Hotbird.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Η κίνηση αυτή του BBC δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη. Αρκετοί φορείς στο χώρο της διεθνούς ραδιοφωνίας αποσύρουν ένας ένας τις εκπομπές τους από τα βραχέα. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να μειώνουν δραστικά τους πομπούς βραχέων η Deutsche Welle και η Voice of America (που απέσυρε τους πομπούς Καβάλας και Ρόδου). Από την μείωση των πομπών της VOA επηρεάστηκε και η ΕΡΑ5, ενώ πρόσφατα η ΕΡΤ3 μείωσε τις συχνότητές της στα βραχέα από τρεις σε μία.

Αναμφίβολη παράμετρος προς αυτήν την κίνηση είναι το υψηλό κόστος που έχει η λειτουργία των σταθμών βραχέων: η κατανάλωση ρεύματος είναι υψηλή και απαιτούνται συχνές συντηρήσεις στον εξοπλισμό. Από την άλλη, η ποιότητα ακρόασης που προσφέρουν τα βραχέα ακούγεται τουλάχιστον απαρχαιωμένη σε σχέση με τον ήχο που έχει συνηθίσει να ακούει μια ολοένα και αυξανόμενη πλειοψηφία του ακροατηρίου, η γενιά των podcasts και του ψηφιακού ήχου.

Έτσι, η κίνηση αυτή του BBC (όπως και της Voice of America και άλλων), είναι μεταξύ άλλων μια κίνηση εξοικονόμησης πόρων. Πού πάνε όμως αυτά τα χρήματα; Την απάντηση την δίνει η ίδια η κεντρική ιστοσελίδα του φορέα, που ανακοινώνει τη λειτουργία του νέου Αραβόφωνου τηλεοπτικού καναλιού του BBC, επίσης μέσα στις επόμενες μέρες. Μην ξεχνάμε ότι η ενημέρωση αποτελεί ένα μέσο πολιτικής (ή αν θέλετε ένα μέσο προπαγάνδας) και η Μέση Ανατολή όπου στρέφεται η προσοχή, όπως άλλωστε ομολογεί και το ίδιο το BBC στην ανακοίνωση του, αποτελεί το στίβο των μεγάλων πολιτικών εξελίξεων. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη έχει πάψει να αποτελεί χώρο ανατροπών και πληροφοριακού απομονωτισμού, το οποίο η Δύση χρειάζεται να αλώσει δια των αιθέρων.

 

 

Η έτερη παράμετρος του θέματος έχει να κάνει με την τεχνολογική πλατφόρμα για την επίγεια εκπομπή σε μεγάλες αποστάσεις. Η απομάκρυνση από τα βραχέα αποτελεί σαφώς αμφισβήτηση πρωτίστως της αναλογικής εκπομπής και των προβλημάτων που αυτή ενέχει. Ωστόσο, κατά τη δική μας γνώμη, η ανάγκη επίγειας εκπομπής παραμένει: ένας δέκτης βραχέων είναι φορητός, έχει μικρό κόστος και αποτελεί εύκολη λύση για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, σε εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα και χωρίς να απαιτείται καν ηλεκτρισμός, καλωδίωση κτλ.. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τη δορυφορική λήψη και το διαδίκτυο.

Θα περιμέναμε λοιπόν να δούμε κάτι ανάλογο του αναλογικού switch-off και για τα βραχέα, με την απαραίτητη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Δυστυχώς στον τομέα αυτό τα πράγματα φαίνεται να είναι απογοητευτικά. Ο ψηφιακός τρόπος εκπομπής για τα βραχέα υπάρχει, φαίνεται όμως ότι υιοθέτησή του από τους φορείς εκπομπής και από το ακροατήριο είναι σε νηπιακό στάδιο. Το DRM (Digital Radio Mondiale), δηλαδή η ψηφιακή εκπομπή με διαμόρφωση κατά πλάτος (AM) λειτουργεί σε περιορισμένη κλίμακα, κυρίως μόνο στα μεσαία ενώ απαιτεί ειδικούς δέκτες, τους οποίους δύσκολα βρίσκει κανείς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έτσι λοιπόν, ενώ το τρένο της ψηφιακής εποχής είναι εδώ, παραμένει το ερώτημα για το κατά πόσο η ραδιοφωνική αγορά μπορεί (και θέλει) να συνεχίσει το ραδιόφωνο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα: μικρό, φορητό, προσβάσιμο από όλους, χωρίς ανάγκη βαρέων εγκαταστάσεων και ογκωδών αποκωδικοποιητών.

Εγγραφή στο all greek radio news