Ανταπόκριση από την εκλογική βραδιά της ΕΤ3

Τη μεγάλη τηλεοπτική μάχη της εκλογικής βραδιάς έδωσε χθες το βράδυ η «ελεύθερη ΕΤ3». Μπορεί να μην είχε τα τεχνικά μέσα και την εμβέλεια των μεγάλων καναλιών, μπορεί να μην είχε τα «μεγάλα ονόματα» και τις προϋποθέσεις για να σαρώσουν τις ακροαματικότητες, ωστόσο ολόκληρο το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο της αγωνιζόμενης ΕΡΤ έβγαλε στον αέρα ένα 7ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα για την εκλογική βραδιά. Ως radiofono.gr βρεθήκαμε μέσα στο κτίριο της ΕΤ3 και ζήσαμε το κλίμα της επικαιρότητας, μέσα στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα που εξαρτάται από την εκλογική αναμέτρηση περισσότερο από όλους.

Το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού ήταν ήδη γεμάτο από το απόγευμα, καθώς ο εκλογικός τηλεμαραθώνιος ξεκινούσε ήδη από τις 6. Οι διάδρομοι έσφυζαν από κίνηση παραγωγών, φίλων και αλληλέγγυων, που κατέφταναν για να πανηγυρίσουν την εκλογική νίκη που έχει συνδεθεί με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο δημοσιογραφικός μηχανισμός βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Επί ποδός βρίσκονταν και τα δυο στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού. Ο Χρήστος Γιαννούλης, η Χριστίνα Σιγανίδου και η Νίκη Χατζηδημητρίου έβγαιναν ζωντανά από το Studio 1, ενώ οι εκ ραδιοφώνου ορμώμενοι Απόστολος Λυκεσάς  και Δημήτρης Μακρής ανέλαβαν το Studio 2. Τα δύο στούντιο έβγαιναν εκ περιτροπής στον αέρα, προκειμένου να οργανώνεται καλύτερα η εναλλαγή των καλεσμένων. Επίσης συμμετείχαν οι εγκαταστάσεις της ERT Open στη Μεσογείων, καθώς και οι περιφερειακοί  ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Η καρδιά της βραδιάς ωστόσο ήταν το κοντρόλ του Studio 1, όπου συντονίζονταν το όλο εγχείρημα. Οι αρχισυντάκτες έβγαλαν ολόκληρη την εκλογική βραδιά με το κινητό στο χέρι, κινούμενοι διαρκώς πάνω κάτω στο κοντρόλ και υπαγορεύοντας τους τίτλους. Όταν μπήκαμε στο κοντρόλ ένας τεχνικός βρισκόταν στους υπότιτλους, ένας στο τηλέφωνο, ένας στο σκάιπ, ενώ δυο άτομα επικοινωνούσαν μέσω ενδοεπικοινωνίας με τους συντελεστές στα στούντιο. Σημαντική ήταν η συμβολή των καμεραμέν και των σκηνοθετών. Στον 3ο όροφο η αίθουσα σύνταξης ήταν γεμάτη με συντάκτες που παρακολουθούσαν τη ροή των πληροφοριών σε όλα τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα και ετοίμαζαν ρεπορτάζ και ενημερώσεις στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς τα στούντιο στη Θεσσαλονίκη επίσης μειωμένη προσβασιμότητα στους καλεσμένους της Αθήνας, όπου παίζονταν το εκλογικό παιχνίδι. Ευτυχώς, οι τεχνικοί της ΕΡΤ έχουν όλους αυτούς τους μήνες βρει τους τρόπους να ξεπεράσουν τις ελλείψεις της τεχνικής υποδομής πολλές.  Η ΕΤ3 δεν έχει πια πρόσβαση στο λεγόμενο "pool" από το οποίο παίρνουν σήμα όλα τα κανάλια, ούτε έχει τη δυνατότητα για εξωτερικά συνεργεία. Οι δηλώσεις στο Ζάππειο βγήκαν μέσω δορυφόρου, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να αναμεταδοθεί σήμα από ιδιωτικά κανάλια. Επίσης δεν υπάρχουν μισθωμένες γραμμές για εξωτερικές συνδέσεις, και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται το Skype, το οποίο ωστόσο είναι ασταθές και με συχνά προβλήματα σύνδεσης.

Στην ΕΡΤ ήταν βέβαια και διάφοροι  «άσπονδοι φίλοι» από το παρελθόν της ΕΡΤ και της ERTopen που παρότι είχαν εξαφανιστεί τους τελευταίους μήνες, θέλησαν να δηλώσουν το παρόν τη νύχτα που ορίζει τη μετάβαση στο νέο καθεστώς. Τα ερωτήματα για το μέλλον της ΕΡΤ πολλά, ωστόσο στα πρόσωπα των εργαζομένων χθες εμφανίστηκε το χαμόγελο και η ελπίδα. Τους ευχόμαστε να μην διαψευστούν.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news